6 ερωτικά μυθιστορήματα καλύτερα από το 50 Shades

Υπάρχει ερωτική λογοτεχνία που είναι όντως λογοτεχνία. Και ναι, έχει και σούπερ καυτό σεξ. Και βίτσια. Και απ’ όλα.
6 ερωτικά μυθιστορήματα καλύτερα από το 50 Shades
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι εύκολο είδος η ερωτική λογοτεχνία. Καθόλου. Κυρίως επειδή η γραμμή ανάμεσα στην λεπτομερή εξιστόρηση μιας σεξουαλικής σκηνής και στις περιγραφές τύπου Άρλεκιν για «επιβήτορες» και «σκληρούς ανδρισμούς» είναι τόσο λεπτή, που ελάχιστοι καταφέρνουν να μην την περάσουν. Υπάρχει, βέβαια, και ο λόγος για τον οποίο λοιδορείται τόσο βάναυσα το καημένο το 50 Shades σε κάθε χιλιοστό του ίντερνετ: Στον βωμό της δημιουργίας ατμόσφαιρας καψώσαμε-και-σήμερα (ή και στον βωμό του κέρδους, απλούστερα) έχουν θυσιαστεί τεράστια ποσοστά λογοτεχνικής αξίας. Κοινώς, τα περισσότερα ερωτικά μυθιστορήματα είναι κακογραμμένα. Όχι, όμως, και τα έξι που ακολουθούν.

Το Δέλτα της Αφροδίτης της Αναΐς Νιν

Τα σούπερ σέξι –όσο και ανατρεπτικά– διηγήματα της Αναΐς Νιν θεωρήθηκαν σκανδαλώδη για την εποχή τους: Γράφτηκαν την δεκαετία του ’40 για έναν συλλέκτη ερωτικής λογοτεχνίας, και εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1977, μετά τον θάνατο της συγγραφέα. Σήμερα, θεωρούνται το πρώτο απροκάλυπτα σεξουαλικό έργο αμερικανικής λογοτεχνίας που γράφτηκε από γυναίκα.

Φάνυ Χιλ: Αναμνήσεις μιας γυναίκας της ηδονής του Τζον Κλίλαντ

Η Φάνυ Χιλ είναι μια νεαρή κοπέλα που ενηλικιώνεται μέσα από τις σεξουαλικές της εμπειρίες σε ένα πορνείο στο Λονδίνο του 18ου αιώνα. Το βιβλίο θεωρείται «η πρώτη βρετανική πορνογραφική πρόζα, και η πρώτη πορνογραφία υπό τη μορφή μυθιστορήματος».

Η Ιστορία της Ο της Πολίν Ρεάζ (ψευδώνυμο της Αν Ντεκλό)

Όπως σχολίασε κάποια στιγμή η Εμμανουέλα Γκρίνμπεργκ του CNN, «Πολλά χρόνια πριν από τις Πενήντα αποχρώσεις του γκρι υπήρχε η Ιστορία της Ο». Η πραγματικά τολμηρή, πραγματικά περιγραφική και πολύ καλύτερα γραμμένη σαδομαζοχιστική ιστορία που κυκλοφόρησε το 1954, απαγορεύτηκε σχεδόν αμέσως, και έγινε ταινία το 1975.

Η σεξουαλική ζωή της Κατρίν Μ., της Κατρίν Μιγιέ

«Η σιγουριά του να έχω σεξουαλικές σχέσεις κάτω απ' όλες τις συνθήκες, με όλα τα άτομα που το επιθυμούσαν, ήταν ο καθαρός αέρας με τον οποίο γεμίζουμε τα πνευμόνια μας όταν περπατάμε ως την άκρη μιας στενής προβλήτας». Η Κατρίν Μιγιέ, διακεκριμένη κριτικός τέχνης, αφηγείται τη σεξουαλική της ζωή, η οποία περιλαμβάνει πολύ –μα πολύ– ομαδικό σεξ.

Η Σειρήνα της Τίφανι Ράις

«Ένα ερωτικό μυθιστόρημα πενήντα αποχρώσεις πιο σκοτεινό από το γκρι» γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου… Και λέει αλήθεια. Σαδομαζοχιστικές σχέσεις, περιγραφικές σκηνές σεξ, αλλά και σωστά δοσμένοι, αληθοφανείς χαρακτήρες, και οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλο τους το μπερδεμένο μεγαλείο, και μεγάλες δόσεις κριτικής στην εκκλησία και τα ερωτικά της σκάνδαλα. Διαβάζεται απνευστί.

Ο Μέγας Ανατολικός του Ανδρέα Εμπειρίκου

Σε εκατό κεφάλαια και οκτώ τόμους απλώνεται το σπουδαιότερο, τολμηρότερο, και σαφώς μεγαλύτερο έργο-που-ξεχειλίζει-ερωτισμό της ελληνικής λογοτεχνίας. Στον Μέγα Ανατολικό, το υπερωκεάνειο που κάνει το παρθενικό του ταξίδι από την Αγγλία στην Αμερική τον Μάιο του 1867, επιβάτες κάθε τάξης και επαγγέλματος διαπλέουν τον Ατλαντικό, απολαμβάνοντας όλες τις μορφές του έρωτα άνευ ορίων και άνευ όρων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v