Το Κορίτσι του τρένου: Ένα δεξιοτεχνικό θρίλερ

Η Πόλα Χόκινς δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με τρεις παράλληλες, δεξιοτεχνικές αφηγήσεις, σε ένα best seller που έγινε προσφάτως και κινηματογραφική ταινία.
Το Κορίτσι του τρένου: Ένα δεξιοτεχνικό θρίλερ
του Δημήτρη Παπαλεωνίδα

Η Πόλα Χόκινς δημιούργησε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, δομημένο με εξαιρετική δεξιοτεχνία. Τρεις παράλληλες αφηγήσεις που η μία τέμνει την άλλη σε καίρια σημεία της αφήγησης, πετυχαίνοντας την κορύφωση της έντασης και της αγωνίας.

Η υπόθεση:
Το μυθιστόρημα ξεκινά ένα απόγευμα Παρασκευής, με την Ρέητσελ να επιστρέφει με το τρένο στο σπίτι της. Η ηρωίδα, κατά την συνήθειά της, παρατηρεί την διαδρομή από το παράθυρο του τρένου, πίνοντας ταυτόχρονα. Παρατηρεί με προσοχή την παλιά γειτονιά της, αλλά αποστρέφει το βλέμμα της από το σπίτι όπου έμενε με τον Τομ. Αντίθετα, επικεντρώνει την προσοχή της σε ένα άλλο σπίτι, όπου κατοικεί ένα νέο ζευγάρι. Τους βλέπει τόσο συχνά, που έφθασε στο σημείο να τους «βαφτίσει» με δικά της ονόματα.

Αυτή την Παρασκευή, κάτι έχει αλλάξει που την αναστατώνει. Το κορίτσι αγκαλιάζει στην βεράντα έναν άλλο άντρα. Αργότερα μαθαίνει πως η κοπέλα εξαφανίστηκε, ενώ η Ρέητσελ έχει σημάδια πως κάποιος της επιτέθηκε. Αλλά βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και, το χειρότερο, δεν θυμάται σχεδόν τίποτα εξαιτίας του ποτού. Η απόφασή της να ανακαλύψει τι της συνέβη είναι η αρχή του ταξιδιού μας με την συγγραφέα και τις ηρωίδες της…

Κύριος αφηγητής, η Ρέητσελ, η οποία βρίσκει παρηγοριά στο ποτό, αφού δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό της με τον πρώην σύζυγό της, Τομ και το γεγονός ότι αυτός ήδη έχει μία νέα οικογένεια. Ακολουθεί η Μέγκαν, το κορίτσι της βεράντας με τα ψυχολογικά προβλήματα και τις λανθασμένες επιλογές της ζωής της. Ο κύκλος των αφηγητών κλείνει με την Άννα, νυν σύζυγο του Τομ, μία όμορφη, επιθυμητή γυναίκα αλλά εγωκεντρική και επιφανειακή, η οποία εστιάζει στην πρώην σύζυγο του άντρα της και στους πιθανούς τρόπους για να την απομακρύνει από την ζωή τους. Οι αμφιβολίες της για τον Τομ και η πιθανότητα να έχει την τύχη της Ρέιτσελ την στοιχειώνουν.

Η συγγραφέας μας οδηγεί βήμα - βήμα στην αποκάλυψη του ενόχου, «χρησιμοποιώντας» ως αφηγητές τρία πρόσωπα, με έντονα συναισθήματα και πολλά προβλήματα, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και αντικειμενικότητα. Επίσης, περιγράφοντας τα όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν το έγκλημα, «αποπροσανατολίζει» τον αναγνώστη. Εδώ διαπιστώνουμε την συγγραφική δεινότητά της, αφού στο τέλος αντιλαμβανόμαστε πως η εξιχνίαση του εγκλήματος δεν σταματά ούτε στιγμή να είναι στο επίκεντρο της πλοκής.


Το Κορίτσι του τρένου
Πόλα Χόκινς
Σελ. 360
Εκδόσεις Ψυχογιός
Αγοράστε το βιβλίο από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v