Κερδίστε βιβλία από το in2life και τις Εκδόσεις Επίκεντρο

Το in2life και οι Εκδόσεις Επίκεντρο σας χαρίζουν τέσσερα «ολόφρεσκα» βιβλία για να σας συντροφεύσουν τις κρύες μέρες του χειμώνα, μέσα από αναγνωστικές βόλτες στην Ιστορία, την ποίηση, το θέατρο και τις γειτονιές της Αθήνας.
Κερδίστε βιβλία από το in2life και τις Εκδόσεις Επίκεντρο
Ποίηση, θέατρο, ημερολόγια, Ιστορικές αναδρομές. Απ’ όλα έχει η νέα εκδοτική «φουρνιά» των Εκδόσεων Επίκεντρο, οι οποίες μοιράζονται με τους φίλους του in2life τις νέες τους κυκλοφορίας, χαρίζοντας αντίτυπα σε τέσσερις τυχερούς που θα αναδειχθούν μέσα από κλήρωση.

«Εγώ, η άνθρωπος», «Κάτοικος Μεταξουργείου», «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» και «Σύγχρονο Γυναικείο Θέατρο» είναι οι τέσσερις τίτλοι που θα συνοδεύσουν τα αναγνωστικά απογεύματά μας. Δείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για κάθε βιβλίο και συμπληρώστε τα στοιχεία σας στις αντίστοιχες Φόρμες του Διαγωνισμού για να μπείτε στην κλήρωση που θα αναδείξει την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου τους τέσσερις τυχερούς.

*Εγώ, η άνθρωπος
Έμφυλες αναζητήσεις στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη, της Αικατερίνης Δούκα-Καμπίτογλου

«Εγώ, η άνθρωπος». Τρεις συνηθισμένες λέξεις σε ένα συγκλονιστικό συνδυασμό που αποκαλύπτει τις έμφυλες αναζητήσεις στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη.
Έμφυλες αναζητήσεις που αναπτύσσονται σε μια ποικιλία συνδυασμών, ξεκινώντας με έναν «αρσενικό» εαυτό», ένα «δισυπόστατο» σώμα, αναρίθμητες «θηλυκές» λέξεις, πολλά «γυναικεία» πρόσωπα/προσωπεία, και μία «άνθρωπο» που διεκδικεί το δικαίωμα να εκπροσωπεί την ανθρωπότητα ως γυναίκα.
Ποια είναι λοιπόν η καινούρια ιστορία που προσπαθεί να μας πει «η άνθρωπος» της Καρέλλη; Ότι χρειαζόμαστε έναν άλλο «λόγο» και ότι αυτός ο λόγος είναι (ίσως) η ποίηση; Όπως αναφέρει και η ίδια, «Στο λόγο τον ποιητικό, που πιστεύω πως μπορεί να είναι ο μόνος ελεύθερος σε χρόνο και χώρο. Στον έρωτα του λόγου που φανερώνεται στην ποίηση, μαρτυρία της μέθεξης στον αγώνα και τη μέθη της ύπαρξης – όχι μόνο χαρά ούτε λύπη – και η οδύνη, ένταση, της ύπαρξής μας είναι. Προσπάθεια αντίληψής της. Πόνος του άρρενος νου και χάρη των αισθήσεων».
Αναζητώντας την «εναρμόνισή» της σαν ανθρώπου στο είναι, η Καρέλλη, σε μια ύστατη χειρονομία απέκδυσης τόσο της αρσενικής όσο και της θηλυκής ταυτότητας ως κατηγορίες της ύπαρξης, αποδέχεται τη συνύπαρξη των αντιθέτων αλλά τα ξεπερνά. Η πεποικιλμένη ζωή, δηλαδή ο αρσενικός εαυτός, το δισυπόστατο σώμα, οι θηλυκές λέξεις, τα γυναικεία πρόσωπα/προσωπεία, ακόμα και η άνθρωπος συγχωνεύονται στο ουδέτερο και άφυλο ον – το διαφορετικό διφορούμενο αλλά και το μοναχικό και κατάπληκτο – που, ερωτευμένο με το είναι, αρμόζεται στην πλήρη παρουσία, ταύτιση και αρμονία.
Σελίδες: 248
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για να κερδίσετε το βιβλίο συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην Φόρμα του Διαγωνισμού.

*Κάτοικος Μεταξουργείου: Ημερολόγιο Κρίσης
Του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Κείμενα που γράφτηκαν εν θερμώ μα που άντεξαν στο χρόνο. Με σκέψη νηφάλια, αποτελούν την καταγραφή των προβλημάτων, των σκέψεων, των αγωνιών και των προσδοκιών του συγγραφέα.
Δε διεκδικούν εύσημα κοινωνιολογικής μελέτης, ούτε την προκρούστεια βεβαιότητα της ορθότητας. Εκείνο που διεκδικούν εξαρχής είναι η ειλικρίνεια. Ιδιότητα που τα κάνει και αντιδημοφιλή, καθώς πήγαν κόντρα στο ρεύμα και στους θεσμούς της εποχής. Κείμενα γλυκόπικρων διαπιστώσεων και χαρμολυπών συμπερασμάτων. Ένα ιδιότυπο ημερολόγιο για την κρίση που ξέσπασε πάνω στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, γραμμένο στην εμπόλεμη ζώνη του κέντρου της Αθήνας, την όμορφη μα και ταλαιπωρημένη συνοικία του Μεταξουργείου.
Μόνιμος κάτοικος της γειτονιάς, ο συγγραφέας καταγράφει τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις του, ζώντας σε ένα ιδιότυπο «πειραματικό εργαστήριο» όπου οι προβολές από το μέλλον συμβαίνουν σε χρόνο ενεστώτα. Ημερολόγιο κρίσης, καταγραφές, σκέψεις και παρατηρήσεις ενός συγκαιρινού που απευθύνεται στον αναγνώστη του παρόντος και του μέλλοντος.
Ημερολόγιο κρίσης, μια ακόμη ψηφίδα στη νωπογραφία της δύσκολης εποχής. Ημερολόγιο κρίσης, μια χαραμάδα ελπίδας για την αναδυόμενη εποχή της λιτής ευτυχίας.
Σελίδες: 224
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για να κερδίσετε το βιβλίο συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην Φόρμα του Διαγωνισμού.

*Οι 3 ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά
Του Χρίστου Κ. Χριστοδούλου, Πρόλογος: Βασίλης Κ. Γούναρης
Μια έκδοση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Εκατό χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κανείς δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς ήταν ο Οθωμανός Αλβανός Αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν Πασάς που παρέδωσε την πόλη αμαχητί στον Ελληνικό Στρατό στις 26 Οκτωβρίου 1912. Το κενό αυτό, μέσα από άγνωστες δημοσιογραφικές, πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές έρχεται τώρα να καλύψει το βιβλίο «Οι Τρείς ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» που έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Κ. Χριστοδούλου. Με αθησαύριστο έως τώρα υλικό που προέρχεται από ελληνικά, τουρκικά, αλβανικά, αυστριακά, αγγλικά, ιταλικά, αμερικανικά, εβραϊκά και γαλλικά αρχεία το βιβλίο αυτό, το μόνο στο είδος του που θα κυκλοφορήσει για την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για την ζωή ενός από τους πιο ικανούς και συνάμα τους πιο παρεξηγημένους στρατιωτικούς ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Επί 40 χρόνια ο Χασάν Ταχσίν Πασάς υπηρέτησε πιστά κι επιτυχημένα την χώρα που τον ανέδειξε, από την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Κρήτη μέχρι το Ιράκ, την Συρία και την Υεμένη. Η λαμπρή καριέρα του τελείωσε άδοξα κι ατιμωτικά με την ήττα της στρατιάς του προ της Θεσσαλονίκης και την καταδίκη του από το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης «ερήμην εις θάνατον», διότι παρέδωσε την πόλη «αμαχητί» και την στρατιά του «άνευ όρων».
Το βιβλίο που φιλοδοξεί να προσφέρει μια καινούργια άποψη στην ιστορική έρευνα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια, τη μυθιστορηματική ζωή του ανθρώπου αυτού που από απλός αγροφύλακας στην Κατερίνη, έφτασε στο ύπατο αξίωμα του αρχιστρατήγου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το βιβλίο αποκαλύπτει το χρονικό και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην ανέλιξη του.
Σελίδες: 308
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για να κερδίσετε το βιβλίο συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην Φόρμα του Διαγωνισμού.

*Σύγχρονο Γυναικείο Θέατρο
Από τη μετα/μπρεχτική στη μετα/φεμινιστική αναπαράσταση
Της Έλση Σακελλαρίδου

Το Σύγχρονο Γυναικείο Θέατρο φέρνει για πρώτη φορά στο ελληνικό προσκήνιο την πολυσήμαντη γυναικεία συμμετοχή στη θεατρική δημιουργία. Πρόκειται για μια μοναδική δραστηριότητα που, με αρχικό ιδεολογικό υπόβαθρο την κοινωνικοπολιτική και σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ’60 και το συναφές γυναικείο κίνημα, προχώρησε στη διαμόρφωση μιας πολύμορφης ποιητικής του θεάτρου, η οποία έχει ήδη αποτελέσει διεθνώς ένα καινούργιο μοντέλο για περαιτέρω αισθητικούς πειραματισμούς και νέες τακτικές παρεμβατισμού στον ευρύτερο χώρο των παραστασιακών τεχνών.
Η παρούσα μελέτη συγκρίνει τη στερεή εικόνα της γυναικείας θεατρικής γραφής και παραστασιολογίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με την αρκετά πιο ρευστή και θολή κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα–, θέτοντας έναν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό μέσα από διάφορες παραμέτρους διαφορετικότητας –φυλή, τάξη, φύλο. Από αισθητική άποψη, η μπρεχτική μέθοδος αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς για την εξελικτική πορεία του γυναικείου θεάτρου.
Το έργο αυτό έχει στόχο αφενός να μυήσει το ευρύ αναγνωστικό και θεατρικό κοινό σε μια ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα πτυχή του σύγχρονου θεάτρου, και αφετέρου να εισαγάγει στον ελληνικό επιστημονικό χώρο και να υποβάλει σε συστηματική θεωρητική και κριτική σκέψη ένα γνωστικό αντικείμενο που στο εξωτερικό ανθεί σε επίπεδο σπουδών αλλά και καλλιτεχνικής δράσης.
Στην επανέκδοση του έργου από τις εκδόσεις Επίκεντρο, η συγγραφέας έχει συμπεριλάβει τα βιώματα τουλάχιστον μιας εικοσαετίας, αφήνοντας την κριτική της σκέψη να κάνει μια αναδρομή στις σύγχρονες εξελίξεις μέσα στο ίδιο το φεμινιστικό κίνημα και στις τελευταίες κοινωνικές παραλλαγές και θεωρητικές μεταλλάξεις του.
Σελίδες: 416
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για να κερδίσετε το βιβλίο συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην Φόρμα του Διαγωνισμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v