Αναζητώντας το τρίτο καρφί: Επιστήμη εναντίον μεταφυσικής

Στο όγδοο μυθιστόρημά του ο Χρήστος Δεσύλλας μπλέκει την επιστήμη με την μεταφυσική και τη θρησκεία, σε ένα διαρκές ταξίδι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος.
Το βιβλίο «Αναζητώντας το Τρίτο Καρφί» αποτελεί το όγδοο μυθιστόρημα του Χρήστου Δεσύλλα, ο οποίος ταυτόχρονα έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων και παιδικά βιβλία. Όλοι γνωρίζουμε τα μυθιστορήματα του «Αχ Αντριανή», «Η Κρύπτη», «Τα ξανθά γεράκια».

Στο «Αναζητώντας το Τρίτο Καρφί» ο συγγραφέας θα επιχειρήσει να περιγράψει ένα πλαίσιο αναζήτησης που ξεκινά από την επιστήμη και συδυάζεται στο τέλος με τη μεταφυσική και τη θρησκεία. Η αναζήτηση του τρίτου καρφιού είναι μια συμβολική αναπαράσταση βαθύτερων εσωτερικών καταστάσεων του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται μόνο σε αυτούς που πραγματικά έχουν τη δύναμη, τη θέληση, την αντοχή και το αγνό κίνητρο για την αναζήτηση αυτή.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος δεν θα υπολογίσουν κόπους, ταξίδια, κινδύνους και ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να οδηγηθούν στην γνώση. Στην πορεία τους θα συναντήσουν σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διανύσει ένα μεγάλο μέρος προς αυτή την πορεία της αυτογνωσίας και οι οποίοι θα τους δώσουν τα αναγκαία ερεθίσματα και συμβουλές για τη συνέχεια της αναζήτησης τους.

Κλασικό παράγειγμα ο τυφλός μοναχός Μόρο, αλλά και ο σεβάσμιος Σουράν, που εγκατέλειψε τα πλούτη του και τα παλάτια του και διαβιώνει στο Θιβέτ σε μια πολύ κλειστή κοινότητα μοναχών. Η περιγραφή των μεγάλων πόλεων, των ανθρώπων, των μνημείων και του ένδοξου παρελθόντος, αποτελούν μια αντιπαράθεση στην πνευματική πορεία προς την αυτογνωσία. Η αντιπαράθεση αυτή θα είναι συνεχής στο μυαλό των πρωταγωνιστών για να τους θυμίζει την προσήλωση στο σκοπό τους.

Το μυθιστόρημα αποτελεί ένα διαρκές ταξίδι, μια διαρκή περιπέτεια που άλλοτε κινείται στα όρια του πραγματικού και άλλοτε στα όρια του παραμυθιού. Ο συγγραφέας έχει το χάρισμα να δημιουργεί με αρτιότητα μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος καθορίζοντας επακριβώς τους ρυθμούς της γραφής του πάνω σε αυτό το μοτίβο, έτσι ώστε να οδηγεί την αφήγηση στην κορύφωση τη στιγμή που το επιθυμεί ο ίδιος, διατηρώντας αναλλοίωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και επιτυγχάνοντας σχεδόν την συμμετοχή του στα δρώμενα.

Νίκος Δανιήλ- Ποιητής 
Nikosdaniil.blogspot.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v