Imperium: Αυτοκρατορικό παραμύθι συγγραφικής αρτιότητας

Το τέταρτο μυθοστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου, αποφεύγοντας τις ιστορικές παγίδες, μετατρέπεται σε παραμύθι, το οποίο εκτυλίσσεται σε μεσαιωνικές αυτοκρατορίες μέσα από την δυνατή γραφή του Έλληνα συγγραφέα.
 Το «IMPERIUM» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου. Η δράση του τοποθετείται χρονικά στα πλαίσια του Μεσαίωνα και στις περιοχές των μεγάλων αυτοκρατοριών που η δράση και η αντιπαλότητα τους κυριάρχησε για πάνω από 1000 χρόνια.

Οι συγκεριμένες αυτοκρατορίες δεν κατονομάζονται από τον συγγραφέα και αυτό χρεώνεται στα θετικά στοιχεία του μυθιστορήματος. Διότι με αυτή τη συγγραφική μαεστρία θα αποφύγει τις παγίδες ενός αμιγούς ιστορικού μυθιστορήματος, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο της αξιολόγησης συγκεριμένων προσώπων και γεγονότων και ενδεχομένως να διοχετεύουν στο αναγνωστικό κοινό λανθασμένες κρίσεις ή ιστορικά συμβάντα.

Μέσα από την πορεία του ήρωα, η οποία ξεικνά από τα παιδικά του χρόνια και φτάνει μέχρι την ωριμότητα του, θα παρουσιαστεί το κοινωνικό, πολιτικό, στρατιωτικό και θρησκευτικό πλαίσιο των αυτοκρατοριών αυτών και όλοι θα καταλάβουμε ποια είναι η Βασιλεύουσα, ποια η πρωτεύουσα των απίστων, ποια η δυτική αυτοκρατορία και ποιοι οι υπερβόρειοι στρατιώτες-προσωπικοί φρουροί του αυτοκράτορα-.

Ο ήρωας του μυθιστορήματος θα έχει μια πορεία ζωής που θα ξεκινήσει με δουλεία στη χώρα των απίστων, όπου όμως θα μάθει πολλά,θα συνεχίσει με την απελευθέρωση του, τη στρατιωτική του καριέρα στην αυτοκρατορία της καταγωγής του και στην άνοδο του σε υψηλά αξιώματα. Ταυτόχρονα θα βιώσει έρωτες αλλά και επίσημους γάμους και θα παρακολουθήσει και θα γίνει γνώστης κάθε μορφής ίντριγκας, συνομοσιών γύρω από το παλάτι. Μέσα από το βλέμμα του θα παρακολουθήσουμε την δίψα για χρήμα, εξουσία, θρησκευτική επιβολή- η καθεμιά θρησκεία θεωρεί αληθινό Θεό το δικό της- και όλο αυτό το πλαίσιο που μας είναι ήδη γνωστό για εκείνη την εποχή.

Η περιπέτεια του ήρωα, η περιγραφή του «φανταστικού» ιστορικού πλαισίου, η διαφαινόμενη τάση του πρωταγωνιστή για γνώση πέρα από τα γεγονότα και οι περιγραφές όλων των συμβάντων καθιστούν το μυθιστόρημα αυτό να φτάνει στα όρια ένός παραμυθιού μέσα από μια τέλεια συγγραφική αρτιότητα.

"Imperium" του Μιχάλη Σπέγγου, σελίδες: 536, Εκδόσεις Λιβάνη, τιμή: 15,45 ευρώ

Νίκος Δανιήλ 
Nikosdaniil.blogspot.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v