ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Διαβάζω 2009: Οι νικητές των λογοτεχνικών βραβείων

Η αυλαία των φετινών λογοτεχνικών βραβείων "Διαβάζω" έπεσε το βράδυ της Δευτέρας  4 Μαΐου, με την Μαρίνα Καραγάτση και το μυθιστόρημά της "Το ευχαριστημένο ή οι δικοί μου άνθρωποι" να κερδίζει το πρώτο βραβείο.

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2009 απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 4 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Μπενάκη. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, επεσήμανε ότι «ένα ενθαρρυντικό στοιχείο του καιρού μας είναι ότι η ύφεση δεν έχει πλήξει, πλην εξαιρέσεων, το χώρο του βιβλίου. Το βιβλίο παραμένει, όπως σε όλες τις δύσκολες εποχές, ένα στοιχείο δυναμικό και δημιουργικό. Και η σημερινή γιορτή δεν είναι παρά μια προσπάθεια εναλλακτική στην εσωστρέφεια και την απάθεια».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ την τελετή απονομής παρουσίασε η ηθοποιός Τατιάνα Λύγαρη.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:

Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, προς τιμή του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω.
Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, εκδότης του περιοδικού Διαβάζω, στο διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανο Τραχανά. «Το στοίχημα όχι μόνον δεν χάθηκε, αλλά κινδυνεύει να κερδηθεί» ανέφερε ο κ. Τραχανάς, επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

• Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες, Φωτεινή Φραγκούλη (κείμενο), Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση), εκδόσεις Ελληνικά γράμματα. Το βραβείο απένειμε η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που έκρινε τα παιδικά βιβλία και Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Το σύνθημα, Ελένη Πριοβόλου, εκδόσεις Ελληνικά γράμματα.
Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και το παρέλαβε ο σύζυγός της, μεταφέροντας τις ευχαριστίες της βραβευθείσας και την υπόσχεσή της να συνεχίσει την ενασχόλησή της με την παιδική αγωγή και το βιβλίο.

• Βραβείο Ποίησης:
Εποχή παραδείσου, Στρατής Πασχάλης, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Το βραβείο απένειμε ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής. Ο Στ. Πασχάλης, δις βραβευθείς από το θεσμό των βραβείων «Διαβάζω», ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές βοηθούν την ποίηση, που στην εποχή μας περιθωριοποιείται από τον τύπο και τους εκδότες.

• Βραβείο Δοκιμίου:
Από τη «Λέσχη» στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»: Η στίξη της ανάγνωσης, Μίλτος Πεχλιβάνος, εκδόσεις Πόλις
Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων και νέος πρόεδρος της εταιρείας συγγραφέων. Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος των εκδόσεων Πόλις, λόγω απουσίας του βραβευθέντος στο εξωτερικό.

• Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη:
Προδοσία και εγκατάλειψη, Σταυρούλα Σκαλίδη, εκδόσεις Πόλις
Το βραβείο απένειμε ο κ. Άρης Πετρόπουλος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου. Η βραβευθείσα ευχαρίστησε τόσο το περιοδικό και την κριτική επιτροπή που την επέλεξε, όσο και τον εκδότη της.

• Βραβείο Διηγήματος:
Άγριο βελούδο, Μαρία Κουγιουμτζή, εκδόσεις Καστανιώτη
Το βραβείο απένειμε ο Κώστας Μουρσελάς, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και το παρέλαβε εκπρόσωπος των εκδόσεων Καστανιώτη.

• Βραβείο Μυθιστορήματος:
Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι, Μαρίνα Καραγάτση, εκδόσεις Άγρα. Το βραβείο απένειμε ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ακαδημαϊκός και θεατρικός συγγραφέας.
Η Μαρίνα Καραγάτση ευχαρίστησε τον εκδότη της και το περιοδικό, αλλά και τους αναγνώστες του βιβλίου της, εκτιμώντας ότι κάποιες στιγμές συγκινήθηκαν, αλλά κυρίως γέλασαν, κατανοώντας το παράλογο της ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Η συμπόνοια είναι η βάση της ηθικής"

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος

  • 1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2