«Κάθρην»: Κλασική αναγνωστική απόλαυση

Βρετανικό φλέγμα, διεισδυτικό κοινωνικό βλέμμα, αλύπητη ειρωνεία, ένταση και πάθος είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός βιβλίου που μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες λογοτεχνικού αριστουργήματος, γράφτηκε όμως από έναν εκ των κορυφαίων ευρωπαίων λογοτεχνών της εποχής μας.
Κάποιες φορές ο αναγνώστης απλά ακολουθεί τον συγγραφέα: δεν έχει σημασία τι έγραψε ή πώς το έγραψε, αλλά αρκεί που έγραψε. Και αρκεί πως μπορεί να ξανασυναντήσει στοιχεία και χαρακτηριστικά που αγάπησε (ή και θαύμασε), ανεξάρτητα από το αν το βιβλίο μπορεί να διηγηθεί κάτι περισσότερο εκτός από την προσωπική διαδρομή του συγγραφέα του. Το «Κάθρην: Μια ιστορία» του William Makepeace Thackeray ανήκει σ’ αυτά τα βιβλία (και ο γράφων εν προκειμένω σ’ αυτούς τους αναγνώστες…)

Οπότε ας πάρουμε τα πράγματα (έστω και ανορθόδοξα) από την αρχή. Το «Κάθρην» δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ούτε στα βιβλία που θα «χάσει» κάποιος αν δεν διαβάσει. Η υπόθεση του βιβλίου μάλλον ειδική: ο Thackeray παίρνει την ιστορία μιας ταπεινής καταγωγής νεαρής, η οποία σκότωσε με φρικτό τρόπο τον σύζυγό της, για να ασκήσει κριτική στη λογοτεχνική μόδα εκείνης της εποχής που εγκωμίαζε κάθε είδους δολοφόνο, παράνομο, ληστή παρουσιάζοντάς τον σαν θύμα μιας αδυσώπητης κοινωνίας και (ανεξαιρέτως) μιας άδικης μοίρας…

Έχει συγγραφέα του, όμως, έναν εκ των κορυφαίων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τον William Makepeace Thackeray, και φέρει ανάγλυφα τη σφραγίδα του: αγγλικό φλέγμα και χιούμορ της «καλύτερης ποιότητας», διεισδυτικό κοινωνικό βλέμμα, αλύπητη ειρωνεία, ένταση και πάθος. Ό,τι δηλαδή ξεδίπλωσε με αριστοτεχνικό τρόπο στη συγγραφική του ωριμότητα στο αριστουργηματικό «Πανηγύρι της ματαιοδοξίας» (κυρίως) και στο «Μπάρι Λίντον», στα έργα που τον καθιέρωσαν στους μεγάλους της λογοτεχνίας.

Έτσι, το «Κάθρην» ας θεωρηθεί σαν «προκαταβολή» για όσους τυχόν δεν έχουν διαβάσει κάποιο απ’ τα δύο άλλα έργα. Για τους γνώστες υποπτευόμαστε ήδη ότι σπεύδουν να συμπληρώσουν τη βιβλιοθήκη τους με κάτι που εγγυημένα θα τους προσφέρει ώρες απόλαυσης.

Χρήστος Ζαρίφης

William Makepeace Thackeray, «Κάθρην: Μια ιστορία», εκδόσεις «Νεφέλη», σελίδες 312, τιμή 9,90 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v