Εικονοκλαστικά: Με διάθεση κριτική και δηκτική

Με δηκτική διάθεση και λόγο οξύ, ο Δημήτριος Αθανασόπουλος θίγει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα, προ(σ)καλώντας σε διάλογο τον αναγνώστη, στην ανθολογία των άρθρων που συνέγραψε από το 1983 έως το 2007.
Υπάρχουν κάποια κείμενα που ανοίγουν… απευθείας διάλογο με τους αναγνώστες τους. Τα δοκίμια, λόγου χάρη, και τα άρθρα ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Έτσι, το βιβλίο του Δημήτριου Σ. Αθανασόπουλου «Εικονοκλαστικά», στο οποίο έχει ανθολογήσει άρθρα που συνέγραψε στο διάστημα 1983-2007, προσκαλεί (και προκαλεί ενίοτε) σε δημιουργική ανάγνωση, με την έννοια της ανάπτυξης ενός θέματος, του ελέγχου της επιχειρηματολογίας, της θέσης, της αντίθεσης, της σκέψης εν τέλει.

Το βιβλίο χωρίζεται σε οκτώ μέρη, ανάλογα με τη θεματολογία που καλύπτουν τα άρθρα (τα οποία δημοσιεύθηκαν κατά βάση στην εφημερίδα «Καθημερινή» και το περιοδικό «Πολιτικά Θέματα»): Γύρω από την Πολιτική, Κυβέρνηση και Διοίκηση, Θέματα και Πρόσωπα της Δημόσιας Ζωής, Της Ειρωνείας και του Σαρκασμού, Η Έγνοια της Παιδείας, Για τον Ελληνισμό και τους Έλληνες, Εκκλησιαστικά και των Γιορτών, ενώ φιλοξενούνται και Τέσσερα Προσωπικά Κείμενα.

Τα ιδιαίτερα σημεία που θα μπορούσε να διακρίνει κανείς πηγάζουν από την εμπειρία του συγγραφέα στη δημόσια διοίκηση και σε ανώτερες κρατικές θέσεις (ο κ. Αθανασόπουλος διετέλεσε μεταξύ άλλων πρέσβης – μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ), αλλά και από τη δηκτική του διάθεση, που αρκετές φορές καθιστά τον λόγο του οξύ σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως κλασική «αστική» εκφορά του λόγου.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Αθανασόπουλος έχει την… ατυχία ως πολίτης τα προβλήματα που κρίνει να παραμένουν σε εκκρεμότητα και τα θέματα που θίγει να παραμένουν επίκαιρα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι τυχερός ως… συγγραφέας. Έτσι, τα σχόλιά του, οι κρίσεις του και οι όποιες προτάσεις διατυπώνει αποτελούν ισχυρή πρόσκληση σε διάλογο με τον αναγνώστη και σκέψη.

(Δημήτριος Αθανασόπουλος, «Εικονοκλαστικά - Ανθολόγηση άρθρων 1983 – 2007», εκδόσεις «Παρουσία», σελίδες 878, τιμή 36 ευρώ)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v