Kαλοκαιρινά βιβλία από το In2life και την Ωκεανίδα

Η εντυπωσιακή συμμετοχή των αναγνωστών στους διαγωνισμούς βιβλίων δεν θα μπορούσε παρά να μας κάνει να συνεχίσουμε. Αυτή τη φορά οι Εκδόσεις Ωκεανίδα παρουσιάζουν και χαρίζουν δύο εξαιρετικά ελληνικά μυθιστορήματα.
Καλοκαιρινά βιβλία για όλους. Η καλύτερη συντροφιά για την παραλία, το καράβι, την ταβέρνα δίπλα στο κύμα. Αυτή τη φορά επιλέγουμε ελληνικά μυθιστορήματα των Εκδόσεων "Ωκεανίδα", κάποιων εκ των καλύτερων νεώτερων συγγραφέων. 

Οι Εκδόσεις «Ωκεανίδα», λοιπόν προτείνουν για φέτος το καλοκαίρι τα εξής:

«Η Αφή της Παλάμης Σου» της Ρέας Σταθοπούλου

Τέσσερις νέοι άνθρωποι, δύο αδέλφια και δύο άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες. Όλοι τους παγιδευμένοι σε μια ζωή που δεν είναι αυτή που ονειρεύτηκαν. Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του για να ξεφύγει. Ο Γιάννης κυνηγά μια χίμαιρα, ένα αινιγματικό γυναικείο πρόσωπο σε μια παλιά φωτογραφία. Η Αργυρώ διεκδικεί τον έρωτα της ζωής της. Η Αλεξάνδρα δίνει όση αγάπη έχει μέσα της στα ζώα, γιατί μόνο αυτά δεν πρόκειται να την πληγώσουν. Ο Αντώνης σφραγίζει κάθε δίοδο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο σβήνοντας μία τις αισθήσεις του, όλες εκτός από την αφή.

Πώς μπορείς να κρυφτείς απ’ τον πόνο; Αν θωρακιστείς απέναντι σ’ όσα σε τρομάζουν μπορείς να βρεις την ευτυχία; Αρκεί άραγε ένα άγγιγμα για να ξυπνήσει τη χαμένη αγάπη σου για τον κόσμο;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Ρέα Σταθοπούλου γεννήθηκε το 1950 στην Κωνσταντινούπολη και έζησε τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια στην Πόλη και στην Ίμβρο. Είναι διδάκτωρ φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και εργάστηκε ως καθηγήτρια σε γυμνάσιο. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, Οι Ποδηλάτισσες (το οποίο μεταφράστηκε το 2006 στα τουρκικά) και Ο Βασιλιάς των Αριθμών, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».

«Ιρίνα» του Κωνσταντίνου Ι. Κοτάκη

«Δώσε μια λίρα, αγόρι με τα χρυσά μαλλιά, να σου πω τη μοίρα σου... Κρίμα...» Το «κρίμα» που ξεστόμισε η τσιγγάνα στην Πόλη, ο Δωρόθεος το κατάλαβε πολύ αργά στη ζωή του. Μια ζωή που την πέρασε στον αστερισμό του κοσμοπολιτισμού, μια ζωή που τη σημάδεψε η γλώσσα της αγάπης.

Η μοίρα του Δωρόθεου, το «κρίμα» της, ήταν η τελευταία πράξη του δράματος που ξεκίνησε το 1923, σ’ ένα βαγόνι του Οριάν Εξπρές, λίγο πριν η παλλακίδα του Σουλτάνου Ιρίνα αφήσει την τελευταία της πνοή. Τα πρόσωπα αλλάζουν, οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη, το καμίνι της Ιστορίας καταπίνει τις ζωές των ανθρώπων όμως η γλώσσα της αγάπης μένει πάντα η ίδια. Αυτήν ακούει ο Δωρόθεος όταν μαθαίνει την ιστορία της Ιρίνας, κι ας μην τη γνώρισε ποτέ, κι αυτήν αναζητά μια ζωή, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να την αγγίξει. Κρίμα!

Ο Κωνσταντίνος Ι. Κοτάκης, με τη χειμαρρώδη του βιωματική αφήγηση, μας ταξιδεύει από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη, στο Παρίσι, στην Κυανή Ακτή και στο Λονδίνο, απ’ τον 20ο αιώνα στα χρόνια του 21ου, πλάθοντας το χρονικό μιας οικογένειας που αναζήτησε τη μοίρα της στο όνομα της αγάπης. «Η Ιρίνα», λέει ο συγγραφέας, «είναι το σύμβολο της αγάπης – της αγάπης σε όλες της τις μορφές».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Ι. Κοτάκης γεννήθηκε στην Πόλη. Είναι οικονομολόγος και αγαπά τις γάτες. Η Ιρίνα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v