Τα best seller της παραλίας

Διακοπές χωρίς βιβλία δεν γίνονται. Το In2life ξεχώρισε τα ευπώλητα των μεγάλων βιβλιοπωλείων στην ελληνική και την ξένη λογοτεχνία, την ιστορία και τη σκέψη και σάς παρουσιάζει τους πιθανούς συντρόφους των διακοπών σας.  
Τα best seller της παραλίας
Οι «φανατικοί» αναγνώστες δεν χρειάζονται προτροπή, οι (τρόπον τινά) «ευκαιριακοί» βρίσκουν τον χρόνο και τη διάθεση, οπότε το καλοκαίρι και οι διακοπές φαίνεται να προσφέρονται (συνολικά) πολύ περισσότερο για ανάγνωση.

Το In2life έκανε, λοιπόν, μια… βουτιά στις λίστες (για τον Ιούνιο) με τα ευπώλητα (ελληνιστί, best sellers) των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκης, Ιανός και Παπασωτηρίου, για βιβλιοπροτάσεις με ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης». Και, παρότι η βόλτα στα βιβλιοπωλεία και η επιτόπια… αυτοψία παραμένει η καλύτερη μέθοδος, μια μικρή προετοιμασία και κάποιες ιδέες δεν βλάπτουν…

Η Μάρω Βαμβουνάκη (τιμή: 16,50 ευρώ, σελ. 320, «Ψυχογιός») συναντά και πάλι το «πιστό» της κοινό με το «Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης». Μια συγγραφέας, που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί «γυναικεία», δεν διστάζει να αποτολμήσει άλλη μια κατάβαση στο συναίσθημα και στον ψυχισμό του ανθρώπου. «Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκεις αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάς, προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη», γράφει χαρακτηριστικά…

Μια αντίστοιχη κατάβαση αποτολμά και η Λένα Μαντά με το βιβλίο «Η άλλη πλευρά του νομίσματος» (τιμή: 18,80 ευρώ, σελ. 433, «Ψυχογιός»). Ο ήρωας του βιβλίου, στην πορεία εκπλήρωσης των προσωπικών του στόχων, βρίσκεται μεταξύ δύο γυναικών τελείως διαφορετικών η μία από την άλλη, οι οποίες φαίνεται να απευθύνονται σε διαφορετικό τμήμα της προσωπικότητάς του. Το δίλημμά του, έτσι, δεν απλώς για το ποια απ’ τις δύο θα διαλέξει, αλλά ποιος στην ουσία θέλει ο ίδιος να είναι.

Ο καθηγητής του μάνατζμεντ και της ηγεσίας Δημήτρης Μπουραντάς κινείται σε νέα για τον ίδιο μονοπάτια με το βιβλίο του «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» (τιμή: 17,10 ευρώ, σελ. 376, «Πατάκης»). Ο ήρωας του βιβλίου, καθηγητής Νίκος Αλεξίου, κάνει έναν σοκαριστικό –για τον ίδιο- απολογισμό της σχέσης του με την Άννα. Σοκαριστικό γιατί ανακάλυψε πως αυτό που ο ίδιος εκλάμβανε ως πραγματικότητα απείχε πολύ απ’ αυτό που βίωνε η Άννα. Τώρα, αναγνωρίζει ότι πρέπει να μετανοήσει. Και να πει τη μια λέξη που ξέχασε.

Ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα είναι το «Εγχειρίδιο βλακείας» (τιμή: 14 ευρώ, σελ. 116, «Τόπος») του Διονύση Χαριτόπουλου. Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσά μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα "υπεράνω υποψίας", μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε;». Και επειδή η απάντηση είναι καταφατική, αναλαμβάνει σε 88 ενότητες που αφορούν ισάριθμες περιπτώσεις - διαπιστώσεις - ερμηνείες της ανθρώπινης βλακείας, να μας ξεναγήσει στον θαυμαστό αυτό κόσμο.

Μια βουτιά στην ιστορία κάνει η Μαριάννα Κορομηλά για να συναντήσει την «Μαρία των Μογγόλων» (τιμή: 20,50 ευρώ, σελ. 336, «Πατάκης»). Το βιβλίο είναι η ιστορία της Μαρίας Κομνηνής Παλαιολογίνας, κόρης του στρατηγού και μετέπειτα αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου, που στα δώδεκά της χρόνια, στάλθηκε στη μακρινή χώρα των Μουγουλίων, νύφη για τον ηγεμόνα Χουλαγκού, εγγονό του Τζένγκις Χαν και νεότερο αδελφό του Κουμπλάι Χαν. Το βιβλίο, όμως, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της εξιστόρησης και γίνεται ένα βλέμμα πάνω στο διαφορετικό, στο καινούργιο, στη λεπτομέρεια, στην προσωπική ιστορία που τελικά αποδεικνύεται κοινή και πανανθρώπινη.

Συνεχίζουμε με ιστορία για να συναντήσουμε τον Ε.Χ. Γκόμπριχ και τη «Μικρή ιστορία του κόσμου» (τιμή: 17,50 ευρώ, σελ. 350, «Πατάκης»). Ο Γκόμπριχ, ένας από τους εξέχοντες θεωρητικούς του εικοστού αιώνα, επιτυγχάνει να αφηγηθεί την ιστορία της ανθρωπότητας, από την εποχή του λίθου ως την εποχή της πυρηνικής ενέργειας, σύντομα, περιεκτικά, αλλά και με πειστικό τρόπο. Με γλώσσα απλή και γλαφυρή ζωντανεύει την ιστορία του κόσμου, τα επιτεύγματα του ανθρώπου, τη μετάβαση από τη μία ιστορική περίοδο στην άλλη, τις σημαντικότερες προσωπικότητες και συγκρούσεις με τέτοιο τρόπο, που ο αναγνώστης συλλαμβάνει αμέσως αυτή τη μακρά και περίπλοκη πορεία.

Ένας ακόμη αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο Πάουλο Κοέλο, μας δίνει την «Μπρίντα» (τιμή: 17,50 ευρώ, σελ. 308, «Νέα Σύνορα – Λιβάνης») για να μας αφηγηθεί την ιστορία μιας από τις νεαρότερες δασκάλες στην Παράδοση των Μαγισσών. Μία τρυφερή ιστορία ζωής, στην οποία η μαγεία μιλάει όλες τις γλώσσες της καρδιάς του ανθρώπου.

«Βουτιά» στον κόσμο της «συνωμοσίας» με τη Rhonda Byrne και «Το μυστικό» (τιμή: 15 ευρώ, σελ. 236, «Νέα Σύνορα – Λιβάνης»). Η οποία μας αποκαλύπτει ότι το Μυστικό κληροδοτήθηκε μέσα από τους αιώνες, και ήταν πολλοί εκείνοι που το πόθησαν, το επιβουλεύτηκαν, το έκλεψαν και το αγόρασαν με αντίτιμο τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το προαιώνιο Μυστικό ήταν προσβάσιμο σε κάποιους ανθρώπους ―εφευρέτες, επιστήμονες, θεολόγους, επιχειρηματίες, στοχαστές, καλλιτέχνες. Τώρα το Μυστικό αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο.

Σ’ ένα τρυφερό ταξίδι μας προσκαλεί η Ρόζαμουντ Πίλτσερ με το «Χιόνι τον Απρίλη» (τιμή: 15 ευρώ, σελ. 268, «Ωκεανίδα»). Η Καρολάιν κάνει ένα ταξίδι αστραπή στη Σκοτία για να συναντήσει τον αδερφό της και να γυρίσει εγκαίρως πίσω στο Λονδίνο για τον προγραμματισμένο (και καθωσπρέπει) γάμο που την περιμένει. Σε μια ξαφνική χιονοθύελλα βρίσκει καταφύγιο σ' ένα μοναχικό σπίτι, όπου ένας νέος άντρας βρίσκεται αντιμέτωπος με το πένθος του. Και οι δύο είναι έτοιμοι να κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Αλλά και σώσουν ίσως ο ένας τον άλλο.

Και για το τέλος, ένα… «Τέλος». Για την ακρίβεια το 13ο, τελευταίο και πολυαναμενόμενο βιβλίο της σειράς του Λέμονι Σνίκετ«Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» (τιμή: 14,90 ευρώ, σελ. 418, «Ελληνικά Γράμματα»). Μ’ αυτό ο μυστηριώδης συγγραφέας Λέμονι Σνίκετ (ψευδώνυμο) ολοκληρώνει την καταγραφή της ιστορίας των τριών αδελφών Μποντλέρ. Άραγε το «Τέλος» σημαίνει αποκαλύψεις και απαντήσεις ή ακόμα περισσότερα και τρομακτικά ερωτήματα για τη ζωή των πρωταγωνιστών; Ο Λέμονι Σνίκετ επιμένει προειδοποιώντας τον αναγνώστη ότι ακόμα κι αν κατάφερε να διαβάσει τα 12 προηγούμενα βιβλία, ακόμα κι αν υπήρξε τόσο γενναίος ώστε να αντέξει τόσες κακοτυχίες και τόση δυστυχία, αυτή τη φορά «θα φτάσει στο τέλος του τέλους κάθε ελπίδας του».

Μία τρομακτική θύελλα, ένα ύποπτο ποτό, ένα κοπάδι άγρια πρόβατα, ένα τεράστιο κλουβί και ένα πραγματικά ανατριχιαστικό μυστικό σχετικά με τους γονείς Μποντλέρ είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τα μυστηριώδη στοιχεία που περιμένουν τους αναγνώστες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v