Η εποχή μας τότε λεγόταν σήμερα: Γνώση και παραμύθι μαζί

Η πολυτάλαντη Ιωάννα Κραουνάκη, δοκιμάζει τη συγγραφική της δεινότητα με ένα βιβλίο γνώσης για την ιστορία της τέχνης, δοσμένη όμως με ύφος παραμυθιού, που θα λατρέψουν τα παιδιά. 
«Δωσ’ του κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει…»

Πώς μια έκθεση κοσμημάτων στέκεται η αφορμή για να χαθείς στις σελίδες ενός παραμυθιού, μιας ιστορίας για μικρούς και μεγάλους. Όταν συγγραφέας είναι η πολυτάλαντη Ιωάννα Κραουνάκη όλα είναι δυνατά. Με εφόδια τις σπουδές της και την εμπειρία της ως αρχαιολόγος και μια φωτιά αναζήτησης που δεν την άφησε να επαναπαυτεί σε μια δημοσιοϋπαλληλική καθημερινότητα, την ώθησε να γράψει το πρώτο της βιβλίο-μυθιστόρημα, με τον ευφάνταστο τίτλο «Η εποχή μας τότε λεγόταν σήμερα».

Ένα βιβλίο όπου μπλέκεται η γνώση με το παραμύθι. Η Ιωάννα Κραουνάκη έχει ταλέντο στο να πλάθει σαν γαϊτανάκι τις ιστορίες που έχουν και παιδευτική αξία, καθώς μαθαίνεις τα μυστικά του Νεολιθικού Αιγαιακού Πολιτισμού, ενημερώνεσαι για τα αγγεία και την ιστορία τους, πώς φτιάχνονταν, για τις εποχές που τον διαδέχτηκαν, ονόματα, μεθόδους ανασκαφής και συντήρησής τους και ό,τι μπορεί να ξυπνήσει το μεράκι και την όρεξη να ασχοληθεί κάποιος με αυτά. Το στοιχείο όμως που σε κρατάει και σου εξάπτει το ενδιαφέρον είναι πως ξεπερνά το στεγνό κομμάτι της περιγραφής και δημιουργεί μια ιστορία που δίνει ζωή στα αγγεία, τους δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να έχει και λογοτεχνικό ενδιαφέρον το βιβλίο.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, την ιστορία της Ευδοκίας, μίας φρουτιέρας που ανήκε στην οικογένεια των «Αμαυρόχρωμων» κεραμικών, που φτιάχτηκε 6000 χρόνια πριν στην Νεολιθική εποχή από την κεραμίστρια κυρία Ευτυχία και την κόρη της την Ελευθερία, στο χωριό Χαράδρα στο Μαραθώνα. Το οδοιπορικό της μέσα στα χρόνια είναι διανθισμένο με έρωτα, αγάπη και έννοιες δυνατές που συναντά κανείς στα ονόματα των υπολοίπων αγγείων που τη συντροφεύουν, όπως Ελπίδα, Κλέος, Ερατώ, Χάρις, Χαρίκλεια και άλλα. Οι έρωτες που περιγράφονται ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους είναι σε ένα επίπεδο αθώο, χωρίς χυδαιότητες, όπως όλες οι έννοιες που συναντόνται στην αφήγηση. Όλα ανυψώνονται στο επίπεδο του ουτοπικού και ιδεατού.

Επιπλέον, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει και αυτοβιογραφικά στοιχεία από τη συγγραφέα στο βιβλίο αυτό, καθώς τα βιώματά της, την έχουν εμπνεύσει και εμποτίσει τις ιδέες και τη γραφή της.

«Η εποχή μας τότε λεγόταν σήμερα» είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσατε να διαβάσετε και να δωρίσετε σε παιδιά και μεγάλους και να το ευχαριστηθούν πολύ, από μια συγγραφέα το όνομα της οποίας θα μας απασχολήσει στο μέλλον, καθώς η εικονοκλαστική και λυρική της δεινότητα προδιαθέτουν για το επόμενο της βήμα.

Ιωάννα Κραουνάκη, Η εποχή μας τότε λεγόταν σήμερα, Εκδόσεις Ιανός, τιμή 10 ευρώ.

Φιλουμένα Ζλατάνου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v