ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

«Μόνολογκ» δι’ ολίγους

Η περιπέτεια της γραφής με όλα τα σκαμπανεβάσματά της εκτυλίσσεται στο έκτο μυθιστόρημα του Λένου Χρηστίδη που με ύφος ενδοσκοπικό επιχειρεί -τι άλλο;- να μιλήσει. Και όποιος θέλει ας τον ακούσει...

«Μόνολογκ» δι’ ολίγους

του Χρήστου Ζαρίφη

Αιχμηρές παρατηρήσεις, σουρεάλ χιούμορ, ασθματικός ρυθμός, ελλειπτική γραφή, αυτά και όλα όσα αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του Λένου Χρηστίδη είναι παρόντα και «στο έκτο μυθιστόρημα που έγραψε μόνος του», το «Μόνολογκ».

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα τυπικό μυθιστόρημα, με αρχή – μέση -τέλος, πλοκή και ήρωες. Είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και ενδοσκόπησης, με εικόνες και παρατηρήσεις σκόρπιες, από ταξίδια, τόπους, ανθρώπους και περιστατικά. Και επίσης ένας διαλογισμός στο φολκλόρ του αεροπλάνου (που μας πάει στους τόπους, τους ανθρώπους και τα περιστατικά). Με συνδετικό (ίσως) κρίκο «Εκείνη. Την οποία», που σαν σκιά καταδιώκει, εμπνέει, κατατρέχει, γίνεται σημείο αναφοράς.

Στην ουσία πρόκειται για ένα εσωτερικό ρεπορτάζ από έναν δημοσιογράφο που νιώθει σαν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου μόλις ξεκίνησε και μεταδίδει αποσπασματικά και χωρίς συνέχεια αυτά που πρώτος πρώτα βλέπει.

Οι «πιστοί» του Λένου Χρηστίδη, παρότι μάλλον έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, ίσως αιφνιδιαστούν από αυτό το εσωστρεφές βιβλίο, στο οποίο ο κόσμος είναι ντεκόρ αυτού του μονολόγου και απλώς χρησιμεύει για να τονίζει την απουσία «Εκείνης. Της οποίας». Ίσως αιφνιδιαστούν και από αυτό το σχεδόν απόλυτο «Θα μιλήσω όσο θέλω κι όπως θέλω κι όποιος θέλει ας με ακούσει» του συγγραφέα. Τουτέστιν, πολλοί οι κλητοί, ολίγοι οι άλλοι (για μια ακόμα φορά).

Οι κλητοί, πάντως, που θέλουν να γνωρίσουν τον συγγραφέα, ας κάνουν την αρχή με τα περισσότερο «στρογγυλεμένα» «Χαστουκόψαρα». Κι ας προχωρήσουν στο «Λοστρέ», το καλύτερο μάλλον μυθιστόρημα του Χρηστίδη, το βιβλίο στο οποίο δείχνει μεγαλύτερη συμπάθεια και διάθεση να κατανοήσει το ζωικό είδος στο οποίο ανήκουμε και το οποίο μας περιβάλλει.

(Λένος Χρηστίδης, «Μόνολογκ», εκδόσεις Καστανιώτης, σελίδες 312, τιμή 15,68 ευρώ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v