ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Οι δίδυμες: Η αναζήτηση μιας ζωής

Μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα, η Όλια αναζητά τις απαντήσεις στο παρελθόν της δίδυμης αδελφής της. Αυτό που ανακαλύπτει, όμως, είναι η δική της ζωή. Ένα έργο με σχεδόν κινηματογραφική αντίληψη, χαμηλούς τόνους και ρέουσα πλοκή είναι η τρίτη συγγραφική προσπάθεια του Σωτήρη Σαμπάνη.

Οι δίδυμες: Η αναζήτηση μιας ζωής

Αν και οι μονοζυγωτικές δίδυμες Δάφνη και Όλια μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον, ζουν τελείως διαφορετικά και έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά: η πρώτη χαρισματική και ταλαντούχα, η δεύτερη αποτραβηγμένη στη σκιά. Μόνο η εμφάνισή τους είναι ίδια.

Όταν η Δάφνη σκοτώνεται σε ατύχημα, η ζωή της Όλιας ανατρέπεται. Καθώς προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα για την απώλεια της αδελφής της, ακολουθεί τα βήματά της από την αρχή, ζει αυτά που εκείνη ζούσε, αναπτύσσει τις ικανότητες που είχε εκείνη, συνεχίζει μάλιστα ως έναν βαθμό το νήμα της ζωής της από εκεί όπου σταμάτησε. Όμως, ο προορισμός έχει αλλάξει: αυτό που ανακαλύπτει η Όλια δεν είναι η ζωή της Δάφνης, αλλά η δική της ζωή, ο δικός της εαυτός…

Στην τρίτη του συγγραφική προσπάθεια με το βιβλίο «Οι δίδυμες» (είχαν προηγηθεί τα «Θέλω να μείνω με τον μπαμπά» και «Κόκκινος χορός»), ο Σωτήρης Σαμπάνης δίνει ένα έργο με σχεδόν κινηματογραφική αντίληψη και γραφή, αισθήματα και εντάσεις που περισσότερο υπονοούνται παρά αναπτύσσονται, χαμηλούς τόνους και ρέουσα πλοκή.

Ο αναγνώστης ουσιαστικά μένει κι αυτός σε ρόλο παρατηρητή (όπως και ο άγνωστος συγγραφέας που παρακολουθεί την Όλια και της γράφει στη διάρκεια της ιστορίας) και στον βαθμό που θα καταφέρει να ταυτιστεί με την ηρωίδα και να βρει αντιστοιχίες στα δικά του συναισθήματα, θα νιώσει την ικανοποίηση για την απεικόνιση της δικής του παράλληλης ζωής.

(Σωτήρης Σαμπάνης, «Οι δίδυμες», εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος, σελ. 320, τιμή: 15 ευρώ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v