Εντευκτήριο: Είκοσι χρόνια και… καλά

Είκοσι χρόνια συστηματικής παρουσίας στο "δύσκολο" χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών γιορτάζει με το 78ο, πλούσιο τεύχος του το εξαιρετικό Εντευκτήριο. Από όλους εμάς εδώ, χρόνια πολλά και δημιουργικά!
Η έκδοση ενός περιοδικού για τη λογοτεχνία και τα γράμματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι συστηματικώς εντρυφούντες θα θυμούνται πολλές απόπειρες που, παρά το (σε γενικές γραμμές) υψηλό τους επίπεδο και την καλή τους διάθεση για προσφορά, δεν άντεξαν στον χρόνο και τα περισσότερα περιορίστηκαν στην έκδοση λίγων τευχών. Υπό αυτή την έννοια το περιοδικό «Εντευκτήριο» έχει πάρα πολλούς λόγους για να γιορτάζει τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων συστηματικής και… καλής παρουσίας στον χώρο.

«Δεν ήταν εύκολα τα είκοσι χρόνια που πέρασαν από τότε και δυστυχώς τα χρόνια που ακολουθούν φαίνεται πως θα είναι ακόμη δυσκολότερα / Η αίσθησή μου είναι ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι χρειάζονται στη ζωή τους τα λογοτεχνικά περιοδικά», γράφει στο προλογικό σημείωμα του εορταστικού τεύχους ο διευθυντής του περιοδικού Γιώργος Κορδομενίδης. Το απόσπασμα μπορεί να δείχνει απαισιόδοξο, αλλά το τεύχος του περιοδικού σφύζει από δημιουργική διάθεση και «ορεξάτους» συνεργάτες. Και μάλλον η διάθεσή τους θα ωθήσει όλους να συνεχίσουν την καλή δουλειά και στο μέλλον.

Το 78ο τεύχος του περιοδικού είναι (φυσικά) εορταστικό και πιο πλούσιο απ’ ό,τι συνήθως, με τους περισσότερους από τους τακτικούς συνεργάτες του να δίνουν το «παρών», με κείμενα αφιερωμένα στην ίδια την επέτειο του περιοδικού, τον χρόνο που περνάει, τη μνήμη. Δεν θα ξεχωρίσουμε ονόματα, δεν θα είχε νόημα κάτι τέτοιο. Όλοι είναι (περισσότερο ή λιγότερο) γνωστοί και καταξιωμένοι στον χώρο.

Απλά να προσθέσουμε ότι το «Εντευκτήριο» κυκλοφορεί πανελλαδικά, ότι διανέμεται σε βιβλιοπωλεία και ότι σχεδόν αποκλειστική πηγή εσόδων του είναι οι συνδρομές (η ετήσια για ιδιώτες είναι 30 ευρώ). Και φυσικά τις ευχές μας για ακόμη καλύτερα τα χρόνια που έρχονται.

Χ.Ζ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v