ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε: Μπλάκι- Ρέκβιεμ για έναν γατούλη

Μια πραγματικά συγκινητική ιστορία που δεν απευθύνεται μόνο σε φιλόζωους. Το βιβλίο του Ο Στίβεν Ντάουνς δεν θεωρητικολογεί, δεν φιλοσοφεί, δεν θέτει ζητήματα για τα όρια της ζωοφιλίας, τη ζωή ή τον θάνατο. Αλλά είναι ωραίο.

Διαβάσαμε: Μπλάκι- Ρέκβιεμ για έναν γατούλη

Ο Στίβεν Ντάουνς, ο συγγραφέας του βιβλίου, το ομολογεί εξ αρχής. Δεν συμπαθούσε τις γάτες για τους ίδιους λόγους που αρκετός κόσμος επίσης δεν τις συμπαθεί: μυστηριώδεις, ανεξιχνίαστα επικίνδυνες, εγωκεντρικές, ατίθασες, όλα τα ανάποδα, τέλος πάντων, σε σχέση με το πλέον αγαπημένο pet, τους σκύλους.

Όταν μια μέρα τα παιδιά του ανακαλύπτουν τρία γατάκια στον κήπο, δεν τους χαλάει το χατίρι, έστω και απρόθυμα, να υιοθετήσουν τα δύο απ’ αυτά και να τα προσθέσουν στη συλλογή από άλλα κατοικίδια. Σιγά σιγά, ”παθαίνει” ό,τι (επί της ουσίας) και όλοι οι γατόφιλοι, τον ”υιοθετεί” ο γατούλης (ονόματι Μπλάκι λόγω χρώματος) και γίνεται σύντροφός του στο γραφείο του την ώρα της δουλειάς, στον κήπο, στο κρεβάτι την ώρα που διαβάζει. Δένονται περισσότερο απ’ όσο περίμενε.

Απλώς κάποια μέρα ο Μπλάκι αρρωσταίνει και (απλώς;) αρχίζει αυτό που ο συγγραφέας ένιωσε την ανάγκη να εξιστορήσει: την αργή και οδυνηρή πορεία του γάτου του προς τον θάνατο και την παράλληλη δική του ανακάλυψη αυτού που ο Σεντ Εξιπερί στον ”Μικρό πρίγκιπα” διατυπώνει ως ”Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου”.

Ο Μπλάκι είχε τελικά όγκο στον εγκέφαλο, υπέστη (κυριολεκτικά) διάφορες και αλλεπάλληλες χρονοβόρες θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις. Και στο τέλος χάνει τη μάχη. Αυτή είναι η ιστορία του βιβλίου.

Να ξεκαθαρίσουμε: το βιβλίο (όπως δηλώνει και ο συγγραφέας άλλωστε) δεν διεκδικεί λογοτεχνικές δάφνες, είναι απλώς μια προσωπική (θλιβερή) εξιστόρηση για την απώλεια ενός αγαπημένου πλάσματος. Ο συγγραφέας μοιάζει να θέλει περισσότερο να ξεσπάσει, να εκφράσει τα συναισθήματά του. Δεν θεωρητικολογεί, δεν φιλοσοφεί, δεν θέτει ζητήματα για τα όρια της ζωοφιλίας, τη ζωή ή τον θάνατο. Απλώς μοιράζεται την αδυναμία του μπροστά στο τυχαίο και τη μοίρα.

Αν και, οδυνηρό ανάγνωσμα όντας, δύσκολα θα θέλξει πολλούς υποψήφιους αναγνώστες, η σκληρή ειλικρίνειά του κάποιες φορές θα λειτουργήσει σαν βάλσαμο (για τους περισσότερο ευαίσθητους) και σαν οδηγός για δεύτερες σκέψεις γι’ αυτά που ο συγγραφέας αποφεύγει να θέσει.

(Stephen Downes, ”Μπλάκι”, εκδόσεις Platypous, σελίδες 159, τιμή 12 ευρώ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται."

Horace Walpole

  • -1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» κριτική του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία», από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

    -1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

    -1918:Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2