Για αναγνώσεις χωρίς... διακοπές

Παραλία, ψάθα, ίσκιος (όχι απαραίτητα) και ένα καλό βιβλίο. Για αρκετούς από εμάς που δεν έχουμε το χρόνο να διαβάσουμε όσο θα θέλαμε όλη την υπόλοιπη χρονιά, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι... ευκαιρία. Το In2life ανατρέχει στην εκδοτική σεζόν που φεύγει, αλλά και στις πρόσφατες κυκλοφορίες, ώστε να ”εφοδιαστείτε” εγκαίρως και μην ψάχνετε για... ΒίΠερ στα ψιλικατζίδικα.

του Χρήστου Ζαρίφη

Παραλία, ομπρέλα, ψάθα και ένα βιβλίο. Για πολλούς μπορεί να είναι (κατά σύστημα) από τα καλύτερα στιγμιότυπα των διακοπών τους. Για άλλους, μπορεί να είναι μια εικόνα του εαυτού τους που συμβαίνει κάθε δώδεκα μήνες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το ανάγνωσμά μας να είναι τόσο καλό όσο και οι... διακοπές μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το in2life έψαξε στις βιβλιοπαρουσιάσεις που έχει ήδη κάνει, είδε τις τελευταίες κυκλοφορίες στα βιβλιοπωλεία και έκανε γκάλοπ σε (σεσημασμένους... βιβλιοφίλ) γνωστούς και φίλους και προτείνει βιβλία που σίγουρα θα σας κάνουν καλή παρέα.

Ξεκινώντας από τη νεοελληνική λογοτεχνία, συνιστούμε (πρωτίστως και ανεπιφύλακτα) τα ”Αμίλητα βαθιά νερά” της Ρέας Γαλανάκη και ”Ο θείος Τάκης” του Γιάννη Ξανθούλη. Κλασικό και ήδη αγαπημένο (και μέσω της τηλεοπτικής του εκδοχής) το ”Βαμμένα κόκκινα μαλλιά” του Κώστα Μουρσελά, στην οριστική του έκδοση (εκδόσεις ”Ελληνικά Γράμματα”, 18,90 ευρώ).

Από τις καλύτερες επιλογές τα ”Μονόξυλο στο ποτάμι” του Τάσου Χατζητάτση (”Πόλις”, 12,50 ευρώ), ”Τα χερουβείμ της μοκέτας” της Ελένης Γιαννακάκη (”Εστία, 12 ευρώ) και ”Οπωροφόρα της Αθήνας” του Σωτήρη Δημητρίου (”Πατάκης”, 16 ευρώ): και τα τρία έργα διακρίνονται για το στυλ γραφής τους, τη διεισδυτική ματιά τους, τις εικόνες τους.

Από την ξένη λογοτεχνία, θα ξεχωρίσουμε (μετά δυσκολίας, καθώς οι τίτλοι είναι πολλοί και καλοί) τα κλασικά (των κλασικών) ”Ο παράδεισος στην άλλη γωνία” του Μάριο Βάργκας Λιόσα (”Καστανιώτης”, 22,99 ευρώ), ”Ο καλόγερος” του Μάθιου Λιούις (”Gutenberg”, 25 ευρώ), ”Εν ψυχρώ” του Τρούμαν Καπότε (”Καστανιώτης”, 18,80 ευρώ).

Για περισσότερο μοντέρνα γραφή και συγγραφείς, ”Ιστανμπούλ” του Ορχάν Παμούκ, ”Εγχειρίδιο ιχθύων – Μυθιστόρημα σε δώδεκα ψάρια”, ”Σε παρακαλώ μη γυρίσεις από το φεγγάρι” του Ντιν Μπακόπουλος (”Εμπειρία Εκδοτική, 17 ευρώ), ”Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού” του Αβραάμ Γεοσούα (”Καστανιώτης”, 17 ευρώ), ”Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια” του Ντέιβιντ Σεντάρις (”Μελάνι”, 17 ευρώ).

Στην κατ’ εξοχήν αγαπημένη κατηγορία των... λουόμενων, τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ”καλό παρών” δίνει ο Πέτρος Μάρκαρης και ο ήρωάς του αστυνόμος Χαρίτος στο βιβλίο ”Ο βασικός μέτοχος” (”Γαβριηλίδης”, 23 ευρώ), ενώ για τους επιμένοντες ελληνικά και σε... γνωστά μέρη πολύ καλό το ”Έγκλημα στο Da Capo” του Γιώργου Λακόπουλου (”Καστανιώτης”, 16 ευρώ).

Από τους ξένους, οι –γνωστοί και κλασικοί πια- Τζέιμς Ελρόι με το ”Αίμα στο φεγγάρι” (”Μεταίχμιο”, 17 ευρώ), Αντρέα Καμιλέρι με το ”Η υπομονή της αράχνης” (”Πατάκης”, 11 ευρώ) και Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ με το ”Με τέσσερα χέρια” (”Άγρα”, 21 ευρώ) εγγυώνται σασπένς, καλή πλοκή και, κυρίως, καλή γραφή. Για τους πιο κλασικούς, τα ”Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς” του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (”Σύγχρονοι ορίζοντες”, τέσσερις τόμοι με συνολική τιμή 78 ευρώ) είναι εγγύηση.

Για όσους δεν θέλουν να... αποχωριστούν το Μουντιάλ, ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν δίνει τη λύση. Το αστυνομικό του ”Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο” (”Μεταίχμιο”, 15 ευρώ), αλλά και το ”δοκιμιακό” ”Ποδόσφαιρο, μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού στα χέρια των πολυεθνικών” (”Μεταίχμιο”, 16 ευρώ) θα σας κρατήσουν στο κλίμα, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο άθλημα.

Καλές υποψηφιότητες για την παραλία θέτουν και οι ”εν όπλοις αδελφοί” του Ντον Μπράουν. Ο ”Κώδικας Ντα Βίντσι” έκανε την αρχή και η συνέχεια εξελίχθηκε εντυπωσιακή (σε όγκο τουλάχιστον). Σημειώστε: ”Η αδελφότητα της ιεράς σινδόνης” της Χούλια Ναβάρο (”Πατάκης”, 19,50 ευρώ), ”Ο ιεροεξεταστής του Ρίνο Καμιλέρι (”Διήγηση”, 14 ευρώ), ”Ο μυστικός δείπνος” του Χαβιέ Σιέρα (”Πατάκης”, 17,50) είναι μόλις τρία από αυτά. Όλα είναι η χαρά των μυστικών οργανώσεων και της συνωμοσίας! Αν τα έχετε βαρεθεί όλα αυτά, το ”Κώδικας Ντα Βίντσι: η παρωδία” του Άνταμ Ρόμπερτς (”Κέδρος”, 10 ευρώ) είναι σαφές στο πού ακριβώς αποσκοπεί.

Η προηγούμενη κατηγορία έχει θέσει σε (τρόπον τινά) δεύτερη μοίρα το ιστορικό μυθιστόρημα, που έχει όμως εσχάτως να επιδείξει έναν πολύ καλό εκπρόσωπο, τον Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε, με τον περίφημο ήρωά του Λοχαγό Αλατρίστε. ”Ο ήλιος της Μπρέντα” (”Πατάκης”, 12,5 ευρώ) είναι το πλέον πρόσφατο που κυκλοφόρησε.

Απλά να σημειώσουμε, κλείνοντας, ότι οι παραπάνω προτάσεις δεν έχουν σε καμία περίπτωση απόλυτο χαρακτήρα κι ότι είναι κάποιες πρώτες επιλογές από μια πληθώρα καλών βιβλίων που έχουν εκδοθεί. Ασφαλώς, η βόλτα και η αναζήτηση στα βιβλιοπωλεία είναι η καλύτερη μέθοδος. Τέλος, να πούμε ότι κάποια από τα βιβλία που προτάθηκαν πιο πάνω θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά από το in2life προσεχώς, μόλις γυρίσουμε και εμείς από τις διακοπές μας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v