Πέντε βιβλία με αέρα ελληνικού νησιού!

Έλα να πάμε στο νησί το βιβλίο σου εγώ κι εσύ θα μπορούσε να τιτλοφορείται το κείμενο για 5 εξαιρετικά βιβλία που εκτυλίσσονται σε λατρεμένα ελληνικά νησιά.
Πέντε βιβλία με αέρα ελληνικού νησιού!

Καθώς ο Ιούνιος φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος του, οι ζέστες έχουν ξεκινήσει και έχουμε πλέον μπει για τα καλά στο καλοκαιράκι. Ένα καλοκαιράκι που, ας το παραδεχτούμε, είναι πάντα πιο ωραίο, ξέγνοιαστο και ρομαντικό σε ένα από τα πολυάριθμα νησιά της χώρας μας. Ό,τι κλείσατε κλείσατε από διακοπές καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οι διαμονές κοστίζουν όσο περίπου ένα δεκαήμερο στη Κούβα. Γι’ αυτό εμείς είμαστε εδώ να σας προτείνουμε πέντε βιβλία που διαδραματίζονται σε ελληνικά νησιά ώστε να ταξιδέψετε στα μπλε και άσπρα σπιτάκια έστω και νοητά.

Το Νησί, Victoria Hislop (εκδόσεις Ψυχογιός)



Η συγκεκριμένη λίστα χωρίς «Το Νησί» της Victoria Hislop θα ήταν σίγουρα ελλιπής. Λαμβάνει χώρα στη Κρήτη και ξεκινάει με της Αλέξις που φεύγει από το Λονδίνο για την Ελλάδα με τη λαχτάρα να μάθει το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας. Εκεί θα ανακαλύψει πως η ιστορία της οικογένειάς της είναι άρρηκτα δεμένη με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας - την πρώτη κατοικία των λεπρών. Σίγουρα θα θυμάστε την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά που άφησε ιστορία για την ποιότητά της. Για όσους δεν έχουν δει τη σειρά – αλλά και αυτούς που έχουν παρακολουθήσει πιστά κάθε επεισόδιο – το βιβλίο είναι μία ευκαιρία να βουτήξετε ακόμα πιο βαθιά στους χαρακτήρες, την ιστορία και τα συναισθήματά τους.

Έγκλημα στην Πάρο, Γιώργος Μπακούρης (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Μεταφερόμαστε στη Πάρο και τον αστυνόμο Κλέανθο Παπαγιανίδη που ταξιδεύει στην Πάρο για τις καλοκαιρινές του διακοπές και μπλέκεται σε ένα σκληρό έγκλημα που αναταράζει τα νερά της κοσμοπολίτικης κοινωνίας του νησιού. Σε μία βίλα όπου είναι καλεσμένος από τον φίλο του Γιώργο Κωστένογλου, γνωρίζεται με τους υπόλοιπους καλεσμένους. Η εκλεκτή παρέα ξεκινάει τις διακοπές της με μπάνια στη θάλασσα, βόλτες στο νησί, ξενύχτι και ερωτικές προκλήσεις. Λίγες μέρες μετά, εμφανίζονται απειλητικά μηνύματα γραμμένα στους τοίχους των δωματίων και διαταράσσουν την ηρεμία και τις διακοπές τους. Το μυστήριο θα κορυφωθεί όταν ένας καλεσμένος θα βρεθεί στραγγαλισμένος στο δωμάτιό του. Οι διακοπές τελειώνουν για τον Παπαγιανίδη που καλείται να εξιχνιάσει τον φόνο. Οι πάντες στη βίλα, καλεσμένοι και υπηρετικό προσωπικό, είναι ύποπτοι. Γραμμένο σαν να έχει δραπετεύσει από τον κόσμο της Agatha Christie, το «Έγκλημα στην Πάρο» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη σκανδιναβική λογοτεχνία μυστηρίου.

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης (εκδόσεις Καζαντζάκη)



Ένα από τα πιο γνωστά, αν όχι το πιο γνωστό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» δεν απαιτεί ιδιαίτερες συστάσεις όπως άλλωστε και ο συγγραφέας του. Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στην Κρήτη ενώ αντίστοιχα ο πραγματικός Γιώργης Ζορμπάς μεταμορφώνεται στο μυθοπλαστικό πρόσωπο του Αλέξη Ζορμπά. Η ιστορία ξεκινά τη στιγμή που συναντιούνται στον Πειραιά o συγγραφέας και ο Ζορμπάς. Ο συγγραφέας, αφού εντυπωσιάζεται με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του Ζορμπά, αποφασίζει να τον προσλάβει ως επιστάτη στην επιχείρησή του.

Στην Κρήτη, εγκαθίστανται στο ξενοδοχείο της Μαντάμ Ορτάνς, μιας ξεπεσμένης σαντέζας, που δεν αργεί να γίνει η ερωμένη του Ζορμπά, μια από τις πολλές γυναίκες της πολυτάραχης ζωής του. Σημαντικός κορμός του μυθιστορήματος είναι οι συζητήσεις των δύο φίλων κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο λιγνιτωρυχείο, το οποίο αποδεικνύεται ένα προσχηματικό συγγραφικό κατασκεύασμα. Ο Νίκος Καζαντζάκης, ίσως ο ποιος σημαντικός Έλληνας συγγραφέας, διαθέτει μία συγγραφική πένα όμοια με καμία άλλη και κάθε ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου του αποτελεί καλλιέργεια πνεύματος και μυαλού.

Ανεμώλια, Ισίδωρος Ζουργός (εκδόσεις Πατάκη)



Τα «Ανεμώλια» είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ' ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από τις περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια. «Ανεμώλια» στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Μέσα από το βιβλίο του και την ιστορία των πέντε συντρόφων, ο Ζουργός αποπειράται να γράψει μια μοντέρνα εκδοχή της Οδύσσειας. Ένα αξιέπαινο και μεγαλεπήβολο εγχείρημα. Η κρίση της μέσης ηλικίας και οι τάσεις φυγής απ' την καθημερινότητα είναι φάσεις της ζωής που αργά ή γρήγορα θα περάσουμε όλοι μας, άντρες και γυναίκες. Ας ελπίσουμε πως στον γυρισμό μας, θα υπάρχει μια Ιθάκη να μας περιμένει.

Άπαντα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (εκδόσεις Δόμος)

Μέσα από το έργο του Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το νησί του αναπλάθεται ως ένα τοπίο ονειρικό, ένα τοπίο γεμάτο ελπίδα και φαντασιώσεις. Οι περιγραφές στην «άπειρον σκιαυγή θέαν, με τον ψίθυρον της αύρας επί των θάμνων και αγριελαιών, τους μακρυσμένους φλοίσβους των κυμάτων κάτω, τους δούπους του ρεύματος εις την χαράδραν της βαθείας κυλάδος, και τους μυστηριώδεις θρους, ήχους, μορμύρους της κοιμωμένης φύσεως ως εν ονείρω λικνιζομένης και αναφρισσούσης» (από τη «Σταγόνα Νερού») συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο νησιωτικό ταξίδι για τον αναγνώστη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v