Ηλεκτρονικό ή χάρτινο βιβλίο; Τα υπέρ και τα κατά

Τα ebook κουβαλιούνται ευκολότερα, τα χάρτινα στολίζουν το σπίτι σου. Και άλλα τέτοια σημαντικά, για τον νέο που είναι ωραίος και για τον παλιό που είναι αλλιώς.
Ηλεκτρονικό ή χάρτινο βιβλίο; Τα υπέρ και τα κατά
της Ηρώς Κουνάδη

Αν είσαι παραδοσιακός βιβλιολάτρης που δεν έχει διαβάσει ούτε μια σελίδα ηλεκτρονικού βιβλίου στη ζωή του, ο τίτλος μας μπορεί και να σε έκανε να απορήσεις. «Μα, υπάρχει σύγκριση;» σε ακούμε να ρωτάς, κι ερχόμαστε να σου πούμε πως κι εμείς, μέχρι να το δοκιμάσουμε, ποτέ δεν είχαμε αναρωτηθεί. Μετά την πρώτη σου επαφή με τα ebook, σου το εγγυόμαστε, θα αναρωτηθείς κι εσύ. Γιατί πλεονεκτήματα υπάρχουν, και στη μία και στην άλλη πλευρά. Το προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα –ή αν θα αποφασίσεις να κρατήσεις και τα δύο στη ζωή σου, για άλλες ώρες το καθένα– είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Εμείς είμαστε εδώ για να παραθέσουμε τα πλεονεκτήματα του καθενός, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Ξεκινώντας από το αδιαφιλονίκητο outsider.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία…

- Κοστίζουν σημαντικά λιγότερο: Συχνά μισή τιμή, σε σχέση με τον χάρτινο ομόλογό τους. Και λιγότερα λεφτά σημαίνει περισσότερα βιβλία.

- Όταν έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα τους, είναι εντελώς δωρεάν.

- Έχουν μηδέν βάρος. Αν είσαι από τους ανθρώπους που διαβάζουν κυρίως στα ΜΜΜ, ή σε ουρές δημοσίων υπηρεσιών, μπορείς να αποχαιρετίσεις για πάντα το βάρος από την τσάντα σου. Εξαιρετικά χρήσιμο επίσης στις διακοπές, καθότι μπορείς να πάρεις μαζί σου πέντε-δέκα-είκοσι βιβλία, και να διαλέξεις επιτόπου τι θέλεις να διαβάσεις, χωρίς να ανησυχείς για το βάρος ή τον χώρο που θα πιάσουν στη βαλίτσα σου.

- Καταπολεμούν τον εθισμό στο κινητό σου… με τα ίδια του τα μέσα. Αν ο βασικός λόγος που δεν διαβάζεις τόσα βιβλία όσα θα ήθελες είναι επειδή περνάς σημαντικό κομμάτι της ημέρας σου με το κινητό στο χέρι, κατεβάζεις μια εφαρμογή για βιβλία (όπως το Google Play Books, που έχει πολλά και στα ελληνικά) και ξενοιάζεις.

- Δεν χρειάζονται αναμμένα φώτα. Εξαιρετικά χρήσιμο αν διαβάζεις κατά κανόνα δίπλα σε άνθρωπο που κοιμάται. Η δε λειτουργία νυχτερινής ανάγνωσης σε εφαρμογές και συσκευές (ebook readers) είναι ειδικά μελετημένη για ξεκούραστη ανάγνωση που δεν κουράζει τα μάτια, ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

- Έχουν μηδενικό αποτύπωμα στην επιβάρυνση του ταλαιπωρημένου μας πλανήτη. Ούτε χαρτιά, ούτε καύσιμα για τη μεταφορά τους, ούτε τίποτα.

Τα χάρτινα βιβλία…

- Μυρίζουν όμορφα.

- Στολίζουν το σπίτι. Τι θα ήταν τα σπίτια μας χωρίς βιβλιοθήκες; Κι επίσης, πώς θα σχηματίζαμε εικόνα για την κάθε νέα γνωριμία μας την πρώτη φορά που πηγαίναμε στο σπίτι της, αν δεν μπορούσαμε να ρίξουμε μια ματιά στα ράφια της βιβλιοθήκης της;

- Δεν μένουν ποτέ από μπαταρία, και δεν κάνουν περίεργες αντανακλάσεις όταν προσπαθείς να διαβάσεις σε παραλίες και λοιπά ηλιόλουστα μέρη.

- Μπορείς να τα δανείσεις, ή και να τα χαρίσεις, στους ανθρώπους που αγαπάς. Σοβαρά τώρα, κάποιος πρέπει να λύσει αυτό το ζήτημα στα ηλεκτρονικά βιβλία –όταν τελειώνεις ένα βιβλίο που αγάπησες, να μπορείς αν όχι να το δανείσεις, έστω να το κάνεις δώρο σε κάποιον που ξέρεις πως θα το εκτιμήσει εξίσου.

- Έχουν, όπως και να το κάνουμε, άλλη αίσθηση. Ειδικά αν είσαι άνθρωπος που διάβαζε από πάντα, το να γυρίζεις τις χάρτινες σελίδες στην αρχή θα σου λείπει –ακόμα και με την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει κάποιες εφαρμογές ebook στο γραφικό της σελίδας που γυρίζει.

- Δεν αφήνουν τον περίγυρό σου να σου διακόψει την ανάγνωση το ίδιο εύκολα. Δεν το είχες σκεφτεί, ε; Σκέψου το: Πολύ πιο εύκολα θα διακόψεις κάποιον που κρατάει το κινητό ή το tablet του (γιατί πιθανότατα δεν κάνει κάτι σημαντικό, σκέφτεσαι βλέποντάς τον, απλώς σκρολάρει στα social media) παρά κάποιον που κρατάει ένα βιβλίο.

- Μπορείς να τα πετάξεις στον τοίχο αν σε εκνευρίσουν, και να μην πάθουν απολύτως τίποτα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v