BookTok: το trend στο TikTok που φέρνει βιβλία στις λίστες των best sellers

Tο Public ετοιμάζεται να αφιερώσει ολόκληρο τον Οκτώβριο στο BookTok, το νέο βιβλιοφιλικό trend που σαρώνει τον κόσμο των social.
BookTok: το trend στο TikTok που φέρνει βιβλία στις λίστες των best sellers
Οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με μικρά βίντεο “ελαφρού” περιεχομένου· το BookTok φέρνει τον κόσμο του βιβλίου στο TikTok!

Το πιο πιθανό είναι πως δεν ξέρεις καν τι είναι το BookTok. Δεν είναι ένα νέο app ή κάποιο νέο site· είναι ένα από τα πιο επιδραστικά hashtags στο TikTok, το οποίο έχει μοναδικό θέμα το βιβλίο!

Το TikTok είναι γνωστό εδώ και λίγα χρόνια, όχι για το υψηλής ποιότητος περιεχόμενό του, αλλά για τα μικρά και “ελαφρά” βιντεάκια, τα οποία μπορεί να έχουν ως θέμα το οτιδήποτε, από συμβουλές μακιγιάζ μέχρι… χαζοχαρούμενες χορογραφίες με ηχητική υπόκρουση κάποια ταινία. Το lockdown και η πανδημία, όμως, έκαναν πολύ κόσμο να αρχίσει να διαβάζει βιβλία, κάποια από τα οποία δεν είναι καν πρόσφατα, και… γιατί όχι, κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουν μικρά βίντεο με τις απόψεις τους και να τα μοιραστούν στο TikTok. Όπως είναι προφανές, βέβαια, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των χρηστών είναι εφηβικής ηλικίας, αλλά το “trend” έπιασε και άρχισε να μεγαλώνει με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν πως κάποια βιβλία άρχισαν να ανεβαίνουν ραγδαία σε πωλήσεις και οι συγγραφείς τους, αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι, να ψάχνουν να βρουν το “γιατί”. Ένα παράδειγμα είναι ο Adam Silvera, του οποίου το βιβλίο “They Both Die at the End” εκδόθηκε πριν τέσσερα χρόνια και, ενώ θεωρούσε πως έχει κάνει τον κύκλο του, τον Αύγουστο του ‘20 άρχισε να ανεβαίνει ξανά σε πωλήσεις, μέχρι να φτάσει ξανά στο νούμερο ένα στη λίστα των New York Times για λογοτεχνία για νεαρούς ενήλικους και να μείνει εκεί για πολλούς μήνες! Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της E Lockhart με το βιβλίο “Ήμασταν ψεύτες” το οποίο επίσης εκτοξεύτηκε αλλά και εκτόξευσε τον λογαριασμό δύο ανήλικων αδελφών, της Mireille και της Elodie Lee, με όνομα προφίλ το @alifeofliterature. Μάλιστα, η μικρότερη αναφέρει πως ενδιαφερόταν μόνο για gaming και καθόλου για βιβλία και διάβασμα, αλλά όταν ξεκίνησε το βιβλίο, δε μπορούσε να το αφήσει!

Πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι δίνουν προσοχή στο τι είναι “trending” στο TikTok και στα λογοτεχνικά κανάλια, ενώ πλέον ο εκδοτικός οίκος Barnes & Noble αναρτά λίστες με τα πιο δημοφιλή βιβλία στο BookTok, και δεν είναι ο μόνος. Βιβλία όπως το “It Ends with Us” της Colleen Hoover, ή το “The Cruel Prince” της Holly Black έχουν κάνει ένα δεύτερο peak σε πωλήσεις, ενώ πιο σύγχρονοι τίτλοι όπως το “Κανονικοί Άνθρωποι” της Sally Rooney ή το “Στη Γη είμαστε Πρόσκαιρα Υπέροχοι” του Ocean Vuong βρίσκουν πολύ μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό απ’ ότι θα περίμενε κανείς – και οι ίδιοι οι συγγραφείς!

Βέβαια, μη νομίσεις πως τα βίντεο που ανεβαίνουν είναι σαν την εισαγωγή της παλιάς “Κινηματογραφικής Λέσχης” με βαρύγδουπες εκφράσεις και ακαταλαβίστικες λέξεις! Μιλάμε για νεαρούς αναγνώστες, επομένως μπορεί να δεις μια κοπελιά να… πλαντάζει στο κλάμα αγκαλιάζοντας ένα βιβλίο που μόλις διάβασε, ή κάποια να έχει κάνει timelapse τον εαυτό της, διαβάζοντας ένα βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος σε ένα απόγευμα. Ή κάποιον να διαβάζει μικρά αποσπάσματα που του άρεσαν.

Στα δικά μας, όπως φαίνεται το φαινόμενο του BookTok έχει κάνει αίσθηση, μιας και βλέπουμε πως το Public ετοιμάζεται να αφιερώσει ολόκληρο τον Οκτώβριο στο BookTok και να καθιερώσει λίστα με τα “trending” βιβλία σε αυτό! Τελικά… γιατί όχι; Το βιβλίο βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο, σε ένα μέσο το οποίο θα περίμενε κανείς πως θα ήταν εχθρικό. Αλλά, τελικά, ίσως θα πρέπει να καταλάβουμε καλά πως τα social media είναι αυτό που τα κάνουμε εμείς να είναι…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v