Πότε επιστρέφουν τα Public Book Awards;

Με τον Ιούνιο να είναι προ των πυλών, η ώρα των Public Book Awards 2021 πλησιάζει.
Πότε επιστρέφουν τα Public Book Awards;

Το Public δεν χάνει ευκαιρία να μας αποδεικνύει πόσο αγαπά το βιβλίο. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας δεν σταμάτησε τις εκδηλώσεις που μας έφεραν κοντά με δεκάδες συγγραφείς, απλά τις μετέφερε online. Με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότεροι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα events. Πρόσφατα εντυπωσιαστήκαμε και από την ειδική έκδοση της «Φάρμας των Ζώων» από τον George Orwell που κυκλοφορεί από την Public Βιβλιοθήκη, η οποία εικονογραφήθηκε από τον Ralph Steadman. Επίσης, δεν γίνεται να ξεχάσουμε και το Bookfriends.gr, την μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα για το βιβλίο. Η αγαπημένη μας βιβλιο-δράση, όμως, είναι με διαφορά τα ετήσια Βραβεία Βιβλίου Public, τα οποία περιμένουμε να επιστρέψουν πως και πως.



Τα Public Book Awards είναι μία ευκαιρία για το αναγνωστικό κοινό της χώρας να αναδείξει τα δικά του αγαπημένα βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού ξεκινά η διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία περνάει από δύο φάσεις, για να αναδειχθούν οι τελικοί νικητές κάθε κατηγορίας. Με τον Ιούνιο να είναι προ των πυλών, η ώρα των Public Book Awards 2021 πλησιάζει. Η φετινή διοργάνωση θα είναι η 8η συνεχόμενη, με το θεσμό να ξεκινά το 2014 και έκτοτε να επανέρχεται κάθε χρόνο. Η πανδημία δεν απέτρεψε την διαδικασία ούτε πέρσι, απλώς άλλαξε τη μορφή της απονομής. Κάτι τέτοιο περιμένουμε πως θα γίνει και φέτος, όταν η ψηφοφορία ολοκληρωθεί και φτάσει η ώρα της ανακοίνωσης των νικητών.

Public Book Awards – Η ιστορία του θεσμού

Μέχρι να ανοίξει η ψηφοφορία και να επιλέξουμε τα αγαπημένα μας βιβλία από το 2020, αξίζει να θυμηθούμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Τα πρώτα βραβεία διεξήχθησαν το 2014, όπως αναφέραμε και παραπάνω, με 83.000 αναγνώστες να αναδεικνύουν του πρώτους νικητές. Από τότε ο θεσμός μεγαλώνει συνεχώς. Στα βραβεία του 2020 ψήφησαν 188.635 αναγνώστες, με τις συνολικές ψήφους να φτάνουν τις 295.450. Οι αναγνώστες είχαν να επιλέξουν μεταξύ 2.350 βιβλίων, 1.700 συγγραφέων και 145 εκδοτών στην περσινή διαδικασία.

Η σύνθεση των κατηγοριών που επιλέγει το κοινό έχει αλλάξει ελάχιστα μέσα στα χρόνια. Άλλοτε υπήρχαν 8 κατηγορίες, άλλοτε 9, ενώ στην περσινή διοργάνωση υπήρχαν 10 κατηγορίες βραβείων κοινού. Επιπλέον στα Public Book Awards κάθε χρόνο απονέμονται και μερικά Ειδικά Βραβεία όπως το Εκδοτικό Αποτύπωμα και τα Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public, ενώ τιμάται κάθε χρόνο και η λογοτεχνία από μία συγκεκριμένη τιμώμενη χώρα.

Το σημαντικότερο βραβείο κάθε χρονιάς όμως είναι αυτό για το κορυφαίο Ελληνικό Μυθιστόρημα. Τελευταία νικήτρια αυτής της κατηγορίας ήταν η Έλενα Ακρίτα για το βιβλίο «Τα τάπερ της Αλίκης». Το πρώτο βραβείο για το καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα, αυτό του 2014, είχε καταλήξει στα χέρια της αγαπημένης μας Άλκης Ζέη. Στα 8 χρόνια του θεσμού το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο έχουν κερδίσει επίσης οι Χρήστος Χωμενίδης, Στέφανος Δάνδολος, Γιάννης Ξανθούλης και Ευτυχία Γιαννάκη.

Τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που έχουν απομείνει να τιμούν τη λογοτεχνία στη χώρα μας. Γι’ αυτό και ανυπομονούμε να ψηφίσουμε στα επόμενα Public Book Awards που αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v