Η Γρίππη στη Σκύρο: Επανέκδοση για ένα επίκαιρο βιβλίο ετών... 100

Το έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κ. Φαλτάιτς σε μια σπάνια επανέκδοση δείχνει πως μπορεί ένα χρονικό να είναι επίκαιρο.
Η Γρίππη στη Σκύρο: Επανέκδοση για ένα επίκαιρο βιβλίο ετών... 100

Περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη έκδοσή του, και με αφορμή την πανδημία της Covid-19 που σαρώνει τον πλανήτη, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς προχώρησε στην επανέκδοση του χρονικού του Σκυριανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Φαλτάϊτς, με τίτλο «Η Γρίππη στη Σκύρο».

Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1919, μετά από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι του συγγραφέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και το οποίο μέσα στις λιγότερες από 100 σελίδες του παρουσιάζει τη συμφορά που έπληξε το μικρό αυτό νησί στο κέντρο του Αιγαίου, από το πέρασμα της λεγόμενης ισπανικής γρίπης, το 1918.

Όπως γράφει ο Κώστας Φαλτάϊτς, προλογίζοντας το βιβλίο του, «H αρρώστια που πέρασε σα κακή κατάρα το 1918 πάνω απ’ όλη τη Γη, κι’ άφησε τέτοια σημάδια καταστροφής στη δική μας την Ελλάδα, στο νησί της Σκύρου έσπασε μ’ όλη τη φρικαλεότητα που ξέρουμε μόνο στους μεσαιωνικούς λοιμούς. Ήρθεν απότομα, αναπάντεχα, κ’ έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε λιγώτερο από ένα μήνα, όλος ο κόσμος χτυπήθηκε από την αρρώστια, και τα μισά σπίτια του τόπου ρημάξανε και χαθήκανε».

Το πώς έφτασε η γρίπη στο νησί είναι άγνωστο, φέρεται όμως να μεταδόθηκε από στρατιώτες που επέστρεψαν με αναρρωτική άδεια τον Οκτώβριο του 1918, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφτασε σε έξαρση: «Από τη μέρα κείνη, εικοσιεφτά του Οκτώβρη, άρχισε η μεγάλη συμφορά. Το βράδυ οι άνθρωποι πέφτανε καλά και το πρωί δεν ξανασηκωνότανε πια. Από τα χωράφια, από τα βοσκοτόπια, από τους ελαιώνες, από τις άλλες εξοχές, γυρίζανε για ψωμί, για άλευρο, για λάδι, για άλλα τρόφιμα στη χώρα, κι’ απομένανε στο δρόμο. Μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες βρεθήκανε από τις τρεις χιλιάδες διακόσους ανθρώπους όλης της χώρας, πιο πολλοί από τις δυο χιλιάδες πεσμένοι».

Με μια κινηματογραφική περιγραφή του περάσματος της πανδημίας της γρίπης από τη Σκύρο, ο συγγραφέας δίνει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες τόσο για την εξάπλωση της και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίστηκε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πενιχρότατα μέσα της εποχής, όσο και για τις επιπτώσεις της ασθένειας σε οικονομικό αλλά κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο.

Μια πολύτιμη πηγή για όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία, αλλά και για την κοινωνική διάσταση των γεγονότων του παρελθόντος. 

Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς  
Για παραγγελίες και περισσότερες πληροφορίες: 
Τηλ: 2222091150 και 2222091232
Email: [email protected] και [email protected]
Facebook https://www.facebook.com/FaltaitsMuseum

 

Κώστας Φαλτάιτς
Η Γρίππη στη Σκύρο
Μουσείο Φαλτάιτς 
2021 
σελ. 88
τιμή: 10 ευρώ  (+ Έξοδα αποστολής)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v