Πάμε ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του ‘60;

Στιγμές ζωής μιας ασπρόμαυρης Αθήνας τη δεκαετία του '60 αποτυπώνονται στο νέο φωτογραφικό άλμπουμ της γνωστής φωτογράφου.
Πάμε ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του ‘60;

Η Ακρόπολη και η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Σύνταγμα, η Βαρβάκειος Αγορά και η Πλατεία Ταχυδρομείου, η Ομόνοια και το Ζάππειο της δεκαετίας του ‘60, αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο φωτογραφικό λεύκωμα "Αθήνα / Athen" της Κατερίνας Ζωιτοπούλου – Μαυροκεφαλίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Xρήστος Μαρίνης - Παρασκήνιο».

Το καλοκαίρι του 1966 η Κατερίνα Ζωιτοπούλου επιστρέφει στην Αθήνα από το Βερολίνο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της επάνω στη φωτογραφία. Ανεβαίνει στην Ακρόπολη με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και η περιπλάνησή της στην πόλη ξεκινάει.

Πρόσωπα, κτήρια κι ένα μεγάλο ζουμ σε μία πόλη που αλλάζει κάθε μέρα. Χωρίς να το υποψιάζεται η πολύ νέα τότε φωτογράφος - έχει καταφέρει να αποτυπώσει το πρόσωπο και την ταυτότητα μιας πόλης που κάθε μέρα αλλάζει. Μία συλλογή που τελικά αποφάσισε να κάνει γνωστή με αυτό το ιδιαίτερο λεύκωμα. Σήμερα, κάποιες από τις φωτογραφίες βρίσκονται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.Οι φωτογραφίες της συνοδεύονται από λεζάντες που υπογράφει ο συγγραφέας Νίκος Δεληβοριάς. Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του άλμπουμ: «Σίγουρα τα πρόσωπα των σημερινών Αθηναίων δε μοιάζουν μ εκείνα που βλέπουμε στις φωτογραφίες της Κατερίνας. Το κέντρο δεν είναι κατοικημένο όπως τότε. Και η πόλη σήμερα έχει άλλη όψη. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια από τις γειτονιές στην αγορά για να ψωνίσει. Κι όμως, όποια ώρα και να περάσεις από την οδό Αθηνάς, θα την βρεις γεμάτη. Το ίδιο και από την Αιόλου και από το Μοναστηράκι. Κι οι τουρίστες θα κατεβαίνουν πάντα από την Ακρόπολη, θα διασχίζουν την Πλάκα και θα καταλήγουν στα ίδια μέρη απ΄οπου πέρασε η φωτογράφος το μακρινό 66».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v