Τα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας έχουν άλλη χάρη

Από την Κυψέλη ως το Παγκράτι, και από εκεί στο Παλαιό Φάληρο και τον Χολαργό, δέκα γλυκύτατες, βιβλιοφιλικές γωνίτσες.
Τα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας έχουν άλλη χάρη
της Ηρώς Κουνάδη

Τα αγαπάμε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς· για την αίσθηση οικειότητας που αποπνέουν, για τα διαλεγμένα ένα-ένα βιβλιαράκια τους, πολλά από αυτά σπάνια και πρωτότυπα (τα best seller όλοι ξέρουμε πού να τα βρούμε) για τις βιβλιοφιλικές κουβέντες που πιάνουμε κάθε φορά που περνάμε το κατώφλι τους και ξεχνάμε να βγούμε. Γι’ αυτό είπαμε να τους αποτίσουμε ένα μικρό φόρο τιμής, συγκεντρώνοντας δέκα από τα αγαπημένα μας σε μια μικρή –και καθόλου εξαντλητική– λίστα.

Πλειάδες
Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι, τηλ.: 210 7249604



Έχει την πιο τέλεια αυλίτσα που έχεις δει σε βιλιοπωλείο, για να ξεφυλλίσεις τα βιβλία που σκέφτεσαι να αγοράσεις στον ίσκιο της φοινικιάς. Αγαπά, εκτός από τη λογοτεχνία, το δοκίμιο, την πολιτική ιστορία και τη φιλοσοφία.

Μωβ Σκίουρος 
Πλατεία Καρύτση 3, τηλ.: 210 3251872



Κερδίζει δικαιωματικά το βραβείο του καλύτερου ονόματος στη λίστα μας, φιλοξενεί στα ράφια του ιδιαίτερες εκδόσεις από μικρούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην ποίηση, το θέατρο και τη φιλοσοφία.

Μετεωρίτης
Φωκίωνος Νέγρη 68, Κυψέλη , τηλ.: 6932234316



Χειροποίητο δημιούργημα ενός Γάλλου που ερωτεύτηκε την Αθήνα, ο Μετεωρίτης έχει εκτός από προσεκτικά επιλεγμένες καινούριες εκδόσεις, και βιβλία από δεύτερο χέρι σε εξαιρετικές τιμές, ενώ συχνά πυκνά φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ποιητικές βραδιές και προβολές ταινιών.

Λεξικοπωλείο 
Στασίνου 13, Παγκράτι, τηλ.: 210 7231201



Ειδικεύεται στα λεξικά, θεματικά και ιδιαίτερα (από αργκό μέχρι… παροιμίες και ένα σωρό διαφορετικές γλώσσες) αγαπά όμως πολύ και τη λογοτεχνία, ελληνική, μεταφρασμένη και ξενόγλωσση –με μια ιδιαίτερη αδυναμία στη γαλλική σκηνή. Στον πανέμορφο, φωτεινό του χώρο φιλοξενούνται συχνά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και προβολές ταινιών.

Little Tree
Καβαλλότι 2, Μακρυγιάννη, τηλ.: 21 0924 3762



Ολόκληρο το όνομά του είναι Little Tree Books & Coffee, κι αν δεν το ξέρεις ως βιβλιοπωλείο, το ξέρεις σίγουρα ως café-μπαράκι, που απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα ήσυχο, σκιερό πλατειάκι ό,τι πρέπει για να ξεφυλλίσεις τα λίγα και καλά, λογοτεχνικά κατά κύριο λόγο, βιβλία του.

Booktalks 
Αρτέμιδος 47 και Αγίου Αλεξάνδρου, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 21 0980 2520



Βιβλιοπωλείο και café δύο σε ένα, από τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις στο Παλαιό Φάληρο όπως σίγουρα ξέρεις αν μας διαβάζεις συχνά, απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο μπροστά του, έχει και ένα σούπερ χουχουλιάρικο εσωτερικό με τραπεζάκια ανάμεσα στις βιβλιοθήκες που αγγίζουν το ταβάνι.

Βιβλιοπωλείο Χωρίς Όνομα  
Φανερωμένης 8, Χολαργός, τηλ.: 21 0654 6742



Αυθεντικό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, στεγάζεται στο ίδιο old school εμπορικό κέντρο που φιλοξενεί και το κοσμαγάπητο Bootleg. Αγαπά πολύ τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, το καλό παιδικό βιβλίο και τις πολύωρες βιβλιοφιλικές συζητήσεις.

Φωταγωγός
Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, Εμπορικό Τρίγωνο, τηλ.: 210 3839355



Κρυμμένος στο βάθος της στοάς Κουρτάκη, πίσω από τα τραπεζάκια του Noel, ο Φωταγωγός γεμίζει τα ράφια του με τα βιβλία των Εκδόσεων Ροδακιό, αλλά και με πολύ ιδιαίτερα λευκώματα και εμφανή αγάπη για την Ιστορία.

Books & Beans
Φορμίωνος 2, Παγκράτι, τηλ.: 21 1409 2097



Αν δεν το πρόσεξες ως τώρα, το Παγκράτι αναδεικνύεται στην πιο βιβλιοφίλ αθηναϊκή γειτονιά. Τρίτο entry στη λίστα μας, το πανέμορφος Books & Beans είναι cafe, είναι και βιβλιοπωλείο, έχει ένα γλυκύτατο κηπάκι με τραπεζάκια ό,τι πρέπει για διάβασμα, φιλοξενεί συχνά-πυκνά και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, μίνι φεστιβάλ και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Booktique 
Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7235425



Βιβλιοπωλείο… μπουτίκ, όπως προδίδει το όνομά του, αποδίδοντας τον δέοντα φόρο τιμής στη γειτονιά του. Εδώ θα βρεις προσεκτικά επιλεγμένες προτάσεις λογοτεχνίας, ένα ιδιαιτέρως φροντισμένο τμήμα παιδικού βιβλίου, αλλά και κάποια πολύ ενδιαφέροντα χειροποίητα αντικείμενα ελλήνων σχεδιαστών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v