Πώς να διαβάζεις περισσότερο (αν δεν έχεις χρόνο)

«Αν είχα χρόνο, θα διάβαζα περισσότερα βιβλία». Αν αυτή είναι μια φράση που σε αντιπροσωπεύει, σου έχουμε νέα.
Πώς να διαβάζεις περισσότερο (αν δεν έχεις χρόνο)
της Ηρώς Κουνάδη

Θα ξεκινήσουμε αυστηρά: Έχεις χρόνο. Είναι όλος αυτός ο χρόνος που σπαταλάς στα social media, για τον οποίο όλο και περισσότερες έρευνες αποφαίνονται ότι σε κάνει δυστυχή, αγχωμένο, αφηρημένο, εθισμένο και νευρωτικό.

Και τώρα που σε πήραμε από τα μούτρα, να πούμε επίσης ότι καταλαβαίνουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Facebook και το Instagram είναι φτιαγμένα για να σε κάνουν να νομίζεις ότι «5 λεπτάκια θα χαζέψεις μόνο και μετά θα κοιμηθείς», ενώ το βιβλίο στο κομοδίνο απειλεί να σου φάει μία ώρα από τον ύπνο σου. Ποιος θα κερδίσει, αυτός που θα σε αφήσει εξυπνότερο και καλύτερο άνθρωπο; Ξαναγίναμε αυστηροί, ναι, τα λέμε για να τα ακούμε κι εμείς, μη νομίζεις.

Αν, λοιπόν, θέλεις να διαβάζεις περισσότερο, αλλά (νομίζεις ότι) δεν έχεις χρόνο, και όχι μόνο επειδή σου τον τρώνε τα social media, να μερικοί τρόποι να το καταφέρεις.

Κατέβασε μια εφαρμογή για βιβλία στο κινητό σου

Το Google Play Books για Android, ας πούμε, είναι μαγικό πράγμα: Έχει πολλά βιβλία στα ελληνικά, από μεγάλους εκδοτικούς οίκους (όπως το Μεταίχμιο, ο Ίκαρος, ο Πατάκης και ο Καστανιώτης) και οι πρώτες 50-100 σελίδες από το καθένα διατίθενται δωρεάν, για να αποφασίσεις αφού τις διαβάσεις αν θα το αγοράσεις ή όχι. Οι τιμές είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τα χάρτινα βιβλία (γύρω στα 10€ κάνουν τα πιο πολλά) και οι μεγάλες οθόνες των σημερινών κινητών κάνουν μια χαρά για ξεκούραστη ανάγνωση. Χώρια που καταπολεμάς τον εθισμό στο κινητό σου… με τα ίδια του τα μέσα.

Τα διηγήματα είναι φίλοι σου

Αν φοβάσαι πως ένα 700σέλιδο μυθιστόρημα απαιτεί μια επένδυση χρόνου που δεν είσαι έτοιμος να κάνεις, το Νόμπελ λογοτεχνίας του 2013 ήρθε να μας θυμίσει ότι το μέχρι πρότινος παραγνωρισμένο διήγημα μπορεί να έχει πολλά πράγματα να σου πει. Και δεν θα σου πάρει και περισσότερο χρόνο από όσο απαιτεί ένα σκρολάρισμα του Facebook για να το διαβάσεις. Ψάξε την Alice Munro (υπάρχει και στο Play Books που λέγαμε προηγουμένως) με το περί ου ο λόγος Νόμπελ.

Ο πολύτιμος «κανόνας των 100 σελίδων»

Πολλοί από εμάς περνάμε δύσκολες φάσεις στη σχέση μας με τη λογοτεχνία, επειδή σέρνουμε για μήνες βιβλία που (δεν τολμάμε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι) δεν μας αρέσουν –και περνάμε άσχημα προσπαθώντας να τα τελειώσουμε. Η ζωή γίνεται πολύ ωραιότερη όταν αποδεχτείς το γεγονός ότι διαφορετικά βιβλία έχουν διαφορετικά πράγματα να πουν σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ειδικά οι θεωρούμενοι «κλασικοί» είναι μεγάλη παγίδα. Ο Στάινμπεκ περιγράφει το χρώμα ενός χωραφιού επί 100 σελίδες, και ο Σαραμάγκου χρειάζεται άλλες τόσες για να βάλει μία τελεία, κι εσύ αυτό μπορεί να το λατρεύεις, ή μπορεί να το μισείς, και τίποτα από τα δύο δεν σημαίνει πράγματα για το άτομό σου ή για την εξυπνάδα σου. Δώσε σε κάθε βιβλίο που συναντάς μια ευκαιρία: Αν δεν σου αρέσει στις πρώτες 100 σελίδες παράτα το, δεν θα αλλάξεις γνώμη παρακάτω.

Βάλε ένα βιβλιαράκι στην τσάντα σου

Δεν έχεις ιδέα πόσος χρόνος είναι κενός στη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να κυκλοφορήσεις για μερικές μέρες με ένα βιβλίο και να διαπιστώσεις πόσες σελίδες φεύγουν στην ουρά της τράπεζας, εκεί που περιμένεις το λεωφορείο, μέσα στο λεωφορείο, σε ένα διάλειμμα στη δουλειά και πάει λέγοντας. Αν σου φαίνεται βάρος να κουβαλάς βιβλίο, ξαναδιάβασε την παράγραφο που λέμε για τις βιβλιο-εφαρμογές στο κινητό.

Μην υποτιμάς τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου

Δεν είναι μόνο ότι θα σου λύσει το οικονομικό ζήτημα του να διαβάζεις πολλά βιβλία. Είναι και ότι θα σε παρακινήσει να μην παρατάς βιβλία στο κομοδίνο για μήνες (επειδή κάποια στιγμή πρέπει να τα επιστρέψεις, μπορεί να τα θέλει κάποιος άλλος) αλλά και ότι, αν είσαι πολύ τυχερός, είναι πιθανό να βρεις το επόμενο αγαπημένο σου βιβλίο από τις προτάσεις των υπαλλήλων της. Πράγμα που γίνεται, βέβαια, και σε ένα βιβλιοπωλείο –απλά εδώ είναι δωρεάν.

Κάνε παρέα με κόσμο που διαβάζει

Είναι εντυπωσιακό πόσο μιμητικά όντα είμαστε οι άνθρωποι, και πόσο εύκολα υιοθετούμε τις συνήθειες των πιο κοντινών μας ανθρώπων. Κι εκτός αυτού, διαβάζεις πιο πολύ και πιο γρήγορα όταν ανυπομονείς να συζητήσεις το βιβλίο σου με κάποιον που το έχει ήδη διαβάσει. Αν δεν έχεις το προνόμιο να διαθέτεις τέτοιες παρέες, το Goodreads είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για ανθρώπους που θέλουν να συζητήσουν, έστω και ηλεκτρονικά, τα βιβλία που διαβάζουν. Θα βρεις χιλιάδες κριτικές άλλων χρηστών για ό,τι και αν διαβάζεις, από Ζυράννα Ζατέλη μέχρι Τζέφρυ Ευγενίδη και από Χέμινγουεϊ μέχρι Όμηρο, με τις οποίες μπορείς ελεύθερα να συμφωνήσεις/ διαφωνήσεις/ ανοίξεις εποικοδομητικό διάλογο/ στήσεις ομηρικό (είδες τι κάναμε εκεί) καυγά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v