Αναδρομική του Γ. Μανουσάκη στο Μπενάκη

Με κείμενα, εικονογραφήσεις αλλά και πλούσιο υλικό από το καλλιτεχνικό του έργο παρουσιάζεται έως τις 8 Ιανουαρίου στο Νέο Μουσείο Μπενάκη η αναδρομική έκθεση ενός πολύ σημαντικού και πολυσχιδούς Έλληνα εικαστικού, του Γιώργου Μανουσάκη. Αφορμή της έκθεσης η εξαιρετική έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος για τον καλλιτέχνη.

της Ίριδος Κρητικού

Για λίγες ακόμη ημέρες, έως τις 8 Ιανουαρίου, προλαβαίνετε να επισκεφθείτε -και σας το συνιστούμε θερμά- την έκθεση ”Ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσάκης” που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο Νέο Κτήριο του Μουσείου στην οδό Πειραιώς, με αφορμή την εξαιρετική ομώνυμη έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόσφατα, η Εμπορική τράπεζα της Ελλάδας και το Μουσείο Μπενάκη έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας την πραγματικά θαυμάσια έκδοση, που αποκαλύπτει όλο το φάσμα της δημιουργίας ενός ζωγράφου πολύ αγαπητού στους ομότεχνούς του.

Και αυτό, ασφαλώς δεν ήταν τυχαίο: Ο Γιώργος Μανουσάκης (1914-2003), ένας από τους αξιολογότερους ζωγράφους της γενιάς του ’30, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Ο. Αργυρό, τον Κ. Παρθένη και τον Γ. Κεφαλληνό. Οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του έγιναν στο Ηράκλειο το 1952 και στην Αθήνα το 1957. Συνέχισε να ζωγραφίζει και να εκθέτει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις έως το τέλος της ζωής του. Τα θέματα των έργων του ποικίλλουν.

Στις ακουαρέλες και τα σχέδια, που διακρίνονται για τη φρεσκάδα του σχεδίου και τη χρωματική ευαισθησία τους, ο καλλιτέχνης κατέγραψε σκηνές και απόψεις από την Ελλάδα του 20ού αιώνα. Τον συγκινούσε επίσης ο κόσμος της φύσης και τα αντικείμενα, που προσπάθησε να τα αποδώσει με διαφορετικές τεχνοτροπίες και διαφορετικά υλικά–ακουαρέλες, τέμπερες, λάδια ή αυγοτέμπερες.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη χαρακτική και τη λιθογραφία. Το 1995 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με αριστείο για την προσφορά του στην ελληνική ζωγραφική.

Στην έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας ”Γιώργος Μανουσάκης”, των Αγγελικής Κόκκου και Μυρτώς Κουμβακάλη, σκιαγραφείται η μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου και διερευνάται η συμβολή του στην εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής μετά το 1930.

Με περιεκτικά κείμενα και πλούσια εικονογράφηση παρουσιάζεται το πλούσιο και ποικίλο έργο του –ζωγραφική, χαρακτική, διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων, αφίσες και τουριστικά έντυπα, βιβλία και καλλιτεχνικά ημερολόγια– καθώς και οι πάρεργες απασχολήσεις του, όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, η βοτανολογία και άλλα πολλά.

Την εκδοτική επιμέλεια του τόμου είχε ο Τομέας Εκδόσεων της Εμπορικής Τράπεζας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν και η φωτογράφηση των έργων έγινε από τον Ανδρέα Σκιαδαρέση. Οι εισπράξεις από την πώληση των βιβλίων της Τράπεζας διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.

Στην αναδρομική έκθεση του ζωγράφου, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζονται 100 έργα του καλλιτέχνη τα οποία συγκεντρώθηκαν από διάφορες συλλογές, όπως της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Μπενάκη, της Εταιρείας των Φίλων του Λαού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.ά. καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν τα διάφορα στάδια της δουλειάς του και είναι κατανεμημένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Εικόνες του ελληνικού χώρου – Νεκρές φύσεις– Ανθρώπινες μορφές – Σχέδια και σκίτσα. Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και η Αγγελική Κόκκου, ενώ τον σχεδιασμό έκανε ο Σταμάτης Ζάννος.

Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

11854 Αθήνα

τηλ.: 210-3453111

www.benaki.gr

Ωράριο λειτουργίας

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00

Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v