Δήμου: Μοντέρνο και ρεαλισμός στη Θεσσαλονίκη

Την πρώτη του ατομική έκθεση μετά από οκτώ (!) δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας πραγματοποιεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης ο Γιώργης Δήμου. Το μοντέρνο και ο ρεαλισμός της αντίστασης αποτυπώνεται στα 100 και πλέον χαρακτικά που εκτίθενται στη συμπρωτεύουσα.

Συνεχίζεται, με σημαντική προσέλευση κοινού, η έκθεση ”Γιώργης Γ. Δήμου, Χαρακτική και Σχέδια”, που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Η διαδρομή του Γιώργη Γ. Δήμου (με σταθμούς το μοντερνιστικό πνεύμα της δεκαετίας του 30, τον ρεαλισμό στα χρόνια της Αντίστασης και την απογοήτευση κατά την περίοδο της Ρουμανίας) αποτυπώνεται στα 100 περίπου έργα του (σχέδια, ακουαρέλες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες), καθώς και στα περιοδικά και βιβλία που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Από το 1928 έως το 1992 πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Κάιρο, στην Αθήνα και στο Βουκουρέστι. Συνεργάστηκε με αρκετά περιοδικά στο Κάιρο και στην Αθήνα. Επίσης επιμελήθηκε και εικονογράφησε δεκάδες εκδόσεις στην Αίγυπτο και τη Ρουμανία. Το έργο του δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί σε ατομική έκθεση.

Ο Γιώργης Γ. Δήμου γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο, όπου έζησε όλα τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Η στενή φιλία του με τον Γιάννη Χατζηανδρέα –τον μετέπειτα Στρατή Τσίρκα– από τα μαθητικά θρανία κιόλας, και η ένταξή του στην πνευματική κίνηση και στους ριζοσπαστικούς κύκλους της ελληνικής παροικίας του Καΐρου, τον έκαναν από πολύ νωρίς να συνδεθεί με το έντυπο: το βιβλίο, το περιοδικό.

Το 1928 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στην ΑΣΚΤ και δυο χρόνια αργότερα φοιτά στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη. Το 1932 γίνεται δεκτός στο νεοσύστατο εργαστήριο χαρακτικής του Γ. Κεφαλληνού, ενώ το 1939 φυλακίζεται από το καθεστώς του Μεταξά και στην Κατοχή οργανώνεται στο ΕΑΜ. Το 1948 φεύγει για τη Ρουμανία όπου, μαζί με τη γυναίκα του, στελεχώνει τον ελληνικό εκδοτικό τομέα. Το 1965 επιστρέφει οικογενειακώς και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Για μια περίοδο προσλαμβάνεται στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης σε εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών βυζαντινών ναών, υπό τη διεύθυνση του ζωγράφου Φώτη Ζαχαρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2006 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v