Greek Sale με 200+ έργα στον οίκο Βοnhams

Από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2005, εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο ”Επιστροφή”, στην Αθήνα, περίπου 200 έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο.

της Ίριδος Κρητικού

Από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2005, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τον εκθεσιακό χώρο ”Επιστροφή”, στην οδό Τάκη 6-8, στου Ψυρρή.

Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα περίπου 200 έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, στην έδρα του διεθνή οίκου Bonhams στο Λονδίνο.

Ο οίκος Bonhams ιδρύθηκε το 1793. Μετά τις ανακατατάξεις και τις συγχωνεύσεις που σημειώνονται ακόμη και στην περίπτωση χαλκέντερων θεσμικών ιδρυμάτων του κύρους των ”Sothebys” και των ”Christies”, διεκδικεί υπερηφάνως τον τίτλο του παλαιότερου και μεγαλύτερου αμιγώς βρετανικού οίκου δημοπρασιών.

Και ασφαλώς, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται γι’ αυτό. Η παρούσα εταιρεία, προήλθε από τη συγχώνευση των Bonhams & Brooks και Phillips Son και Neale U.K. το Νοέμβριο του 2001.

Τον Αύγουστο του 2002, η εταιρεία απέκτησε τον οίκο Butterfields, ισχυρότατο όνομα στο χώρο των δημοπρασιών στη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α., κάνοντας τον οίκο Bonhams τον τρίτο μεγαλύτερο και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο οίκο δημοπρασιών στον κόσμο.

Με δύο αίθουσες δημοπρασιών στο κεντρικό Λονδίνο (μια στην αναπόφευκτη διεύθυνση της New Bond Street και μια στο Knightsbridge), και έντεκα ακόμη αίθουσες διεσπαρμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αίθουσες δημοπρασιών στο San Francisco και το Los Angeles, αλλά και με γραφεία και αντιπροσώπους διαθέσιμους για συμβουλές και εκτιμήσεις σε 14 επιπλέον χώρες, οι Bonhams διοργανώνουν -αν όχι τις περισσότερες όπως οι ίδιοι σημειώνουν- πάντως έναν πολύ μεγάλο αριθμό δημοπρασιών ανά τον κόσμο.

Η δημοπρασία της 13ης Δεκεμβρίου, είναι η έβδομη κατά σειρά δημοπρασία με έργα Ελλήνων Ζωγράφων που οργανώνει ο συγκεκριμένος οίκος σε συνεργασία με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise (Τερψιχόρη Αγγελοπούλου-Λόλα Στεφανίδου) στην Αθήνα.

Την πολύ προσοδοφόρα –όπως έχει ήδη αποδειχθεί- ιδέα του Greek Sale, εγκαινίασε πρώτος ο οίκος Christies, μέσω της τότε αντιπροσώπου του Ελισάβετ Λύρα, όταν ακόμη διατηρούσε γραφεία στην Ελλάδα, όπου και διεξαγόταν η εκάστοτε Δημοπρασία.

Σήμερα, εκτός των Bonhams, το ”παρών” δίνει δυναμικά και ο οίκος Sothebys, που διενεργεί με τη σειρά του δημοπρασίες Ελλήνων Ζωγράφων στο Λονδίνο. Με τη διαφορά, ότι τα έργα αυτά, για να τα δείτε, πρέπει να ταξιδέψετε ως εκεί.

Για φορολογικούς κυρίως λόγους, τόσο οι Bonhams, όσο και οι Sothebys, αποφεύγουν να δημοπρατήσουν τα έργα που συγκεντρώνουν στην Αθήνα.

Αλλά βεβαίως, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε, ότι ενυπάρχει και μια αίγλη σε όλη αυτή την ιστορία: οι αποφασισμένοι να ”χτυπήσουν” έναν Παρθένη, έναν Θεόφιλο, ή έναν Βολανάκη, δεν θα διστάσουν ασφαλώς να καταβάλλουν το αντίτιμο ενός αεροπορικού εισιτηρίου.

Το ”θεαθήναι”, εξάλλου, ή η ιδέα του ανήκειν σε ένα club εκλεκτών μυημένων, συγκινεί όπως δείχνουν τα πράγματα και αρκετούς, νεόκοπους λόγω συνθηκών και εσόδων συλλέκτες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Αθήνα στερούμαστε παρόμοιων συγκινήσεων. Τόσο ο κύριος Πέτρος Βέργος, όσο και ο κύριος Ευάγγελος Καπόπουλος φροντίζουν τα μάλα γι’ αυτό.

Αλλά σε γενικά συμπεράσματα για την ”κίνηση” της χρονιάς θα μου επιτρέψετε να επανέλθω μετά το κλείσιμο της τρέχουσας δημοπρατικής περιόδου. ”1.200 έργα, υπολογίζω ότι θα αλλάξουν χέρια”, μας έλεγε πάντως πρόσφατα σε ένα ανεπίσημο πηγαδάκι ο κ. Καπόπουλος.

Ίσως να είναι και περισσότερα... Το νούμερο είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό.

Προς το παρόν, μπορείτε να επισκεφθείτε την ”Επιστροφή” και να θαυμάσετε απλώς όπως κι εγώ, το ”Διάλογο” του Γιάννη Μόραλη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του καλλιτέχνη που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία, με αρχική εκτίμηση 100.000-150.00 στερλίνες, ή αλλιώς, 149.250-223.900 ευρώ.

Η ακόμη, το ”Ηλιοβασίλεμα στην Ακτή” του Κωνσταντίνου Βολανάκη (90.000-130.000 στερλίνες), το ”Τοπίο με Κυπαρίσσια” του αγαπημένου μου Μιχάλη Οικονόμου (40.000-60.000 στερλίνες) και τον ”Ήρωα Μιλτιάδη Γιαταγάνα” του Θεόφιλου (40.000-60.000 στερλίνες).

Για όποιον προτιμά τους νεώτερους, υπάρχουν ακόμη έργα των Γ. Ζογγολόπουλου, Α. Ακριθάκη, Παύλου, Μ. Πράσινου, Λ. Σαμαρά, και άλλων ηχηρών ονομάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κυρία Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, στο τηλ. 210 36 36 404.

Τα έργα, μπορείτε να τα θαυμάσετε από κοντά, ή ακόμη, να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση του οίκου Bonhams (στην παρακείμενη στήλη οι σχετικοί σύνδεσμοι) για να περιεργαστείτε τόσο τα έργα του Greek Sale, όσο και για να αναζητήσετε άλλα αντικείμενα που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά σας, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε από 40 (!) διαφορετικά τμήματα ειδικοτήτων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v