Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη σε μια επετειακή έκθεση

Ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με την Gallery Ζουμπουλάκη παρουσιάζουν αφιέρωμα στο νησί που περνούσε τα καλοκαίρια του ο Γιάννης Μόραλης.
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη σε μια επετειακή έκθεση
Στο νησί που περνούσε τα καλοκαίρια του ζωγραφίζοντας ο Γιάννης Μόραλης, ο δήμος της Αίγινας, οι συλλέκτες, οι φίλοι και οι μαθητές του, διοργανώνουν ένα θερμό, λιτό, αφιέρωμα για να τιμήσουν τον σημαντικό καλλιτέχνη και αγαπημένο τους φίλο. Είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:

-Έκθεση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο με πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη,
τα οποία προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη) και από την προσωπική συλλογή της Πέγκυ Ζουμπουλάκη με το εμβληματικό έργο «Παν-σέληνος Μ» 1977-1979.

-Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας όπου θα εκτεθούν μικρότερα έργα, σχέ-δια, σπουδές, χαρακτικά, καθώς και 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου φωτογράφου Jean-François Bonhomme, απ’ τα εργαστήρια του καλλιτέχνη.

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Alpha Bank, τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου και άλλες ιδιωτικές συλλογές.

-Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί με ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διά-φορους χώρους στην Αίγινα – π.χ. έκθεση αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη με έργα μαθητών του, ομιλίες, ξεναγήσεις.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, την Δάφνη Ζουμπου-λάκη και την υπεύθυνη των εικαστικών προγραμμάτων Βάσω Καλουδιώτη. Η έναρξη του αφιερώματος σηματοδοτήθηκε με την τοποθέτηση -στις 29 Ιουλίου 2016, στο παλιό λιμά-νι του νησιού- του μεγάλου γλυπτού του Ι. Μόραλη, (συμβολική δωρεά της Πέγκυς Ζου-μπουλάκη) στο δήμο της Αίγινας. Η τελική τοποθεσία του έργου θα οριστεί με απόφαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του εικαστικού και πνευματι-κού κόσμου. Μια διαδικασία αναγκαία πάντοτε, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Info:
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη
100 χρόνια από τη γέννησή του
Εγκαίνια Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016)
Διάρκεια: 9-19 Σεπτεμβρίου 2016
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v