Από το ξύλο στο χαρτί: Μεταμορφώσεις υλικών

Οκτώ καλλιτέχνες μεταμορφώνουν το ξύλο, το χαρτί και άλλα υλικά, άχρηστα για τους περισσότερους, σε έργα τέχνης.
Από το ξύλο στο χαρτί: Μεταμορφώσεις υλικών
Οκτώ καλλιτέχνες συναντούν το βλέμμα του περαστικού από τις βιτρίνες του «Attilio-Oικεία Τέχνη». Μέσα από την σκέψη και τα χέρια τους μεταμορφώνουν το ξύλο, το χαρτί αλλά και υλικά «άλλα», άχρηστα για τους περισσότερους, σε έργα που διηγούνται προσωπικές τους διαδρομές. Μένει να τις αφουγκραστούμε…

Ο χώρος του Attilio Oικεία Τέχνη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1968, από τον Αττίλιο και τη Ντίνα Παπασιδέρη. Σήμερα ο χαρακτήρας και οι προτάσεις του διαμορφώνονται από τη Λουκία και τη Μίνα Παπασιδέρη.

Με σταθερό άξονα την προσωπική αισθητική και τον σεβασμό προς τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, στράφηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε έργα Ελλήνων κεραμιστών. Στόχος ήταν η συλλογή τους να απηχεί όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής.

Καθώς όμως το ένα υλικό οδηγούσε στο άλλο, σαν συγκοινωνούντα δοχεία και όντας γοητευμένες από το πόσο η έμπνευση πραγματώνεται μέσα από οποιοδήποτε υλικό, ενέταξαν στο χώρο και έργα φτιαγμένα από μέταλλο, ξύλο, πέτρα, χαρτί...

Το 2013 αρχίζουν να οργανώνουν εκθέσεις και αφιερώματα με διάθεση να εστιάσουν σε συγκεκριμένες πτυχές της δουλειάς των καλλιτεχνών που συνεργάζονται μαζί τους. Τα αφιερώματα έχουν την ιδιαιτερότητα να αναπτύσσονται όχι μόνο στον έσω χώρο, αλλά και να «ξετυλίγονται» στις εξωτερικές όψεις, να στρέφονται προς τα έξω με την προσδοκία να «αιχμαλωτίσουν», για λίγο ή για πολύ, το βλέμμα του περαστικού.

Το αφιέρωμα του Οκτωβρίου 2015 «Από το ξύλο στο χαρτί… και όχι μόνο – Μεταμορφώσεις Υλικών» είχε αφορμή το ξύλο, το χαρτί ή υλικά «άλλα», πεταμένα, ξεχασμένα, «άχρηστα» για τους περισσότερους. Ξεκινώντας από αυτά, πολύ γρήγορα, κατέληξαν να ανιχνεύουν κοινές αφετηρίες και παραλληλίες διαδρομών οκτώ διαφορετικών δημιουργών.

Γιατί, ανεξάρτητα από την «πρώτη ύλη-έναυσμα» αυτό που τις συνεπήρε, τελικά, ήταν το κοινό νήμα, που διέκριναν να διατρέχει τα έργα τους. Η εξαντλητική αναζήτηση των τεχνικών, η επιμονή στην λεπτομέρεια της άρθρωσης –κατασκευαστικά– του έργου, η προσήλωση στην αρχική εικόνα-σύλληψη, είναι τα «εργαλεία» που μεταμορφώνουν αυτή την πρώτη ύλη σε προσωπικές αφηγήσεις.

Μένει να τις αφουγκραστούμε.



Info:
Attilio
Σοφοκλή Βενιζέλου 99, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9916937
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v