Έφυγε η Παρασκευή Κατημερτζή

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη συντάκτης του πολιτιστικού ρεπορτάζ Παρασκευή Κατημερτζή ηττημένη από τον καρκίνο.
Έφυγε η Παρασκευή Κατημερτζή
Σε ηλικία 65 ετών έφυγε απο τη ζωή η συντάκτης του πολιτιστικού ρεπορτάζ Παρασκευή Κατημερτζή ηττημένη από τον καρκίνο και μετά απο ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. 

Πληροφορούμενος τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Παρασκευής Κατημερτζή ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με θλίψη πληροφορήθηκα μόλις το δυσάρεστο νέο του θανάτου της Παρασκευής Κατημερτζή. Υπήρξε πολιτιστική συντάκτρια με μεγάλη ευσυνειδησία και πάθος, μαιτρ του αρχαιολογικού ρεπορτάζ, ανήσυχο πνεύμα με ιδιαίτερη δημοσιογραφική ματιά και αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά. Πολυγραφότατη, άφησε πίσω της πλούσιο δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο που αποτύπωσε την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός μορφωμένου και ευαίσθητου ανθρώπου. Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε μια πολυαγαπημένη συνάδελφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της".

Υπέγραψε πολλά από τα κείμενα για τη Βάσω Κατράκη, την Nelly’s, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, τον Χρήστο Μποκόρο, τον Σπύρο Βασιλείου και άλλους καλλιτέχνες της σειράς μονογραφιών «Σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί» που διανεμήθηκε με τα Νέα. Εξέδωσε έναν τόμο για την Αρχιτεκτονική της πέτρας (ΔΟΛ, 2008) και ημερολόγια αφιερωμένα στην ελληνική φύση και επιμελήθηκε τους τόμους El Greco: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Κρήτη - Βενετία - Ρώμη - Ισπανία (ΔΟΛ, 2007), Αρχαίες πολιτείες (ΔΟΛ, 2007), Ακρόπολη, από τα μνημεία στο Mουσείο (ΔΟΛ, 2009) κ.ά.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1950, σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας Όμηρος και στη Δημόσια Σχολή Ξεναγών. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά και εργάστηκε επί σειρά ετών ως ξεναγός. Η είσοδός της στη δημοσιογραφία έγινε το 1979 στην εφημερίδα Ελεύθερη Γνώμη και την επόμενη χρονιά μετακινήθηκε στην Αυγή. Η συνεργασία της με την εφημερίδα τα Νέα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και διήρκεσε μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2009. Διαπιστευμένη συντάκτρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, διακρίθηκε στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση.

Η κηδεία της Παρασκευής Κατημερτζή  θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο κοιμητήριο Καισαριανής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v