Καφέτση: Δεν δίνω παραίτηση- ας με απολύσουν

Το υπουργείο Πολιτισμού απομακρύνει την κ. Καφέτση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ζητώντας την παραίτησή της. "Δεν παραιτούμαι- ας με διώξουν", απαντά εκείνη.   
Καφέτση: Δεν δίνω παραίτηση- ας με απολύσουν
Η δια του τύπου προαναγγελθείσα παύση της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννας Καφέτση και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Κώστας Τασούλας γνωστοποιήθηκε με παράδοξο τρόπο: μέσα από διαρροές χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Η κ. Καφέτση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δέχθηκε να υποβάλει την παραίτησή της. «Αν θέλει η ηγερία του υπουργείου ας με διώξει», φέρεται να δηλώνει.

Το καταστατικό, όπως διαμορφώθηκε το 2008, επιτρέπει στον εκάστοτε Υπουργό να ζητεί εγγράφως την παραίτηση του διευθυντή όπως και των μελών του ΔΣ. Tη χρήση αυτής της διάταξης φαίνεται – σύμφωνα πάντα με τις πηγές- να έκανε ο κύριος Τασούλας ενάμιση χρόνο πριν τη λήξη της θητείας και ενώ το κτήριο του Φιξ είναι έτοιμο και απομένουν οι εγκρίσεις για τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Οι μελέτες αυτές αφορούν από τεχνολογικό εξοπλισμό έως και το κρίσιμο ζήτημα του ποια έργα και ποιων καλλιτεχνών θα αντιπροσωπεύσουν την ελληνική και ξένη σύγχρονη τέχνη.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη είναι ευδιάκριτοι σε όποιον έχει παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα του ρεπορτάζ που αφορούν το ΕΜΣΤ το τελευταίο διάστημα. Διαρροές και φήμες ήθελαν την Άννα Καφέτση να βρίσκεται σε «πόλεμο» με τα μέλη του διορισμένου από το Υπουργείο ΔΣ. Όμως, η δημιουργία του αρνητικού κλίματος προς τα έξω και στους μη μυημένους καλλιεργήθηκε με τις παρατεταμένες αναβολές των εγκαινίων του μουσείου.

Το θέμα πήρε τις διαστάσεις δημόσιας διένεξης με την επιστολή που έφερε τις υπογραφές των μελών του ΔΣ τα οποία καταλογίζουν στην Άννα Καφέτση παρατυπίες και αναφέρουν ότι κατ' επανάληψη «έχει υποστηρίξει ότι "το Μουσείο είναι εκείνη" αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Δ.Σ».
«Ουδέποτε έκανα υπέρβαση αρμοδιοτήτων», είπε η διευθύντρια του μουσείου στη συνέντευξη τύπου-κάλεσμα όπου και αντέταξε τα επιχειρήματα της. «Από την αρχή, η βασική μου στρατηγική ήταν να δοθεί έμφαση στην συλλογή γιατί το Μουσείο δεν είχε κανένα έργο», τόνισε.

Καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξη τους προς την Άννα Καφέτση με την υπογραφή τους σε κείμενο στήριξης της διευθύντριας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι είναι ανάγκη να λάβει η πολιτική ηγεσία μέτρα για την «επίλυση των προβλημάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v