Δωρεάν είσοδος και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Ξεναγήσεις, μουσική, προβολές ντοκιμαντέρ και βέβαια δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία περιλαμβάνει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Δωρεάν είσοδος και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
Με δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, και πολλές ακόμα εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες για όσους… δεν χορταίνουν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, στις 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή και αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

Επιγραφικό Μουσείο
Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 11.00 και στις 12.00 θα γίνει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

ΣΤ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Σήμερα, 18/4 και ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρο Κουφόπουλο.

5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Η Εφορεία συμμετέχει, σήμερα 18/4, στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Ι Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί στις 18 και 21 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ώρες προβολής 11.00 και 13.00.

19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Περιηγήσεις και ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, στο Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων και στην έκθεση κεραμεικής με τίτλο «Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες, στο Οθωμανικό Τέμενος».

ΛΑ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Από τις 08:30 έως τις 15:00 θα είναι, σήμερα 18/4, ελεύθερη η είσοδος για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και στον Μακεδονικό Τάφο της Σταυρούπολης.

ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, εκπαιδευτικές περιηγήσεις μαθητών θα πραγματοποιηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου, Διμηνίου και Παλιών Βόλου, από τους αρμόδιους αρχαιολόγους των χώρων.

ΛΗ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Την Κυριακή, 21 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

ΛΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και της Άρτας.

ΛΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, γνωριμία των μαθητών με τα παλιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας.

Χανιά-Ρέθυμνο
Η ΚΕ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, σε περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Χανιά:
- Ξενάγηση στην αρχαία Απτέρα στις 11.00, από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
- Ξενάγηση στην αρχαία Φαλάσαρνα στις 11.00, από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
- Ξενάγηση στη μινωική Κυδωνία στον λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων στις 17.30, από τη πλατεία του Συντριβανίου.
- Ξενάγηση στη βυζαντινή οχύρωση του λόφου Καστελίου και περιήγηση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων με τελικό προορισμό το Φρούριο Φιρκά, στις 18.30 από τη συμβολή των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω.
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τις 09.00 έως τις 14.00, θα είναι ανοικτά ο ναός του Αγ. Ρόκκου και το παρεκκλήσι Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου και ο ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλλια Αποκόρωνα.

Ρέθυμνο:
- Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα στις 18.00.
- Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανά μια ώρα, από τις 10.00 έως και τις 14.00. Χώρος Συνάντησης η είσοδος του μουσείου.
- Ανοικτά για το κοινό, τις ώρες 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 θα είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Πάνου Κορωναίου και Σμύρνης, με την έκθεση «Εις το πυρ το εξώτερον... - Η φωτιά της Κόλασης στη θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης» και το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, στη συμβολή των οδών Βίκτωρος Ουγκώ και Αρκαδίου, με την έκθεση «Το Ρέθυμνο στους Οθωμανικούς χρόνους».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v