Η Ιστορία της Ελλάδας ταξιδεύει στο Ναύπλιο

Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην πόλη του Ναυπλίου εγκαινιάζει μεγάλη έκθεση που σκιαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής Ιστορίας του 19ου αιώνα, και εμείς ετοιμάζουμε βαλίτσες για να την επισκεφθούμε και να ξαναθυμηθούμε τις ομορφιές της παλιάς μας πρωτεύουσας.
Η Ιστορία της Ελλάδας ταξιδεύει στο Ναύπλιο
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερο λόγο για μια μικρή απόδραση μέχρι το Ναύπλιο. Η πανέμορφη αργολική πόλη, τα στενά δρομάκια της, τα ταβερνάκια και η χαλαρές βόλτες στην ακροθαλασσιά μπορούν να μας πείσουν χωρίς πολλά-πολλά να κατηφορίσουμε δύο ώρες νότια της Αθήνας.

Όταν, όμως, ένα απολαυστικό σαββατοκύριακο μπορεί να συνδυαστεί με μια ενδιαφέρουσα έκθεση που διαγράφει μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής ιστορίας, τότε έχουμε φτιάξει ήδη βαλίτσα.

Αυτή η φιλότεχνη αφορμή το φετινό φθινόπωρο λέγεται «Τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα» και αποτελεί μεγάλη έκθεση που εγκαινίασε στις 12 Οκτωβρίου το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην πόλη του Ναυπλίου.

Η Ελλάδα στα χρόνια του Όθωνα

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση (1 Φεβρουαρίου–8 Απριλίου1862). Μέσα από αυτή, σκιαγραφείται η ιστορική περίοδος από την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, έως την έξωση του βασιλιά (Οκτώβριος 1862). Η έκθεση εστιάζει σε βασικά χαρακτηριστικά της νεότερης εικονογραφίας του Ναυπλίου, με βασικό άξονα την οπτική των ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε σχέση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την οθωνική περίοδο.

Περιλαμβάνει χαρακτικά και ζωγραφικά έργα με παραστάσεις από την αναχώρηση του νεαρού Όθωνα από το Μόναχο, την άφιξή του στο Ναύπλιο, πορτρέτα του Όθωνα και της Αμαλίας, έργα που αναφέρονται στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, φωτογραφικό υλικό και ζωγραφικά έργα των πρωταγωνιστών της Ναυπλιακής Επανάστασης, λιθογραφία της έξωσης των πρώτων βασιλέων, το τραπέζι στο οποίο υπογράφτηκε το διάταγμα της έξωσης το 1862 και γελοιογραφίες που αναφέρονται στο θέμα του ανταγωνισμού των Δυνάμεων για την εξουσία στην Ελλάδα.

Στην έκθεση, εκτός από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης, παρουσιάζονται χαρακτικά της πλούσιας συλλογής του Καθηγητή της Νομικής και τ.Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καράκωστα, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα που παραχωρήθηκαν από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, έργα από τις συλλογές ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του Μουσείου Μπενάκη, ενδυμασίες από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», έργα από τις συλλογές του Δήμου Ναυπλίου, του Δικηγόρου κ. Κωνσταντίνου Καράπαυλου και του κ. Ιωάννη Σπηλιωτάκη, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Πριν και μετά την έκθεση

Μην αμελήσετε να γνωρίσετε (για άλλη μια φορά, αν έχετε ξαναεπισκεφθεί το Ναύπλιο) την ανεπιτήδευτη ομορφιά της πόλης. Κάντε τον καθιερωμένο περίπατο στα καλντερίμια της παλιάς πόλης, κατηφορίστε μέχρι την πλατεία Συντάγματος ή, αν είστε «πρωτάρηδες», γνωρίστε το Μπούρτζι και την πρόκληση των σκαλιών στο Παλαμήδι.

Ανάμεσα στα σπουδαία κτίρια στην παλιά πόλη, εντοπίστε το ενδιαφέρον Μουσείο Κομπολογιού και επισκεφθείτε το. Όσο για τις εξόδους και την διαμονή σας, τα ταβερνάκια και οι επιλογές δεν έχουν τελειωμό, γι’ αυτό ανατρέξτε σε παλιότερο αφιέρωμα του in2life και… κάντε τα κουμάντα σας. Πληροφορίες για την έκθεση:
Τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα(1833-1862)
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ :10.00-1500
ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :10.00-15.00 & 17.00-20.00 ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.00-14.00
ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ -ΔΕΥΤΕΡΑ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου 2012-30 Ιανουαρίου 2013
Σιδηράς Μεραρχίας 23, Τ.Κ. 21100, Ναύπλιο, τηλ.27520 21915-21935.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v