«Impressionist & Modern Art»: Οι δημοπρασίες δεν γνωρίζουν… κρίση

Η μεγάλη δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s με τίτλο «Impressionist & Modern Art» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως η κρίση αγγίζει τα πάντα, εκτός από τους… συλλέκτες.
«Impressionist & Modern Art»: Οι δημοπρασίες δεν γνωρίζουν… κρίση
του Γιάννη Ασδραχά

“Απόψε είδαμε ‘χτυπήματα’ από όλον τον κόσμο, με μανιώδεις συλλέκτες να συναγωνίζονται για σπάνια έργα μουσειακής ποιότητας. Υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός για εξαιρετικά έργα», δήλωσε η Helena Newman, Πρόεδρος του Τμήματος Impressionist & Modern Art του Οίκου Sotheby’s στην Ευρώπη, το βράδυ της Πέμπτης . Φορτισμένη ακόμα με την ένταση της μεγάλης δημοπρασίας «Impressionist & Modern Art».

Η αντανάκλαση άλλωστε αυτής της έντασης μεταφράζεται αριθμητικά στο πόσο των 94.491.096 ευρώ που συγκεντρώθηκε από τους 41 λαχνούς που πωλήθηκαν -με μέση τιμή 2.304.660 ευρώ - από το σύνολο 53 που προσφέρθηκαν. «Είδαμε για άλλη μια φορά την έλξη που σταθερά ασκούν στους συλλέκτες τα έργα τέχνης που είναι ‘φρέσκα’ στην αγορά και εξαιρετικής ποιότητας και ειδικότερα για δημιουργίες των Claude Monet, Ernest Ludwig Kirchner και Georges Braque», συνέχισε η Helena Newman κάνοντας έναν απολογισμό της δημοπρασίας που κρεσέντο της ήταν τα ηλεκτρισμένα λεπτά που συλλέκτες, είτε με τα χέρια υψωμένα είτε από την γραμμή του τηλεφώνου, εκτόξευαν την τιμή του έργου του Claude Monet με τίτλο «L'Entreé de Giverny en Hiver» (1885). Εντέλει καταχωρήθηκε σε αγοραστή που το «χτύπησε» μέσα από την αίθουσα για 9.841.818 ευρώ σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσό της δημοπρασίας.

Οι αξιοσημείωτες σύμφωνα με τον οίκο τιμές που επιτεύχθηκαν ήταν για το μνημειώδες έργο του Ernest Ludwig Kirchner «Das Boskett: Albertplatz in Dresden», έργο του 1911, που πωλήθηκε στο ποσό των 8.768.677 ευρώ. Ο πίνακας που απεικονίζει το τοπίο της Δρέσδης είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις δημιουργίες του ζωγράφου και ένα από τα τελευταία έργα του.

Η σπάνια τοπιογραφία του Gustav Klimt από το 1901 με τίτλο Seeufer mit Birken – που δεν έχει εκτεθεί στο κοινό εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα – πωλήθηκε ιδιωτικά, πριν ακόμη τελειώσει η δημοπρασία, για 6.756.525 ευρώ. Το έργο του Georges Braque «L'Oliveraie», του 1907, άλλαξε χέρια για 6.085.824 ευρώ. Ο πίνακας αποτελεί μία σπάνια ματιά στην επανάσταση των Φωβιστών στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και στη γόνιμη συμβολή του Braque στο κίνημα.

Τρεις φορές πάνω από την υψηλότερη αρχική εκτίμηση πωλήθηκε το έργο «Die Elektrische» του Otto Dix, επιτυγχάνοντας το ποσό των 3.537.114 ευρώ. Μια από τις καθοριστικές συνθέσεις του Fernand Légers, από τη δεκαετία του '40, Το έργο «La Jeune Fille à l' Échelle» πωλήθηκε για 4.744.398 ευρώ. Το ποσό των 4.073.685 ευρώ άγγιξε το έργο του Edouard Vuillard's από το 1890 «Les Couturières».

Το μνημειωδών διαστάσεων γλυπτό του Henry Moore με τίτλο «Recycling Figure no. 2, Three-Piece Bridge-Prop» μία παραλλαγη του αγαπημένου θέματος του Moore – της ξαπλωμένης φιγούρας πωλήθηκε για 3.939.542 ευρώ. Το έργο αποτελεί μία σύλληψη του 1963 και χυτεύθηκε σε έξι κομμάτια.

Στη δημοπρασία επετεύχθησαν υψηλές τιμές και στα 14 δημοπρατούμενα έργα της σουρεαλιστικής σχολής, όπως η μεταφυσική σύνθεση του Giorgio de Chirico «Ettore e Andromaca», ένας πίνακας μνημειωδών διαστάσεων με τολμηρά χρώματα που χρονολογείται μεταξύ 1925 και 1930 και πωλήθηκε προς 3.402.970 ευρώ.

Η ελαιογραφία σε καμβά του Yves Tanguy «Deux Fois du Noir», έργο του 1941, που αποτελεί παράδειγμα της εκλεπτυσμένης και ιδιαίτερης γλώσσας με την οποία ο καλλιτέχνης συνέβαλε στον μετασχηματισμό των ορίων της Μοντέρνας Τέχνης πωλήθηκε προς 3.985.35 ευρώ.

Η ελαιογραφία σε καμβά του Max Ernst «La Comédie de la Soif» έργο της εποχής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατοχυρώθηκε στο νέο ιδιοκτήτη του για 1.927.402 ευρώ.
Το έργο «Souvenir de Voyage» του René Magritte, πωλήθηκε €1.927.402 ευρώ.
Η δημοπρασία περιλάμβανε «δυνατά» έργα και Γερμανών καλλιτεχνών, το έργο του Emil Nolde με τίτλο «Blumengarten, ohne Figur», του 1908, το οποίο πωλήθηκε για 2.463.973 ευρώ. Αλλά και του Alexej von Jawlensky's με τίτλο «Mädchen mit Roter Schleife», του 1911, το οποίο πωλήθηκε για €3.671.257.

Συνολικά για τριάντα έργα, η δημοπρασία άγγιξε επταψήφιο αριθμό, γεγονός που αποδεικνύει τα αριστουργήματα δεν αγγίζει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v