Το μοντέλο της ελληνικής, αστικής πολυκατοικίας υπό την οπτική αντίληψη του αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη αναπαρίσταται στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη μέσα από την έρευνα του με τίτλο «Πληθοδομές».
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η ελληνική πολυκατοικία μπαίνει στο… μικροσκόπιο, δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μέσα στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη, τους προβληματισμούς του αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη πάνω στην πολυκατοικία και εν γένει την αστική κατοικία, όπως αυτή αναπτύχθηκε στην χώρα μας.
Στην έκθεση του με τίτλο «Πληθοδομές», ο αρχιτέκτων βασισμένος στην κοινωνική κριτική της μεταπολεμικής κατοικίας που είχε σαν πυρήνα την οικογένεια, δημιουργεί εναλλακτικές μορφές και τύπους σύνθετων δομών αστικής κατοίκησης. Με δεδομένα τα θεωρητικά εργαλεία της πολιτικής θεωρίας των Α. Νέγκρι και Μ. Χάρντ, ο σύγχρονος μητροπολιτικός κάτοικος εκλαμβάνεται ως «μοναδικότητα» και η συλλογική κατοίκηση των «μοναδικοτήτων» μορφοποιείται σε δομές οι οποίες συγκροτούν τον «κοινό» χώρο του πλήθους. Το «κοινό» στην σύγχρονη Μητρόπολη δεν είναι μόνο ο δημόσιος χώρος έτσι όπως τον ξέραμε. Είναι ακόμα το έδαφος, ο αέρας, οι υποδομές είναι και η απαραίτητη ενέργεια για την αναπαραγωγή της αστικής ζωής.
Tο νομαδικό μητροπολιτικό πλήθος στεγάζεται μέσα σε δομές του «κοινού», όπου η δυνατότητα της συνεύρεσης και των πολλαπλών συλλογικοτήτων συνδυάζεται με την δυνατότητα καλλιέργειας στο έδαφος και στους κοινούς ορόφους της κτηριακής δομής. Έτσι, η έρευνα επαγγέλεται μια κτηριακή δομή για το πλήθος, την «πληθοδομή», η οποία δοκιμάζει την αντοχή της γηράσκουσας δομής της τυπικής «πολυκατοικίας». Πρόκειται για μία οικοδομική πρόταση στην κλίμακα της πόλης.
Ο χώρος της έκθεσης διαμορφώνεται σαν ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής παραγωγής. Κυριαρχούν ξύλινες μακέτες, σχέδια και βίντεο που περιγράφουν τον κάτοικο – «μοναδικότητα», και παρουσιάζουν προτάσεις πληθοδομών. Οι προτάσεις έχουν μια γενική αναφορά και προτείνουν κτήρια - καθεδρικούς του πλήθους. Από την άλλη μεριά εντοπίζονται σε μια πόλη του πλήθους σε κρίση: την Αθήνα. Το εργαστήριο των «πληθοδομών», επιτρέπει στον επισκέπτη να σταθεί, να καθίσει, να δει, να διαβάσει, να χτίσει, σε ένα είδος ενεργού συμμετοχής σε μια ιδέα αρχιτεκτονικής.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο σχεδιασμός της είναι του Ζήση Κοτιώνη ενώ την επιμέλεια έχει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Συνεργάτες είναι οι Βάσια Λύρη, Γιώργος Ρυμενίδης, Μιχάλης Σοφτάς και Ράνια Τότσικα. Στo πλαίσιo της έκθεσης διοργανώνεται ημερίδα στις 3 Φεβρουαρίου και εκδίδεται δίγλωσσος κατάλογος.