Ελένη Βακαλό: Διεθνές Συμπόσιο στη μνήμη της σπουδαίας παιδαγωγού

Αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Βακαλό (1921-2001) και στο ποιητικό, θεωρητικό και παιδαγωγικό της έργο, το 2ο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώνει το Κολλέγιο Βακαλό Art & Design ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες του στο Μουσείο Μπενάκη.
Ελένη Βακαλό: Διεθνές Συμπόσιο στη μνήμη της σπουδαίας παιδαγωγού
Το Κολλέγιο Βακαλό Art & Design σε συνεργασία με τo Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) διοργανώνουν το 2ο Διεθνές Συμπόσιο "Ελένη Βακαλό", το οποίο θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (της οδού Πειραιώς) την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011.

Αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Βακαλό (1921-2001) και στο ποιητικό, θεωρητικό και παιδαγωγικό της έργο, το Συμπόσιο δίνει βήμα σε έλληνες και ξένους μελετητές, ποιητές, δημιουργούς, αλλά και στενούς συντρόφους και συνομιλητές της, οι οποίοι παρουσιάζουν και συζητούν τη σημαντική και πολύπλευρη συμβολή της στην σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα εντός και εκτός Ελλάδας.

Στη διάρκεια του Συμποσίου θα εξεταστούν πλευρές του έργου της Ε. Βακαλό στο πλαίσιο της ευρύτερης πρόσληψης του μοντερνισμού στην Ελλάδα, έτσι ώστε να διαφανεί η ιδιαίτερη προσφορά της στην ποίηση και τη θεωρία της τέχνης, η σύνδεση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών απόψεών της με το ευρύτερο νεωτερικό ιδεώδες, αλλά και οι επιρροές τις οποίες έχει ασκήσει τόσο στην ποίηση όσο και στη θεωρία και ιστορία της τέχνης στη χώρας μας και διεθνώς.

Οι λειτουργίες του Συμποσίου ξεκινούν το πρωί, στις 10:30, με τους χαιρετισμούς του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελου Δεληβορριά, του Διευθυντή Σπουδών του Κολλεγίου Βακαλό κ. Δανιήλ Γουναρίδη και του Υπεύθυνου του Τομέα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Derby κ. Scott Green. Ακολουθεί (11:30-13:30) η πρωινή συνεδρία με θέμα "Παιδεία και εκπαίδευση", στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Παπαϊωάννου (αρχιτέκτονας, ιστορικός της τέχνης και τ. Κοσμήτορας του Κολλεγίου Βακαλό), Δημήτρης Φατούρος (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, τ. Πρύτανης Αρχιτεκτονικής Σχολής, ΑΠΘ) και Δημήτρης Αρβανίτης (graphic designer και art director) με συντονισμό του κ. Παντελή Τσάβαλου (φιλόλογου, ιστορικού της τέχνης και Κοσμήτορα του Κολλεγίου Βακαλό).

Η απογευματινή συνεδρία αρχίζει με τον πρώτο κύκλο (15:00-17:00) "Θεωρία, ιστορία και κριτική της τέχνης", στον οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Αντώνης Κωτίδης (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ), Έφη Στρούζα (ιστορικός της τέχνης, τ. Πρόεδρος της AICA Hellas) και Μαρία Κακαβούλια (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρητορικής και Αφηγηματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) με συντονισμό της κ. Μαρίας Μαραγκού (τεχνοκριτικού, Προέδρου της AICA Hellas).

Το Συμπόσιο ολοκληρώνεται με τον δεύτερο απογευματινό κύκλο (17:45-20:00), αφιερωμένο στην "Ποίηση" της Ε. Βακαλό, στον οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Χάρης Βλαβιανός (ποιητής, εκδότης του περιοδικού Ποιητική), Δέσποινα Ασιατίδου (φιλόλογος), Karen Emmerich (μεταφράστρια της Ε. Βακαλό στα Αγγλικά, τ. ερευνήτρια του Princeton University, Επ. Καθηγήτρια Μεταφρασεολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Çevat Capan (ποιητής, μεταφραστής της Ε. Βακαλό στα Τουρκικά και τ. Καθηγητής του Istanbul University) με με συντονισμό του κ. Μίλτου Φραγκόπουλου (ιστορικού της τέχνης και Αναπληρωτή Διευθυντή Σπουδών του Κολλεγίου Βακαλό).

Πρόγραμμα: Έναρξη, χαιρετισμοί: 10:30-11:20
Παιδεία και εκπαίδευση: 11:30-13:30
Θεωρία, ιστορία και κριτική της τέχνης: 15:00-17:00
Ποίηση: 17:45-20:00

Μουσείο Μπενάκη, Αμφιθέατρο, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111
Κολλέγιο Βακαλό Art and Design, τηλ: 210 6442514
AICA Hellas, τηλ.: 210 7257687

Μία εβδομάδα πριν το Συμπόσιο, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset) έκθεση με τίτλο "Ελένη Βακαλό. Η ποιητική του λόγου", η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 19.00, και διαρκεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v