Ιδού η ακριβότερη φωτογραφία του κόσμου

Πόσα χρήματα θα δίνατε για να αποκτήσετε αυτή την φωτογραφία; Ο πλειοδότης πρόσφατης δημοπρασίας πλήρωσε 4,3 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας την λήψη του Andreas Gursky την πιο ακριβοπληρωμένη φωτογραφία όλων των εποχών.
Ιδού η ακριβότερη φωτογραφία του κόσμου
Ένα κλικ, εμφάνιση στον σκοτεινό θάλαμο, και εκτύπωση σε καλής ποιότητας χαρτί. Πόσο μπορεί να τιμολογηθεί μία φωτογραφία που προκύπτει από αυτή την κοινή διαδικασία; Αν πρόκειται για έναν κοινό φωτογράφο και μία λήψη για… ταυτότητα, η απάντηση είναι λίγα ευρώ. Αν πρόκειται όμως για την παραπάνω φωτογραφία του Ρήνου, τραβηγμένη από το χέρι του Andreas Gursky, η απάντηση είναι 4,3 εκατομμύρια δολάρια – κάτι παραπάνω από 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ο γνωστός Γερμανός καλλιτέχνης Andreas Gursky έκανε το αποφασιστικό κλικ μπροστά στον Ρήνο, απαθανατίζοντας ένα τμήμα του ποταμού, περιτριγυρισμένο από χορτάρι σε μία συννεφιασμένη ημέρα. Το αποτέλεσμα, όσο απλό ή μουντό κι αν σας φαίνεται, πωλήθηκε προ ολίγων ημερών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στην τιμή των 4.338.500 δολαρίων.

Η φωτογραφία έχει τίτλο «Rhein II» και τραβήχτηκε το 1999 από τον Gursky, γνωστό για τις λήψεις που απεικονίζουν πολύχρωμα τοπία, ενώ η εκτύπωση που πωλήθηκε για το… ευτελές ποσό έχει διαστάσεις 205x355 εκατοστά. Η τελική τιμή ξεπέρασε τις προσδοκίες του γνωστού οίκου δημοπρασιών, που «πόνταρε» σε ποσό μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων – όχι πως αυτά τα ποσά είναι ευκαταφρόνητα για μία και μόνο φωτογραφία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη φωτογραφία κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ της πιο πολύτιμης λήψης, που διατηρούσε η «Άτιτλη #9» της Cindy Sherman.

Ποια η γνώμη σας για την συγκεκριμένη ακριβοπληρωμένη φωτογραφία; Όσο όλοι μας ξοδεύουμε λίγα λεπτά κοιτάζοντας επίμονα την οθόνη και προσπαθώντας να «πιάσουμε» το νόημά της, η διαδικτυακή κοινότητα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας την φωτογραφία ακόμα πολυτιμότερη: Δείτε το… μυστικό του Ρήνου πατώντας εδώ

Πηγή: Time.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v