Όταν η τέχνη γίνεται έρωτας

Συναισθήματα που θυμίζουν… έρωτα μπορούν να μας ξυπνήσουν τα όμορφα έργα τέχνης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να έχει πρόσβαση στην τέχνη το ευρύ κοινό.
Όταν η τέχνη γίνεται έρωτας
Την συναισθηματική επίδραση της τέχνης σε αυτόν που την θαυμάζει μελέτησαν πρόσφατα επιστήμονες του University College London, οι οποίοι κατέληξαν πως την στιγμή που παρατηρούμε κορυφαία έργα τέχνης ενεργοποιείται το ίδιο μέρος του εγκεφάλου όπως όταν ερωτευόμαστε. Πρόκειται για την έκλυση της χημικής ουσίας που ευθύνεται για την καλή διάθεση, της ντοπαμίνης, η οποία εμφανίζεται στον οργανισμό ερωτευμένων ατόμων ή όσων έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή νευροβιολογίας Semir Zeki «σκάναρε» τον εγκέφαλο των εθελοντών ενώ αυτοί κοιτούσαν εικοσιοκτώ εικόνες διάσημων έργων τέχνης του Botticelli ή του Μονέ. Ο Zeki βρήκε ότι τις στιγμές αυτές η ροή του αίματος αυξανόταν στα νευρικά κέντρα του εγκεφάλου που συνήθως σχετίζονται με τον έρωτα. Εξήγησε λοιπόν πως «όταν κοιτάζουμε πράγματα που θεωρούμε όμορφα η λειτουργία των κέντρων ευχαρίστησης του εγκεφάλου αυξάνεται. Έτσι, ενεργοποιείται η ντοπαμίνη της περιοχής, η οποία αποτελεί τον μεταβιβαστή ‘καλής διάθεσης’ του εγκεφάλου. Με τον ίδιο τρόπο τα κέντρα αυτά διεγείρονται και όταν είμαστε ερωτευμένοι».

Ενδιαφέρον, μάλιστα, δημιουργεί το γεγονός ότι η αντίδραση του εγκεφάλου στις όμορφες αυτές εικόνες είναι άμεση και δραστική. Οι επιστήμονες, λοιπόν, αναζητούν τώρα τρόπους με τους οποίους οι θετικές αυτές επιπτώσεις της τέχνης θα μπορούν να ωφελήσουν το ευρύ κοινό. Άλλωστε και παλαιότερες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει η τέχνη στην βελτίωση της ψυχικής υγείας ασθενών σε νοσοκομεία και στην ταχύτερη ανάρρωσή τους.

Συνεπώς, τονίζει και ο καθηγητής, η τέχνη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σε αυτό συμφωνεί, άλλωστε, και ο δρ. Stephen Deuchar, πρόεδρος του Art Fund, του οργανισμού που συγκεντρώνει χρήματα μέσω φιλανθρωπικών ενεργειών προκειμένου να βοηθά μουσεία και γκαλερί στη Μεγάλη Βρετανία να αποκτούν σημαντικά έργα τέχνης και στην συνέχεια να τα εκθέτουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v