Ala Dehghan: Το Ιράν στην Γκαλερί Καλφαγιάν

Η σύγχρονη ιρανική πραγματικότητα αποτυπώνεται στις υδατογραφίες της Ala Dehghan που παραπέμπουν στην παραδοσιακή τέχνη της μικρογραφίας. Η πρώτη ατομική έκθεση της Ιρανής καλλιτέχνιδας φιλοξενείται στην Γκαλερί Καλφαγιάν.
Ala Dehghan: Το Ιράν στην Γκαλερί Καλφαγιάν
του Γιάννη Ασδραχά

Οι τέσσερις ημισέληνοι με το σπαθί στο κέντρο βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του διαβατήριου της εικαστικού Ala Dehghan. Είναι το έμβλημα της πατρίδας της, της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν, της χώρας όπου ζει και εργάζεται μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στην Τεχεράνη και την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη, το Καράζ. Στις σελίδες του εικαστικού της διαβατηρίου βρίσκεται μία νέα σφραγίδα: αυτή της Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα γραφειοκρατικό ενθύμιο του ταξιδιού που έκανε η καλλιτέχνης με σκοπό να παρουσιάσει στους χώρους της γκαλερί «Καλφαγιάν» τα έργα της κάτω από τον τίτλο “The Upside-down... Scenery” (το αναποδογυρισμένο σκηνικό).

Η 29χρονη εικαστικός παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της με ένα πρόσφατο τιμητικό απόκτημα: το βραβείο "2010 Magic of Persia Residency" από το «Delfina Foundation» στο Λονδίνο, αλλά και αποκόμματα από κείμενα που έχουν γραφτεί για την δουλειά της σε εφημερίδες και περιοδικά όπως τα «Frieze», «New York Times» και «Wallpaper».

«Περπατώ με τα έργα μου σαν ομπρέλα κάτω από τις ακτίνες της τρέλας» σημειώνει η ίδια και αποκαλύπτει ότι είναι μια εσωτερική της ανάγκη η αφιέρωση της στην τέχνη. Τα ζωγραφικά έργα που απαρτίζουν την έκθεση είναι υδατογραφίες και μεικτή τεχνική σε χαρτί. Έργα που αντλούν την έμπνευση τόσο από τα προσωπικά της βιώματα και τις πολιτικές καταστάσεις όσο και ειδικότερα από την θέση και τον ρόλο της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν. Εμπειρίες της καθημερινότητάς της καλλιτέχνιδας φιλτραρισμένες μέσα από την σκέψη και τη φαντασία της. 

Αποδίδοντάς τις με καυστικό χιούμορ και κοινωνικό σχολιασμό. Ταυτόχρονα, τα έργα της Dehghan με τις μικρής κλίμακας διαστάσεις τους, παραπέμπουν στην μακραίωνη ιρανική παράδοση της τέχνης της μικρογραφίας, η οποία παρακινεί το θεατή να πλησιάσει το αντικείμενο, οδηγώντας σε δημιουργική αλληλεπίδραση.

H Ala Dehghan φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στο Ιράν, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, την Ινδία, τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστρία. Την έκθεση επιμελείται ο Ιρανός συγγραφέας και μεταφραστής, που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, Vali Mahlouji.

ΙNFO
Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι
Διάρκεια: Από τις 4 Φεβρουαρίου εώς τις 5 Μαρτίου
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα & Σάββατο, 10.00 - 15.00, Τρίτη - Παρασκευή, 10.00 - 20.00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v