Ο Ελληνικός Κόσμος αφηγείται… Ιστορίες νομισμάτων

Την ιστορία του αρχαίου ελληνισμού από τα πέρατα του κόσμου θα αφηγηθεί μια πολύ σημαντική συλλογή νομισμάτων, την οποία φιλοξενεί ο «Ελληνικός Κόσμος». Από την Θράκη ως την Μεσοποταμία, 160 νομίσματα μας «ανταμείβουν» με τις ιστορίες τους.
Ο Ελληνικός Κόσμος αφηγείται… Ιστορίες νομισμάτων
13.000 πολύτιμα νομίσματα έχει στην κατοχή του το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Από έναν Γερμανό συλλέκτη, ένας ολόκληρος θησαυρός από τα αρχαία χρόνια πέρασε σε ελληνικά χέρια, για να μάθουμε τις ιστορίες πόλεων και παραδόσεων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Από αυτά τα νομίσματα, ένα πρώτο τμήμα 160 κομματιών παρουσιάζεται από τις 24 Νοεμβρίου στο «Θέατρον» του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση με όνομα «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή νομισμάτων της Μικράς Ασίας στον κόσμο, την οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2011.

Η συνολική συλλογή του ΙΜΕ περιλαμβάνει νομίσματα που αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Μικράς Ασίας.

Στην έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» του ΙΜΕ ο επισκέπτης μέσα από 160 νομίσματα κάνει ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, από τη Θράκη έως και τη Μεσοποταμία και από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ.

Εκτός από τις ιστορικές, πολιτικές και θρησκευτικές πληροφορίες που μας παρέχει η εικονογραφία των νομισμάτων, μπορεί κανείς να αντλήσει και οικονομικές πληροφορίες για νομισματικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποτιμήσεις, αλλά και για την έλλειψη μετάλλου για την κοπή νομισμάτων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν θεούς, θεότητες, νύμφες και ήρωες οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή το βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημόσιων κτηρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, θέματα από την Ιλιάδα, μυθικά όντα, σκηνές ή αντικείμενα της καθημερινής ζωής κ.ά. Επίσης τα νομίσματα παρέχουν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, όπως η διεξαγωγή κάποιου πολέμου, η μετονομασία πόλεων, η κτίση πόλης ή αποικίας και η σύναψη συμμαχίας μεταξύ πόλεων.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011, συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα νομίσματα διηγούνται», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές από Γ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου.

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0323
Αίθουσα Ισμήνη

Διάρκεια έκθεσης: 25 Noεμβρίου 2010-28 Φεβρουαρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00
Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-16:00
Τιμή εισιτηρίου: 5 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v