ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη: Από την Πόλη στην Αθήνα

Εκατό και ένα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βίντεο και αγιογραφίας επιχειρούν να... ιχνηλατήσουν την Πόλη, σε μια έκθεση που έρχεται στην Αθήνα, μετά την ιστορική "πρεμιέρα" της στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

του Γιάννη Ασδραχά

Ένα μέρος της ιστορικής συνείδησης της εποχής μας για το τι σημαίνει Κωνσταντινούπολη πρoσφέρει στο σύνολό της η έκθεση που φιλοξενεί αυτό το διάστημα η “Τεχνόπολη” του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την μεταφορά του εικαστικού υλικού που συνθέτει την μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», και έρχεται στην Αθήνα βαπτισμένη με το άρωμα και την ιστορία της πόλης. Τα έργα υπογράφουν εκατό και ένας καλλιτέχνες, που εξηγούν με την γλώσσα της τέχνης τι σημαίνει Κωνσταντινούπολη.

Στην ελληνική πρωτεύουσα η έκθεση έρχεται αφού πρώτα βρέθηκε σε επαφή με τους τόπους που ενέπνευσαν τους δημιουργούς: παρουσιάστηκε από τις 28 Αυγούστου ως τις 23 Σεπτεμβρίου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Σισµανόγλειο Μέγαρο.
 
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν συνθέτουν την εικόνα του ελληνικού εικαστικού γίγνεσθαι. Στον μακρύ κατάλογο βρίσκονται τα ονόματα καθιερωμένων και νεώτερων, αναγνωρισμένων και φερέλπιδων, που συνθέτουν ο καθένας με την «ψηφίδα» του ένα μωσαϊκό της σύγχρονης τέχνης στην χώρα μας, εκπροσωπώντας την ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, την φωτογραφία, το video και την αγιογραφία. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σημειώνει για την έκθεση ότι "αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας και αποδεικνύει περίτρανα ότι εκεί όπου η επίσημη διπλωματία πολλές φορές αποτυγχάνει, η διπλωματία των πόλεων θριαμβεύει".

Η οργάνωση της έκθεσης ανήκει στην εταιρία White Fox και η ιδέα στη Διευθύνουσα Σύμβουλο Αναστασία Μάνου. Αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης στάθηκε η παραγωγή του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ιχνηλατώντας την Πόλη", το οποίο θα προβάλλεται καθημερινά τις απογευματινές ώρες, στην αίθουσα Άγγελος Σικελιανός. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, του Δήμου Αθηναίων, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πριγκιποννήσων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco.

ΙNFO:
«Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη»
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, αίθουσες "Κωστής Παλαμάς" & "Άγγελος Σικελιανός" Πειραιώς 100, Γκάζι. Τηλέφωνο: 210 3461589
Διάρκεια έως τις: 6 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 10.00 - 22.00
Είσοδος ελεύθερη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τρέχουν προς τον κίνδυνο αυτοί που δεν αντέχουν να τον περιμένουν."

Duc de Levis, 1764-1830, Γάλλος πολιτικός & γνωμικογράφος

  • 1883 - Γεννήθηκε ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.
    1888 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου (πρεσβύτερος), πρωθυπουργός της Ελλάδας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY