Art Athina 2010: Η τέχνη γιορτάζει στο Φάληρο

Τριακόσιοι καλλιτέχνες, έντεκα χώρες, τέσσερις μέρες γιορτής για τη σύγχρονη τέχνη. Η δέκατη έκτη Art Athina είναι γεγονός.
Art Athina 2010: Η τέχνη γιορτάζει στο Φάληρο
του Γιάννη Ασδραχά

Κάποιοι που άκουσαν το εκκωφαντικό «μπαμ» το βράδυ της Πέμπτης στο Γήπεδο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, πίστεψαν πως πρόκειται για κάποιο σύντομο και εντυπωσιακό στιγμιότυπο τέχνης, μία έκπληξη της φετινής διοργάνωσης «Αrt-Athina». Μπορεί να φαντάζει τραγικό ή και σουρεαλιστικό η έκρηξη ενός εξαιρετικά δυνατού εκρηκτικού μηχανισμού στον Κορυδαλλό να συγχέεται με την απεριόριστη δυναμική έκφραση της σύγχρονης τέχνης. Το ελαφρυντικό για όσους έπαθαν αυτή τη σύγχυση, έως ότου «κυκλοφορήσει» η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης, είναι ίσως το ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια της μέθεξης αυτής της μεγάλης συνάντησης των εικαστικών τεχνών στην μεγαλύτερη ελληνική φουάρ.

Τριακόσιοι καλλιτέχνες λοιπόν, από πενήντα οκτώ γκαλερί μέχρι και την Κυριακή συμβάλουν στο να δημιουργηθούν εντυπώσεις όπως η προαναφερόμενη. Πρόκειται για την 16η διοργάνωση της «Αrt Athina» που για ακόμα μία φορά έχει τον ρόλο ενός απάνεμου αλλά όχι υπνωτισμένου λιμανιού της τέχνης, με σημείο συνάντησης των φιλότεχνων στο Φαληρικό δέλτα.

Η εσωτερική θέα σε αντιδιαστολή με την ήρεμη γοητεία της θάλασσας θα μπορούσε στο σύνολο της να είναι μία εγκατάσταση: ένα υπερκινητικό πολύχρωμο μελίσσι από ανθρώπους που συνομιλούν περπατούν και ανιχνεύουν το πνεύμα του καλλιτεχνών στον καμβά. Με κυρίαρχη τέχνη την ζωγραφική, στην φετινή “Art Athina” και σε πείσμα του κλίματος της οικονομικής κρίσης, έντεκα χώρες εκπροσωπούν την εικαστική τους σκηνή στη διοργάνωση (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Τουρκία). Επίσης, παρουσιάζονται σαρανταδύο φορείς που σχετίζονται με τη σύγχρονη τέχνη (μουσεία, ιδρύματα, εκδόσεις τέχνης και media).

Η διεθνώς αναγνωρισμένη φουάρ θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης με σκοπό την παρουσίαση στο ευρύ κοινό επιλογών από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή αναγνωρισμένων, αλλά και νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της διοργάνωσης η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου "στόχος της φετινής Art Athina είναι να «περιέχει στοιχεία προβληματισμού και ποιότητας και να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτό που όλοι οι παράγοντες της εικαστικής σκηνής αναμένουμε: να προσελκύσει δηλαδή το ενδιαφέρον καλλιτεχνών και φιλότεχνου κοινό αλλά και να λειτουργήσεις ως δίαυλος επικοινωνίας της εγχώριας πολιτιστικής σκηνής με φορείς του διεθνούς εικαστικού γίγνεσθαι».

Στο πλαίσιο της «Art-Athina» θα φιλοξενηθεί η παράλληλη έκθεση Βιβλία Ελλήνων Καλλιτεχνών: Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες σε επιμέλεια Μαρίας Αγγελή, δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με βιβλία, το καθένα από τα οποία είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης. Στόχος της έκθεσης, όπως σημειώνεται, είναι να ρίξει φως σε αυτήν την άγνωστη στο ευρύ κοινό καλλιτεχνική παραγωγή, να συμβάλει στην ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών και να θέσει δυναμικά το καλλιτεχνικό βιβλίο στην αγορά της τέχνης. Η έκθεση θα περιέχει βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε μια ιδέα, μια εμμονή, έναν κώδικα, ή αποτελούν καταγραφή, σχολιασμό, αυτονόμηση και εντέλει μεταμόρφωση μιας σειράς στοιχείων ενός καλλιτεχνικού project.

Πολλές φορές τα βιβλία αυτά αναπτύσσουν αφηγήσεις εικαστικών κειμένων, συναρτούν τον λόγο με την εικόνα για αναγνώσεις πέραν της γλώσσας, επιτρέπουν στο γράμμα, στη λέξη, στο σημείο, στο σκίτσο, στην εικόνα να αναλάβει την πλοήγηση στις σελίδες τους, εξαρτούν το μήνυμά τους από τη μορφή και την ύλη του βιβλίου. Επιτρέπουν επίσης να εκφραστεί μία άλλη –ίσως περισσότερο μύχια ή προσωπική– φωνή του δημιουργού, αποτυπώνουν τη συνομιλία μιας ομάδας καλλιτεχνών με στόχο να δημιουργηθεί ένα βιβλίο-κολεκτίβα, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα του επισκέπτη.

«Τα βιβλία καλλιτεχνών προσκαλούν σε ένα ταξίδι cover to cover, σε ανατρεπτικές αναγνώσεις, σε εμπλοκή του συναισθήματος. Κρυμμένα νοήματα, ευαίσθητα και τολμηρά υλικά, ευφάνταστες συνθέσεις, ποικιλία μεγεθών και μορφών, συμπυκνωμένος καλλιτεχνικός λόγος σε βιβλία μοναδικά ή σε τιράζ είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού της φετινής διοργάνωσης» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Παρουσιάζονται έργα των καλιτεχνών: Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Αντώνης Βάθης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Ζωή Κεραμέα, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Κρυωνίδης, Μαργαρίτα Λυπιρίδου, Κατερίνα Μανωλέσου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, MSAZ, Κύριλλος Σαρρής, Παναγιώτης Τερζής, Γιώργος Τσεριώνης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χατζημιχάλης.

Ανάμεσα στα ιδρύματα και τους οργανισμούς που θα φιλοξενηθούν στην «Art-Athina» είναι και το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου με τα Έπαθλα Σπυροπούλου που συνεχίζουν να απονέμονται κάθε χρόνο σε νέους καλλιτέχνες έως τριάντα ετών. Ο ζωγράφος Γιάννης Σπυρόπουλος και η γυναίκα του Ζωή, θέσπισαν τα Έπαθλα πιστεύοντας στη δυναμική των νέων καλλιτεχνών και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν στα δύσκολα μονοπάτια των καλλιτεχνικών τους πειραματισμών και αναζητήσεων.
Τα Έπαθλα Σπυρόπουλου απονέμονται από το 1991 ανελλιπώς σε δύο νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης έως τριάντα ετών και είναι χρηματικά ποσά των 5.000 Ευρώ για το πρώτο βραβείο και 3.000 για το δεύτερο.

Οι επιτροπές που κρίνουν τα έργα των υποψηφίων αποτελούνται από δύο καλλιτέχνες, δύο θεωρητικούς της τέχνης και έναν εκπρόσωπο του Ιδρύματος, με διετή θητεία, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η πολυγνωμία και η ποιότητα του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

Τα Έπαθλα Γιαννη Σπυρόπουλου απευθύνονται σε όλες τις μορφές εικαστικών τεχνών.
Φέτος η επιτροπή 2009 που αποτελούνταν από τους Γιάννη Παπαιωάννου, διδάκτορα της Ιστορίας της Τέχνης, Θράφια, καλλιτέχνη, Χριστίνα Πετρινού, ιστορικό τέχνης, Παντελή Χανδρή, καλλιτέχνη, και Όλγα Δανιηλοπούλου, κριτικό τέχνης - εκπρόσωπο του Ιδρύματος, αποφάσισε να απονείμει τα Έπαθλα για το 2009 στους Γιώργο Καραγιώργο, Α΄ Έπαθλο
Μαρία Μπριγκίτα –Καραντζή, Β΄ Έπαθλο.

Για πρώτη φορά φέτος το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου προσφέρει το Έπαθλο Βασίλης Ι. Βαλαμπούς. Το έπαθλο που αφορά σε μεταπτυχιακούς φοιτητές καλλιτέχνες, έως 35 ετών στηρίζεται οικονομικά από τα παιδιά του μεγάλου συλλέκτη και λάτρη της τέχνης, που υπήρξε για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, με το χρηματικό βραβείο των 6000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε η ίδια επιτροπή στον Γιάννη Παπαδόπουλο.
 
Μία ακόμα παρουσία στην φετινή διοργάνωση είναι του οργανισμού Motto Distribution από την Ελβετία, που ειδικεύεται στη διανομή καλλιτεχνικών εκδόσεων από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα έντυπα που θα παρουσιαστούν, υπάρχουν artists’ books, αλλά και περιοδικά και καλλιτεχνικές εκδόσεις με πρωτοποριακή αισθητική και θεματολογία. Επίσης λειτουργει art bookstore του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης με μεγάλη επιλογή από βιβλία τέχνης, καθώς και το art shop του Μουσείου Μπενάκη.

Η Διεθνής Τιμητική Επιτροπή της διοργάνωσης αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς εικαστικής σκηνής με στόχο την ανάδειξη και προβολή της Art-Athina διεθνώς. Τα μέλη της επιτροπής είναι οι εξής: Paolo Colombo (Art Advisor, Istanbul Modern), Wilfried Cooreman (Συλλέκτης, Βέλγιο), Agnes Fierobe (Διευθύντρια της Marian Goodman Gallery, Παρίσι), Enrique Juncosa (Διευθυντής του Irish Museum of Modern Art, Δουβλίνο), Mercedes Vilardell (Συλλέκτρια, Ισπανία), Ilmo Sr. D. Marcos Vinzia (Δικηγόρος, Ισπανία).

Στο πρόγραμμα φιλοξενίας VIP συμμετέχουν πολλοί συλλέκτες και προσωπικότητες της τέχνης από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την φουάρ αλλά και ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Αθήνα. Παράλληλα η διοργάνωση φιλοξενεί σε ειδική εκδήλωση τα μέλη του International Association of Curators of Contemporary Art (IKT), το οποίο θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του κατά την ίδια περίοδο στην Αθήνα.
Ανάμεσα στις ελληνικές και ξένες γκαλερί που θα συμμετάσχουν υπάρχουν πολλές που εκθέτουν για πολλοστή φορά αλλά και αρκετές οι οποίες θα έρθουν για πρώτη φορά, γεγονός που υπογραμμίζει τη διεθνή απήχηση της ART-ATHINA.

Οι συμμετέχουσες γκαλερί είναι οι: a.antonopoulou.art (Αθήνα), Αγκάθι (Αθήνα), Α.Δ. (Αθήνα), Adam (Λονδίνο / Μ. Βρετανία), AMP (Αθήνα), Apotheke (Λευκωσία / Κύπρος), Artbeat (Βρυξέλλες / Βέλγιο), Artis Causa (Θεσσαλονίκη), Artower Agora (Αθήνα), Αστρολάβος (Αθήνα), Basia Embiricos (Παρίσι / Γαλλία), Batagianni (Αθήνα), Bernier / Eliades (Αθήνα), Cardi Black Box (Μιλάνο / Ιταλία), cheapart (Αθήνα), Γκαλερί «7» (Αθήνα), Διάτοπος (Λευκωσία / Κύπρος), Εικαστικός Κύκλος (Αθήνα), έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου (Αθήνα), Ελένη Κορωναίου (Αθήνα), Έλικα (Αθήνα), Ζήνα Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Fabio Tiboni (Μπολόνια / Ιταλία), Federica Schiavo (Ρώμη / Ιταλία), Federico Bianchi (Μιλάνο / Ιταλία), fizz (Αθήνα), Gentili Apri (Βερολίνο / Γερμανία), habres (Βιέννη / Αυστρία), Heinz-Martin Weigand (Έτλινγκεν / Γερμανία), Ιλεάνα Τούντα (Αθήνα), John Martin (Λονδίνο / Μ. Βρετανία), Kalfayan (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Καπλανών 5 (Αθήνα), K-art (Αθήνα), Kouros (Νέα Υόρκη / Η.Π.Α.), Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη), Loraini Alimantiri Gazonrouge (Αθήνα), Μέδουσα (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), mirko mayer / m-projects (Κολωνία / Γερμανία), Mirta Demare (Ρότερνταμ / Ολλανδία), Mulier Mulier (Κνόκε Ζότε / Βέλγιο), Nice and Fit (Βερολίνο / Γερμανία), Περιτεχνών (Αθήνα), Qbox (Αθήνα), Ρεβέκκα Καμχή (Αθήνα), Rodeo (Κωνσταντινούπολη / Τουρκία), Σκουφά (Αθήνα), SpazioA (Πιστόια / Ιταλία), Thanassis Frissiras (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), The Flat – Massimo Carasi (Μιλάνο / Ιταλία), TinT (Θεσσαλονίκη), Titanium Yiayiannos (Αθήνα), Transit (Μέχελεν / Βέλγιο), Tsatsis Projects / Artforum (Θεσσαλονίκη), Valentina Bonomo Roma (Ρώμη / Ιταλία), vamiali’s (Αθήνα).

Η ανάδειξη των νέων καλλιτεχνικών τάσεων και προβληματισμών στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς στόχους της «Art –Athina» προκειμένου αφενός να ενημερώσει το ελληνικό κοινό ως προς τις εξελίξεις στα εικαστικά δρώμενα και αφετέρου να ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας και ζύμωσης με το διεθνές περιβάλλον. Η διοργάνωση κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους φίλους –διάσημους καλλιτέχνες, εξέχοντες τεχνοκριτικούς, μεγάλους συλλέκτες και φανατικούς φιλότεχνους– που καταφθάνουν από παντού και μεταμορφώνουν για λίγες μέρες την Αθήνα σε μια παλλόμενη από δυναμισμό καλλιτεχνική σκηνή.

Με αυτόν τον γνώμονα, το διοικητικό συμβούλιο του Π.Σ.Α.Τ., ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης Αλέξανδρος Στάνας, και η εταιρεία D.art που έχει αναλάβει τη διοργάνωση προετοίμασαν ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που φωτίζει τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή.

Δείτε στη Δεξιά Στήλη, "Σχετικά Documents" το αναλυτικό πρόγραμμα της έκθεσης. Επίσης, από το www.art-athina.gr μπορείτε να έχετε συνεχή και αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα της έκθεσης.

ART-ATHINA 2010
Κλειστό Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα
Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο

Ώρες λειτουργίας: Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Μαΐου, 20:00 - 22:30 (είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
Παρασκευή 14 Μαΐου - Κυριακή 16 Μαΐου: 12:00 - 21:00

Εισιτήριο: Γενική είσοδος €10, Μειωμένο €5 (μαθητές, φοιτητές, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και άτομα άνω των 60 ετών)

* Επίσης φέτος η «Art-Athina πάει στο Attica. Το πολυκατάστημα εμπνεύστηκε και δημιούργησε μία αποκλειστική βιτρίνα με θέμα την έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα παρουσιάζεται έως και τις 15 Μαΐου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v