ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΕΜΣΤ: 3 δράσεις για το (αστικό) περιβάλλον

Σε δύο εκδρομές, μία στην Πάρνηθα και μία στο άγνωστο... κέντρο της Αθήνας, και την προβολή μιας ταινίας που αναζητά απαντήσεις για την παρακμή του τελευταίου μας προσκαλεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 1 και 3 Οκτωβρίου.

Τρεις εκδηλώσεις – δράσεις στα πλαίσια της έκθεσης "Διευρυμένες Οικολογίες. Προσεγγίσεις σε μια εποχή κρίσης" που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την 1η και 3 Οκτωβρίου. Οι δύο πρώτες θα πραγματοποιηθούν την πρώτη μέρα, στις 19.00 και 20.30 αντίστοιχα. Πρόκειται για τη δράση της ομάδας Αστικό Κενό με τίτλο «Το Μονοπάτι για το δικαίωμα στο χώρο και στην πόλη» και την προβολή της ταινίας «Unisol project one: 7Athens24» της ομάδας intothepill. Η τρίτη δράση είναι μια εκδρομή στην Πάρνηθα, στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το έργο του Απόστολου Καραστεργίου Άτιτλο (ΥΔ 825).

Αστικό Κενό
Το Μονοπάτι. Για το δικαίωμα στο χώρο και στην πόλη, 2009.
Η ομάδα Αστικό Κενό καλεί σε συμμετοχή και προτείνει την δημιουργία ανεμπόδιστων διελεύσεων μέσα από τις επιμέρους θεσμικές ιδιοκτησίες στο οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζεται προσωρινά το ΕΜΣΤ με την χάραξη ενός μονοπατιού.

Η δράση της ομάδας Αστικό Κενό αφορά την επανοικειοποίηση του οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από τους δρόμους Β. Σοφίας, Ριζάρη, Β. Κωνσταντίνου, Β. Γεωργίου και Ρηγίλλης. Η περιοχή αποτελείται από ιδιοκτησίες με θεσμικό και δημόσιο χαρακτήρα που έχουν απευθείας πρόσβαση από το δρόμο: Λέσχη Αξιωματικών/ ΓΕΣ, Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, ΕΜΣΤ (προσωρινά), Ωδείο Αθηνών, Αρχαιολογικός Χώρος (Λύκειο Αριστοτέλη), Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Σταθμός Polis Park.

Πρόκειται για μια παράθεση ανεξάρτητων δημόσιων χώρων με διαφορετικές λειτουργίες, σε επαφή, όπου η ελεύθερη πρόσβαση και κίνηση, το δημόσιο, περιορίζεται εντός της κάθε εδαφικής επικράτειας. Η διέλευση διαμέσου των «νησίδων» αυτών δεν είναι εφικτή λόγω της περίφραξης. Στον κατακερματισμένο αυτό δημόσιο χώρο συναντά κανείς άστεγους, μετανάστες, παιδιά με πατίνια, μπρέικ ντάνσερ, μαθητές και επισκέπτες αλλά και περιβάλλοντα ηχητικής ηρεμίας και ανεξέλεγκτης φύσης. Ένα κολάζ τοπίων και ανθρώπων, πολλά ασύνδετα δίκτυα σχέσεων, αισθημάτων και εντυπώσεων.

Το μονοπάτι ενοποιεί το χώρο συλλέγοντας τις αντιφατικές δυνάμεις εν είδη μιας νέας συναισθηματικής τοπογραφίας, δημιουργώντας έναν νέο εκτεταμένο δημόσιο χώρο και προτείνοντας την επαναδιατύπωση ενός συλλογικού τρόπου ζωής.

Η ομάδα Αστικό Κενό σας προσκαλεί να περπατήσετε στο μονοπάτι την 1η Οκτωβρίου 2009. Το σημείο αφετηρίας είναι ο Σταθμός του Μετρό Ευαγγελισμός, στην έξοδο Ριζάρη, στις 7.ΟΟ μ.μ. Η συγκέντρωση στο χώρο θα γίνει στις 6:45 καθότι η δράση θα ξεκινήσει στις 7 ακριβώς.

ΟΔΗΓΙΑ: Στη δράση να φοράτε αθλητικά υποδήματα και ευρύχωρα ρούχα. Να έχετε μαζί σας σημειωματάριο, φωτογραφική μηχανή και αντικείμενα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής όπως ένα μουσικό όργανο, ένα κείμενο που θα θέλατε να αναγνώσετε κ.λ.π.

Intothepill
Unisol project one: 7Athens24
Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις 8:30μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Unisol project one: 7Athens24 της ομάδας Intothepill. Το έργο προβάλλεται πάνω στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών και πραγματοποιήθηκε για την έκθεση Διευρυμένες οικολογίες. Διάρκεια 21 λεπτά.

[… Μπορεί να φανεί σε πολλούς αστείο να πεις ότι αν το 6 ήταν 9, το σύμπαν θα ήταν διαφορετικό κι όμως, όταν μιλάμε για λάθος, μιλάμε πάντα για αριθμούς. Η γλώσσα… οι λέξεις δεν υπόκεινται σε λάθη, οι αριθμοί αντιθέτως…]

Πώς δυο πλημμυρισμένα υπόγεια εκκινούν τον νοσογόνο κύκλο στην περιοχή του Μεταξουργείου; Συνδέεται η γνώση με τη βία; Τι κρύβει στ’ αλήθεια το πανό που καλύπτει το εγκαταλειμμένο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς; Πώς εξηγείται η αύξηση των μικροπωλητών στην πλατεία Βικτωρίας και στην οδό Πατησίων; Ποιοι γνώριζαν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου DRD4 θα άλλαζε τον επιχειρηματικό χάρτη του κέντρου; Μπορεί ο τριγωνισμός της πλατείας Κάνιγγος να είναι η αιτία της κοινωνικής ανυπακοής; Γιατί υπάρχει η πινακίδα που ακτινοβολεί στην πλατεία Κουμουνδούρου; Ποια είναι η αιτία για τις «αυτοκτονίες» μεταναστών στο «στοιχειωμένο» ρέμα της οδού Πέτρου Ράλλη; Μήπως πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο που σκοπό έχει την αλλαγή του πεπρωμένου μιας πόλης;

Οι απορίες καθοδηγούν και εξουσιάζουν. Η Unisol ερευνά και αποκαλύπτει. Τις αρχές που καταπατήθηκαν, τα σφάλματα που συγκαλύφθηκαν, τα δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν οδηγώντας σε ανισορροπία και παρακμή το κέντρο της Αθήνας. Σε σίγουρη αποτυχία την εφαρμογή κάθε σχεδίου σωτηρίας του.

Μέσω του πειραματικού ερευνητικού εργαστηρίου της UNISOL συγκεντρώνονται στοιχεία, ντοκουμέντα και ιδέες για να χρησιμοποιηθούν με διάφορους επικοινωνιακούς τρόπους, έτσι ώστε να τεθούν ερωτήματα, και να υπάρξει αντίδραση στις προβληματικές δομές της σύγχρονης κοινωνίας. Η ομάδα Intothepill κάνει προβλέψεις για μελλοντικές εξελίξεις, αφυπνίζοντας, ευαισθητοποιώντας αλλά και προκαλώντας το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Στο πρόσφατο έργο 7athens24 αναφέρεται στον ρατσισμό, στην οικονομική κρίση, την εγκληματικότητα, την υποβάθμιση περιοχών, θέματα που δημιουργούν την δυστοπία της σύγχρονης Αθήνας. Προσπαθεί να δώσει πιθανές εξηγήσεις για την ραγδαία αύξηση των φαινομένων αυτών ακολουθώντας αρκετά ανορθόδοξες και παράτολμες θεωρίες, οικειοποιούμενη τη γλώσσα του "συνωμοσιολογικού ντοκιμαντέρ".

Απόστολος Καραστεργίου
Άτιτλο (ΥΔ 825), 2009
Το ΕΜΣΤ μας προσκαλεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου σε μια εκδρομή στην Πάρνηθα για να επισκεφτούμε το έργο του Απόστολου Καραστεργίου Άτιτλο (ΥΔ 825), 2009, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης Διευρυμένες οικολογίες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στο έργο Άτιτλο (ΥΔ 825) το «ιδεώδες», προστατευόμενο τοπίο του Εθνικού Πάρκου της Πάρνηθας, εμβολίζει προσωρινά το σκηνοθετημένο αστικό τοπίο και αντίστροφα. Για το έργο αυτό ο καλλιτέχνης αποτύπωσε τα τέσσερα στιγμιότυπα που αντιστοιχούν στις συντεταγμένες των γωνιών του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών και τα μετέφερε σε τέσσερα σημεία που ορίζουν ίση επιφάνεια στη θέση Μόλα, στο δάσος της Πάρνηθας. Αντίστοιχα, τα στιγμιότυπα του δάσους τοποθετήθηκαν στις γωνίες του Ωδείου. Με αυτή την επέμβαση επιδιώκει μια μετανάστευση στοιχείων από δύο τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα σχολιάζοντας ζητήματα χαρτογράφησης και ορισμού του φυσικού και του αστικού τοπίου.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδρομής:
13:00 - Συνάντηση στo parking του καταφυγίου Μπάφι.
13:15 - Πεζοπορία στο χαραγμένο μονοπάτι για την περιοχή Μόλα (Διάρκεια: 60 λεπτά)
14:15-15:30 - Ξεκούραση
15:30 - Αναχώρηση για επιστροφή στο καταφύγιο Μπάφι από την άσφαλτο (Διάρκεια: 45 λεπτά)
16:15 - Προαιρετική παραμονή στο καταφύγιο Μπάφι για καφέ ή φαγητό.

Απαραίτητα για την εκδρομή: Να έχετε μαζί σας νερό, αθλητικά παπούτσια, μακρυμάνικο και ανάλογα με τον καιρό αδιάβροχο jacket ή γυαλιά και καπέλο. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδρομή θα πρέπει να φροντίσουν την μετάβασή τους στο Μπάφι με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την επιμελήτρια της έκθεσης Δάφνη Βιτάλη στα τηλέφωνα του μουσείου 210 9242111-3.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ό,τι κι αν είναι αυτό, που κάνει τις άκρες των χειλιών σου να ανασηκώνονται, εμπιστέψου το."

Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί, Πέρσης ποιητής

  • 1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2