"Όψεις του Λευκού" στη Σαντορίνη

"Είναι το λευκό χρώμα;". Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν 60 διακεκριμένοι καλλιτέχνες στην εικαστική έκθεση με τίτλο "Όψεις του Λευκού", που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια στην Φήρα Σαντορίνης.
Το μαύρο και το λευκό είναι χρώματα; Ο Steven Weintraub, στη μελέτη του The Color of White, απαντά απλά, ότι για έναν επιστήμονα, «το μαύρο δεν είναι χρώμα, ενώ το λευκό είναι», εάν θεωρήσουμε ότι το μαύρο είναι η απουσία του χρώματος (και για αυτό δεν είναι χρώμα), ενώ το λευκό είναι η σύμμειξη όλων των χρωμάτων (και για αυτό είναι χρώμα)". Με αφορμή το παραπάνω ερώτημα, 60 καλλιτέχνες θα εκθέσουν τις εικαστικές τους απόψεις πάνω στο λευκό στην ομαδική  έκθεση με τίτλο " Όψεις του Λευκού", που θα διοργανωθεί από το κοινωφελές Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια.

Στόχος της έκθεσης, να διερευνηθούν οι όψεις, οι τονικότητες και οι πλαστικές αξίες του λευκού μέσα από τη γραφή και τα τεχνικά μέσα που χαρακτηρίζουν το έργο του κάθε συμμετέχοντα καλλιτέχνη. Ο τίτλος αποτελεί παράφραση του γνωστού τραγουδιού blues των PROCOL HARUM. (A WHITER SHADE OF PALE).

Μέσα από επιτοίχια ζωγραφικά έργα, γλυπτά και ανάγλυφα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και video, το λευκό χρώμα ως φωτεινό ζωγραφικό στοιχείο και «χρώμα όλων των χρωμάτων» στη ζωγραφική, ως απόλυτη όψη στη γλυπτική, ως ομογενοποιητικό πεδίο έκφρασης της πλαστικότητας στις κατασκευές και τις εγκαταστάσεις, ως ποιητικό πεδίο εξερεύνησης στη φωτογραφία και το video, το λευκό, αγαπητό χρώμα και εκφραστικό μέσο για την πλειονότητα των εικαστικών δημιουργών, διερευνάται σε όλες τις όψεις και τις εκφάνσεις του.

Λίγα λόγια για το ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια

Το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια από την ίδρυσή του το 1994 μέχρι σήμερα συμβάλλει ανελλιπώς στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Με στόχο να καταστήσει το Ίδρυμα διηνεκή φορέα φιλοξενίας πολιτισμικών δρώμενων, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, με τη μορφή μιας εικαστικής έκθεσης που θα αποτελεί κάθε καλοκαίρι βασικό πυρήνα των εκδηλώσεων, συγκεντρώνοντας κάθε φορά επιφανείς Έλληνες καλλιτέχνες και, αντίστοιχα, μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η αρχή έχει γίνει με τις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις των προηγούμενων χρόνων των εικαστικών Όπης Ζούνη (καλοκαίρι 2007) και Δημήτρη Δαρζέντα (καλοκαίρι 2008). Παράλληλα με τις εκθέσεις τέχνης διοργανώνει και σειρά εκδηλώσεων –διαλέξεις, συναυλίες, προβολές, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα- με σκοπό να καλλιεργήσουν την σχέση των επισκεπτών με την τέχνη και το Ίδρυμα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στoν εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στις 8 Αυγούστου 2009 και θα λειτουργήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2009.

ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ
847 00 ΦΗΡΑ-ΘΗΡΑΣ
Τηλ. : 22860 24960-2
Fax : 22860 24960
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v