Women Without Men: Το Ιράν του '53 στο ΕΜΣΤ

Πέντε video installations, εμπνευσμένα από το απαγορευμένο μυθιστόρημα της Ιρανής Σαρνούς Παρσιπούρ, με θέμα τις ζωές πέντε γυναικών σε ένα καθεστώς απαγορεύσεων και ενοχών παρουσιάζει η Shirin Neshat στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Women Without Men: Το Ιράν του 53 στο ΕΜΣΤ
Eγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2009, ώρα 20.00 η έκθεση Women without Men της διεθνούς Ιρανο-αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Shirin Neshat, στην οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέντε βιντεο εγκατάστασεις μεγάλων διαστάσεων, που αποτελούν τον μνημειακό κύκλο έργων της με τίτλο Women without Men. Για τις ανάγκες της έκθεσης ενοποιήθηκαν οι δυο χώροι του υπογείου και διαμορφώθηκαν μεγάλες αίθουσες με κινηματογραφικές συνθήκες προβολής.

Το έργο Women without Men, που ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008, είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο –απαγορευμένο στο Ιράν- μυθιστόρημα της ιρανής συγγραφέως Σαρνούς Παρσιπούρ, που γράφτηκε το 1989 ενώ η δράση του τοποθετείται το 1953, χρονιά κατά την οποία εκδηλώνεται το πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας Mohammad Mossadegh, με σκοπό την επαναφορά του Σάχη στην εξουσία.

Μέσα από πέντε βίντεο-εγκαταστάσεις, η καλλιτέχνις αφηγείται πέντε παράλληλες ιστορίες γυναικών που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και που, μέσω διαφορετικών οδών, συναντώνται σε έναν κήπο στην πόλη Karaj. Πρόκειται για την ανύπαντρη δασκάλα Mahdokht, τη νεαρή πόρνη Zarin, τις δυο ανύπαντρες φίλες Faezeh και Munis, και, τέλος, την μεσήλικα αστή Farokh Legha. Κοινό συνδετικό στοιχείο των πέντε γυναικείων χαρακτήρων είναι ο αγώνας τους για ελευθερία και επιβίωση μέσα σ’ ένα καθεστώς αυστηρών κανόνων, απαγορεύσεων και ενοχών σε σχέση με την κοινωνική συμπεριφορά και τον προσωπικό αυτοκαθορισμό των γυναικών. Η αφηγηματική δράση, όπως και στο μυθιστόρημα της Παρσιπούρ, εκτυλίσσεται σε μια ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού.

Το πρώτο μέρος του κύκλου, με τίτλο η τρικάναλη βίντεο-εγκατάσταση Mahdokht, υπήρξε παραγγελία του ΕΜΣΤ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη διεθνή έκθεση Διαπολιτισμοί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004, και ανήκει στις συλλογές του Μουσείου.

Στο πλαίσιο της σειράς "Το έργο του μήνα" θα παρουσιαστεί η διπλή βίντεο-εγκατάσταση της Shirin Νeshat με τίτλο Turbulent (1998). Το συγκλονιστικό αυτό έργο της παρουσιάστηκε το 1999 στην Μπιενάλε της Βενετίας και απέσπασε το Πρώτο Διεθνές Βραβείο, καθιερώνοντας την Νeshat ως μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες εικαστικές δημιουργούς στο διεθνή χώρο.

Στις 19 Μαρτίου, ώρα 19.00 η Σιρίν Νεσάτ συζητά με την Άννα Καφέτση στο πλαίσιο του προγράμματος "Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό". 

Βιογραφικά Στοιχεία 
Η Σιρίν Νεσάτ γεννήθηκε το 1957 στο Καζβίν του Ιράν. Το 1979, σε ηλικία μόλις 17 ετών, πήγε στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο University of Berkeley στην Καλιφόρνια. Έργα της εξέθεσε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη Νέα Υόρκη. Στα χρόνια 1993-1997 δημιούργησε την πολύ γνωστή σειρά φωτογραφιών Women of Allah. Το 1996 άρχισε να χρησιμοποιεί φιλμ 16 mm και 35 mm που το μετέφερε σε βίντεο, και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε τη δημιουργία εγκαταστάσεων με δύο προβολές. Το 1998 με την συναρπαστική βιντεοεγκατάσταση Turbulent ξεκινάει μια τριλογία η οποία συμπληρώνεται από τα έργα Rapture (1999) και Fervor (2000), ενώ το 2002 δημιουργεί το έργο Tooba. Με το έργο της Turbulent απέσπασε το 1999 το Πρώτο Διεθνές Βραβείο στην XLVIII Μπιενάλε της Βενετίας, για να ακολουθήσουν οι διεθνείς συμμετοχές της σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και ατομικές παρουσιάσεις της σε μεγάλα μουσεία σύγχρονης τέχνης.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών: Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης), τηλ.: 210 9242111 – 2
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: Κλειστά
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v