J. Meyerowitz: Αναδρομική Έκθεση Φωτογραφίας... Out of the Ordinary

Στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ τη δεκαετία του '70 μας ταξιδεύει ο φακός του πρωτεργάτη του street photography, Joel Meyerowitz, μέσα από 150 έγχρωμες φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην αναδρομική του έκθεση στο Κέντρο Τεχνών στο ACS έως τις 15 Μαρτίου.
J. Meyerowitz: Αναδρομική Έκθεση Φωτογραφίας... Out of the Ordinary
Ο Τζόελ Μεγιέροβιτς έχει χαράξει μια ιδιαίτερα σημαντική πορεία στο χώρο της αμερικανικής φωτογραφίας. Πρωτεργάτης της επονομαζόμενης φωτογραφίας δρόμου (street photography), αλλά και από τους πρώτους που συνέβαλαν καθοριστικά στο να καθιερωθεί η έγχρωμη φωτογραφία ως μορφή τέχνης, o Meyerowitz προσεγγίζει ένα –κατά βάση αστικό– τοπίο ως ένα σκηνικό υπό διαμόρφωση.

Ακολουθώντας τα ανεξίτηλα χνάρια των Robert Frank, Garry Winograd και Henri Cartier-Bresson, η πρακτική του βασίζεται στην ιδέα ότι η φωτογραφία έρχεται να προσδώσει ένα αμφίσημο τέλος σε αυτό που βλέπουμε γύρω μας, με αποτέλεσμα, κάθε στιγμή να μένει μετέωρη στο χρόνο.

Η αναδρομική του έκθεση Πέρα από το συνηθισμένο (Out of the Ordinary), η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Jeu De Paume, στο Παρίσι, το 2006, περιλαμβάνει συνολικά 150 έγχρωμες φωτογραφίες που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1970-1980. Οι φωτογραφίες της μακρόχρονης περιπλάνησής του, σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ τραβηγμένες με μια μικρή κάμερα 35mm, συχνά μέσα από αυτοκίνητο, αποπνέουν μια αίσθηση αποστασιοποίησης και ηδονοβλεπτικής περιέργειας.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνδιοργάνωση: Κέντρο Τεχνών ACS/ Αμερικανική Πρεσβεία/ Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Παραγωγή: Jeu de Paume σε συνεργασία με το στούντιο Joel Meyerowitz στη Νέα Υόρκη

Κέντρο Τεχνών στο ACS, Γαρυττού 53, Χαλάνδρι, τηλ. 210 639 3341
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 17:00
Επίσημα Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009, στις 20.30
Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Μαρτίου 2009
Είσοδος Ελεύθερη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v