Bodies... Η έκθεση: "Ενδοσκόπηση" στο Γκάζι

Προετοιμαστείτε για την πιο ακραία και συγκλονιστική έκθεση του χειμώνα με θέμα το ανθρώπινο σώμα. Πραγματικά ανθρώπινα σώματα, άριστα διατηρημένα με πρωτοποριακές μεθόδους θα εκτίθενται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, αποκαλύπτωντας όλη την μαγεία του... εσωτερικού μας κόσμου.
Η έκθεση που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Φλόριντα το 2005, προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της σε παραπάνω από 20 χώρες, κάνει επιτέλους την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται με σεβασμό αληθινά ανθρώπινα σώματα στην ολότητά τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας δίνοντας έτσι η ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των ίδιων τους των σωμάτων, των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Για μερικούς προκλητική, για άλλους εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, η έκθεση συνάντησε αρκετές αντιδράσεις όπου προβλήθηκε, κυρίως όσον αφορά την προέλευση των σωμάτων. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα σώματα ανήκουν σε Κινέζους κρατούμενους, οι οποίοι πέθαναν μέσα σε φυλακές. Φυσικά για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν αποδείξεις, ενώ σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία όλα τα σώματα-εκθέματα αποκτήθηκαν από τα εργαστήρια του Ιατρικού Πανεπιστήμιου Dalian Plastination, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είναι γνωστό, πως η Ασία έχει τους περισσότερους και τους πιο ικανούς επιστήμονες στον κόσμο σε αυτό τον τομέα, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στο να προετοιμάζουν τα ανθρώπινα σώματα για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

Αρκετοί θα αναρωτηθούν: "Είναι μια έκθεση για όλη την οικογένεια;". Οι διοργανωτές απαντούν καταφατικά. Η σπουδή της βασικής ανθρώπινης ανατομίας και φυσιολογίας είναι πολύ σημαντική στην εκπαίδευση ενός παιδιού, πόσο μάλλον όταν αυτό συνοδεύεται από τους γονείς ή τον δάσκαλό του. Συν τοις άλλοις, η έκθεση BODIES προσφέρει ειδική ακουστική ξενάγηση για τα παιδιά, καθώς επίσης και εξειδικευμένα βιβλία-οδηγούς για τους καθηγητές, διαφορετικών επιπέδων.

Ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι θα δώσει στον θεατή την δυνατότητα να δει και να κατανοήσει τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φίλοι και συγγενείς. Με μία νέα ματιά, θα εστιάσει την προσοχή του σε ιατρικά θέματα που τον απασχολούν, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος του στήθους, η κίρρωση του ήπατος, η εξωμήτρια κύηση, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και τα κατάγματα στα οστά. Η έκθεση επίσης, δίνει έμφαση στη ζημιά που προκαλείται στα όργανα από το κάπνισμα και από τις ακραίες δίαιτες. Προς γνώση και συμμόρφωση...

Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει, ίσως και να σας σοκάρει, η εικόνα του πνεύμονα ενός καπνιστή. Γκριζωπός, σχεδόν μαύρος. Ή ακόμα τα αληθινά έμβρυα στις διάφορες φάσεις της κύησης. Εμείς πάντως ανατριχιάσαμε...O Dr Ray Glover, υπεύθυνος της έκθεσης, μας προ(σ)καλεί απλά να "έρθουμε και να δούμε". Όπως δήλωσε και στην συνέντευξη τύπου, "για πρώτη φορά οι νεκροί αποτελούν τέτοια πηγή γνώσης για τους ζωντανούς. Ελάτε να δείτε πως είναι στην πραγματικότητα το σώμα μας, ένα αντικείμενο που το "κουβαλάμε" πάνω μας μια ζωή.." Εμάς μας έπεισε πάντως. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις αντιδράσεις του κοινού. Σίγουρα θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον... 

Η έκθεση ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου στον χώρο της "Τεχνόπολης" στο Γκάζι και θα είναι ανοιχτή Κυριακή - Πέμπτη: 10:00 - 20:00 και Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 22:00. Είσοδος: 16€ για ενήλικες, 12€ για παιδιά (4-13 χρονών) και 44€ το οικογενειακό.

«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100 - Γκάζι - Αθήνα - Ελλάδα
Αίθουσα Δ12

Στην «Τεχνόπολις» μπορείτε να φθάσετε με:
* Τη γραμμή του μετρό Αιγάλεω- Αεροδρόμιο, στάση Κεραμεικός
* Τα λεωφορεία 049, 914, 035, 815, 838, 227, Β18, Γ18 και το τρόλεϊ 21 στάση Φωταέριο


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v