Εντός & Εκτός: Η Πείνα στην Αθήνα τον Χειμώνα του '41-'42

Στα πλαίσια του προγράμματος ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη "Η Πείνα στην Αθήνα τον Χειμώνα του 1941-1942" θα παρουσιάζεται σε δημόσιους χώρους της πόλης έως τις 15 Μαρτίου 2009.
Εντός & Εκτός: Η Πείνα στην Αθήνα τον Χειμώνα του 41-42
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πλαίσιο του νέου εκθεσιακού προγραμματισμού του, εγκαινιάζει το πρόγραμμα ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ που περιλαμβάνει μια σειρά από παρουσιάσεις νέων έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο Project room του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών αλλά και σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Το πρόγραμμα ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου, 2009 με ένα νέο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Πρόκειται για το έργο με τίτλο Η Πείνα στην Αθήνα τον Χειμώνα του 1941-1942, το οποίο πραγματεύεται τον «σκληρό χειμώνα του ‘41-‘42», όπως έχει δραματικά αποτυπωθεί στην ελληνική συλλογική μνήμη. Τον χειμώνα του 1941-‘42 έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι από τον λιμό και το ψύχος στην Αθήνα. Ολόκληρη την περίοδο της κατοχής, 1941-‘44, υπολογίζεται ότι πέθαναν από ασιτία 300.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να επικαιροποιήσει το δραματικό αυτό ιστορικό γεγονός και να ενεργοποιήσει τις μνήμες, φέρνοντας σε επαφή τους Αθηναίους με την πρόσφατη ιστορία της πόλης. Το βίντεο του καλλιτέχνη θα παρουσιάζει φωτογραφικά ντοκουμέντα και μαγνητοσκοπημένο αρχειακό υλικό από τα αρχεία του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, τα αρχεία της ΕΡΤ και το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στα οποία ανέτρεξε ο καλλιτέχνης. Το βίντεο έχει έναν λεπτά κριτικό χαρακτήρα και θα προβάλλεται από μια τηλεόραση τοποθετημένη μέσα σε ένα container, από το παράθυρο του οποίου οι περαστικοί θα μπορούν να το παρακολουθούν. Το έργο θα περιοδεύσει και θα σταθμεύσει σε οκτώ διαφορετικά σημεία της Αθήνας, όπου και θα παραμένει για μια εβδομάδα στο καθένα, λειτουργώντας ως ένα «κινούμενο μουσείο».

Το Project θα ολοκληρωθεί με μια ημερίδα με τίτλο «Μνήμη και Ιστορία» και με έναν κατάλογο που θα εκδοθεί με κείμενα και φωτογραφικό υλικό απ’ όλη την δράση.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

Χώροι στάθμευσης του έργου:
1. Πεζόδρομος Βουκουρεστίου
(στη διασταύρωση της οδού Βουκουρεστίου με την οδό Βαλαωρίτου) - 18 Ιανουαρίου – 25 Ιανουαρίου
2. Οδός Ερμού (στο ύψος της εκκλησίας της Καπνικαρέας) - 26 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου
3. Πλατεία Αμερικής (κοντά στην έξοδο του μετρό) - 2 Φεβρουαρίου– 8 Φεβρουαρίου
4. Αμπελόκηποι (στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη λεωφόρο Κηφισίας) - 9 Φεβρουαρίου - 15 Φεβρουαρίου
5. Άγαλμα του Κολοκοτρώνη (στην πλατεία μπροστά από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) - 16 Φεβρουαρίου - 22 Φεβρουαρίου
6. Θησείο (κοντά στην έξοδο του μετρό) - 23 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου
7. Πλατεία Αναγεννήσεως, Καισαριανή - 2 Μαρτίου - 8 Μαρτίου
8. Ωδείο Αθηνών (στον προαύλιο χώρο των νέων προσωρινών εγκαταστάσεων του ΕΜΣΤ) - 9 Μαρτίου – 15 Μαρτίου.

Ώρες Λειτουργίας: 8π.μ. – 10μ.μ Καθημερινά

Κτίριο Ωδείου Αθηνών: Βασ. Γεωργίου Β 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)
Επικοινωνία: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβ. Φραντζή 14, 117 43 Αθήνα. Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 2, Fax: 210 92.45.200.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v