Ιταλική Περίοδος (Μέρος Β') στο Ηρακλειδών

Στην δεύτερη ενότητα της έκθεσης "Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα", αφιερωμένη στην Ιταλική Περίοδο του καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher, προχωρά το Μουσείο Ηρακλειδών, από 17 Ιανουαρίου έως 18 Απριλίου 2009.
Το Μουσείο Ηρακλειδών, από 17 Ιανουαρίου 2009, θα προχωρήσει στην παρουσίαση της δεύτερης ενότητας της έκθεσης «Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα», αφιερωμένης στην Ιταλική Περίοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher (1922 – 1935). Η δεύτερη ενότητα θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως και 18 Απριλίου 2009, και περιλαμβάνει περί τα ογδόντα (80) έργα.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έκθεση έργων της Ιταλικής Περιόδου, που οργανώθηκε ποτέ διεθνώς, σε περιβάλλον μουσείου, καθώς είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά ιταλικά σχέδια θα εκτεθούν ταυτόχρονα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός χαρακτικών θα πλαισιωθεί από μοναδικά και σπάνια σχέδια, προσχέδια και μελέτες, με την υπογραφή του Maurits Cornelis Escher.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι, σε αντίθεση με τα χαρακτικά της πρώτης ενότητας, της Περιόδου της Ανακάλυψης, τα χαρακτικά της Ιταλικής Περιόδου είχαν αντίστοιχα μόνο ένα προκαταρκτικό σχέδιο, το οποίο συνήθως φέρει υπογραφή, διότι ο Escher το θεωρούσε αυτοτελές και ολοκληρωμένο έργο.

Εκτός από τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία χαρακτικών, θα εκτεθούν και πολλά άλλα, τα οποία παρέμειναν στο στάδιο του σχεδίου. Τα έργα αυτά θεωρούνται ολοκληρωμένα καθώς ο Escher τα υπέγραψε, αλλά ποτέ δεν τα διέθεσε προς πώληση, καθώς πίστευε ότι ίσως κάποτε τα χρησιμοποιούσε, ως βάση για ένα χαρακτικό.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται δύο «ξυστά» σχέδια με μελάνι. Η τεχνική αυτή απαιτεί από τον καλλιτέχνη να χρωματίσει ένα φύλλο χαρτιού με ένα μόνο χρώμα και η εικόνα δημιουργείται «ξύνοντας» την επιφάνεια και αποκαλύπτοντας το χαρτί που βρίσκεται από κάτω. Αν και τα έργα αυτά έχουν αναφερθεί σε πολλά βιβλία, είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι μια αίθουσα του Μουσείου θα παραμείνει αφιερωμένη στην Πρώτη Ενότητα της έκθεσης, την «Περίοδο της Ανακάλυψης». Πολλά από τα δημοφιλή χαρακτικά του Escher, πλαισιωμένα από τα προσχέδιά τους καθώς και νέα αποκτήματα της έκθεσης, που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική «πρώτη ενότητα» περιμένουν τους λάτρεις του καλλιτέχνη. Στην αίθουσα αυτή θα υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, με πλήρες αρχείο των προσχεδίων της Περιόδου της Ανακάλυψης, ακόμη και εκείνων που δεν παρουσιάστηκαν ως τώρα και οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέγουν συγκεκριμένα σχέδια και να τα μεγεθύνουν για περαιτέρω μελέτη.

Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981
Στάση Μετρό: Θησείο

ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Τρίτη - Σάββατο: 13:00 - 21:00, Κυριακή: 11:00 - 19:00, Δευτέρα: κλειστά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v