«Το γκρίζο που θα ανατείλει»: 30 σκεπτομορφές του Γιάννη Bach Σπυρόπουλου

Ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος εκθέτει για πρώτη φορά 30 ελαιογραφίες του, στην έκθεση με τίτλο «Το γκρίζο που θα ανατείλει». Ο γνωστός θεατρικός και κινηματογραφικός μουσικός επιχειρεί να οπτικοποιήσει το "δικαίωμα της δημιουργίας να επιστρέψει στην πηγή της".
Με τίτλο «Το γκρίζο που θα ανατείλει», ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος εκθέτει στο Παναιτώλειο, στη Ν. Ιωνία, 30 ελαιογραφίες – σκεπτομορφές, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος τις αποκαλεί. Η έκθεση θα διαρκέσει μία βδομάδα, από τις 21 – 28 Νοεμβρίου. Ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία γράφοντας μουσική για το θέατρο («Θέατρο Έρευνας του Δ. Ποταμίτη, «Παιδική Σκηνή» της Ξένιας Καλογεροπούλου, του Γιώργου Αρμένη κ.ά.), για τον κινηματογράφο (ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές του Αντώνη Κόκκινου και του Τάσου Ψαρά, του Θόδωρου Αθερίδη κ.ά.).

Συμμετείχε, επίσης, στην ελληνική δισκογραφία για μεγάλο χρονικό διάστημα ενορχηστρώνοντας και παίζοντας πιάνο και πνευστά. Στα «Μικροαστικά» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αλλά και σε πολλούς άλλους δίσκους, μέχρι τη δημιουργία του γκρουπ «Τερμίτες», γράφοντας στίχους και τραγούδια όπως το «Διδυμότειχο Μπλουζ», το «Πόσο σε θέλω», «Τα λόγια του Κεραμεικού», «Various».

Παράλληλα, αρθρογραφούσε και αρθρογραφεί σε περιοδικά, ενώ έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία στη σειρά εκδόσεων «Βίοι Αγίων», το «Εγώ είμαι ένα σύννεφο» για τη Φλέρυ Νταντωνάκη, το «Ένα μπλουζ» για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, καθώς και τη μετάφραση της βιογραφίας του Τζίμι Χέντριξ από το βιβλίο της Σάρον Λόρενς.

Ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος, με αφορμή την έκθεση των έργων του, αναφέρει σχετικά: «Έλεγα πάντοτε πως το σχήμα της δημιουργίας έχει την ανάγκη να αναχθεί σε έννοια, έτσι που να φανερωθεί η απειρότητά της. Πόσο μάλλον ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό παρακινεί να σχηματοποιήσω σ’ αυτές τις ελαιογραφίες – σκεπτομορφές το φυσικό δικαίωμα της δημιουργίας να επιστρέψει κάποτε στην πηγή της».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v